Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Κοινωνικό παντοπωλείο αντί για έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις!

Πρόταση... "Κοινωνικό παντοπωλείο για όσους δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα".

Πολλές φορές στα θέματα προς συζήτηση που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας παρατηρούμε να προτείνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε πολλές οικογένειες συμπολιτών μας. 
Το πρόβλημα βέβαια δε λύνεται. Στην πόλη μας υπάρχουν πολλές οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα  και φοβόμαστε ότι επειδή το νέο έχει διαδοθεί ευρέως σε λίγο καιρό οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εξετάζουν με τις ώρες σε ποιους θα πρέπει να δώσουν και σε ποιους όχι!

Η εποχή είναι πραγματικά δύσκολη, η ανεργία χτυπά την πόρτα πολλών οικογενειών και οι νέοι δυστυχώς δυσκολεύονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα!
Μια πρόταση για ανακούφιση των ανθρώπων που έρχονται σε τέτοια κατάσταση ίσως θα ήταν η ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου και στην πόλη μας!
Ήδη από όσο έχουμε πληροφορηθεί έχει συσταθεί επιτροπή εθελοντισμού στο δήμο. Η επιτροπή αυτή θα μπορούσε να ασχοληθεί και με αυτό το θέμα. Να έρθει σε επαφή με φορείς, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο, να οργανώσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο που θα έχει ως στόχο την ανακούφιση των ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους καθημερινές ανάγκες.

Τα κοινωνικά παντοπωλεία σε άλλους δήμους παρέχουν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ.

Τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από δωρεές καταστημάτων σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, ενώ μπορεί να προβλεφθεί και η συνεισφορά πολιτών. Ακόμα δημιουργούνται σχετικές καμπάνιες για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και έχουν ίσως κάποιο κοινωνικό κέρδος αυτοί που συνεισφέρουν.
Τα προϊόντα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και το παντοπωλείο συνήθως λειτουργεί συνήθως 2 ημέρες την εβδομάδα
Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου επιλέγει συνήθως τις οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση. Η στήριξη αυτή σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα που μπορεί να καταρτιστεί για κάθε οικογένεια, όπως κατάργηση δημοτικών τελών, φάρμακα για ένα διάστημα κ.λπ. μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες ή κάποιες από αυτές να είναι σε θέση να στηριχτούν ξανά στις δικές τους δυνάμεις.

Ελπίζουμε κάποιος δημοτικός σύμβουλος να βάλει το θέμα. Νομίζουμε ότι θα δώσει μια διέξοδο για τις έκτακτες ενισχύσεις, οι οποίες επιμένουμε σε λίγο θα είναι πάρα πολλές.
Το κοινωνικό παντοπωλείο στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, που αγγίζει περισσότερο τους ανθρώπους των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων είναι μια πρόκληση για την Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και να παίξει τον κοινωνικό της ρόλο.