Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ξαναξεκίνησαν τα έργα στο Καστράκι στη Δραπετσώνα. Πράσινο εναντίον τσιμέντου

Συντάκτης: Λάκης Ιγνατιάδης

Πέρα από τον κορωνοϊό η ζωή συνεχίζεται; Λοιπόν, έχουμε και λέμε, το Καστράκι που τώρα φτιάχνεται, είναι μία ελαχιστότατη πτυχή της κοινής μας ζωής. 
Για όσους δεν το γνωρίζουν, πρόκειται για μία δημοτική εδώ και τέσσερα χρόνια έκταση 20 στρεμμάτων που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Δραπετσώνας επί της Κανάρη. Σε σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, πύλη Ε3, είναι υπερυψωμένο και έχει μια ωραία θέα σε όλο το λιμάνι όπως επίσης επιτρέπει στο μάτι να φεύγει πέρα μακρυά ως τον Υμηττό. Μπροστά του και λίγο χαμηλότερα βρίσκεται ο γνωστός και από διάφορες ασπρόμαυρες ταινίες με μετανάστες του '60 ανενεργός σιδηροδρομικός σταθμός του Πειραιά (ιδανικό κτίσμα στην σωστή θέση για ένα Μουσείο αφιερωμένο στους ρεμπέτες) και απέναντι απομεινάρια ενός αρχαίου ναού της Αφροδίτης.
Βόρεια βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια το καφέ μπαρ "Απρόοπτον" με το φροντισμένο κήπο του. Νότια υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Ηετιώνειας πύλης που τα τελευταία χρόνια και με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πειραιά τον διαμόρφωσε κατάλληλα η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και μπροστά από το Καστράκι βλέπεις τα συμπαθητικά προσφυγικά διώροφα. Με λίγα λόγια, το Καστράκι βρίσκεται σε μια εξαιρετική θέση με ωραία θέα, έχει μία πολύ καλή σύνδεση με λεωφορειακές γραμμές και είναι πολύ κοντά στον Προαστικό στον Ηλεκτρικό και στο Μετρό όταν αυτό θα φτάσει μέχρι τον Πειραιά.

Το πλέον σημαντικό από όλα είναι πως ο δήμος έχει πάρει πράσινο φως για να διαμορφώσει αυτήν την έκταση, με εγκεκριμένη σύμβαση χρηματοδότησης (1.354.000 ευρώ) από την περιφέρεια Αττικής. Στον χώρο αυτόν είχαν ξεκινήσει κάποια έργα από τον δήμο Δραπετσώνας πριν σαράντα περίπου χρόνια, αλλά για διάφορους αυτοδιοικητικούς κατά βάση λόγους, έμειναν όλα στον αέρα. Μετά εγκαταλείφθηκε εντελώς στην μοίρα του και πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια κάπως σουλουπώθηκε και μας προέκυψε ένας χώρος, όπου οι πριγκίπησες μαργαρίτες από μόνες τους έδιναν κάθε άνοιξη τα ρέστα τους ζωγραφίζοντας ένα τοπίο χάρμα οφθαλμών κι όπου τους καλοκαιρινούς μήνες γινόντουσαν και κάποιες εκδηλώσεις.
Τα νέα έργα είχαν ξεκινήσει λίγο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές του '19 και κάποια στιγμή σταμάτησαν, για λόγους που μάλλον δε θα μάθουμε ποτέ, και το δεύτερο σημαντικό γεγονός είναι ότι εδώ και ένα μήνα περίπου ξαναξεκίνησαν. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά το έργο θα ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και σύντομα θα είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Για το έργο αυτό έγινε πριν πέντε περίπου χρόνια ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός 30χιλ. ευρώ από το δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας. 
 
Ολόκληρο το άρθρο εδώ