Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Η συνεδρίαση που δεν έγινε!

Σε μια δια-παραταξιακή επιτροπή συμμετέχουν οι παρατάξεις που θα λάβουν μέρος στις  εκλογές του Μαΐου. Συνήθως μαζεύονται εκπρόσωποι των υποψηφίων για να κανονίσουν λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την ισότιμη προβολή των συνδυασμών.

 Κάπως έτσι έγινε(!) και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας! Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής αρχής μαζεύτηκαν, τη Δευτέρα 8-4-2019, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων δημάρχων για να συζητήσουν θέματα που έχουν σχέση με την ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα, αλλά δεν συζήτησαν.
Δυστυχώς η συνάντηση έγινε για να γίνει.  Δεν υπήρξε σημείο σύγκλισης και η συνεδρίαση δεν αποφάσισε τίποτα. Από τη συνεδρίαση αποχώρησαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, βάζοντας ως προϋπόθεση για να παραμείνουν και να αρχίσει η συζήτηση να δεσμευτεί η δημοτική αρχή ότι θα κατεβάσει τα πανό που έχει αναρτήσει ο "άλλος δρόμος". Ο δήμαρχος  όρισε για την επόμενη εβδομάδα νέα συνεδρίαση με συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων.   
Οι ανακοινώσεις (παρακάτω) μετά την συνεδρίαση είναι χαρακτηριστικές του κλίματος που επικράτησε.

ΥΓ1. Άραγε, αφού σήμερα οι υποψήφιοι δεν μπορούν συζητήσουν και να συναποφασίσουν ένα κοινό πλαίσιο θέσεων για ένα απλό θέμα, τι  θα πράξουν την επόμενη μέρα όπου θα απαιτούνται  συνεργασίες των παρατάξεων και συγκλίσεις των απόψεων; 
Οι εκλογές που έρχονται θα γίνουν με  απλή αναλογική, για πρώτη φορά. Ένα από τα σενάρια είναι να μην υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και  οι δημότες να επιλέξουν συνεργασία! Τότε τι θα γίνει;  
Δεν θα συζητούν και δεν θα αποφασίζουν οι εκλεγμένοι; Και τελικά το κόστος της αδιαλλαξίας ποιος θα το πληρώνει; Οι εκλεγμένοι ή οι απλοί δημότες; 

ΥΓ2. Στην κοινή ανακοίνωση των υποψηφίων δημάρχων (εδώ) οι υπογράφοντες έλεγαν :
"Σας ενημερώνουμε ότι δεν θα δεχτούμε επ’ ουδενί η διαπαραταξιακή να γίνει υπό την αιγίδα του Δημάρχου στο γραφείο του. Αυτό συνιστά πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, αφού ο αποκλειστικός υπεύθυνος για την συγκρότηση της από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ο Πρόεδρος".
 Τελικά οι υποψήφιοι πήγαν στην συνεδρίαση και επιπλέον ο δήμαρχος στην ανακοίνωση του ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος ρητά ορίζει τον ίδιο να συγκαλεί τη διαπαραταξιακή επιτροπή. Σίγουρα δεν ισχύουν και τα δύο, κάποιος κάνει λάθος! Ποιος;

ΥΓ.3 Πρέπει να υπάρχουν πανό; Όχι. 
Κανένας δεν τα χρειάζεται, πολύ περισσότερο ο δήμαρχος. Η αναγνωρισιμότητα του είναι μεγάλη, το πανό αυτό το κομμάτι της προεκλογικής καμπάνιας  ενισχύει.
Μάλιστα ο δήμαρχος είναι πιο γνωστός από όλους τους άλλους υποψηφίους. Πέντε χρόνια  ήταν δήμαρχος και ήταν παντού. Έχουμε περάσει σε άλλη εποχή, αλίμονο, αν από βινύλια-πανό κριθεί η εκλογή! Επιπλέον, πέρα από τα νομικά θέματα,  αύριο θα είναι ο ίδιος αδύναμος ως δήμαρχος να κατεβάσει οποιαδήποτε πανό, άλλου υποψηφίου ο οποίος θα κάνει κατάχρηση, θα γράψει στα παλιά του παπούτσια τους νόμους και τις αποφάσεις και θα θελήσει να κάνει κουρελαρία την πόλη! 

ΥΓ.4 Οι κινήσεις τακτικής σε προεκλογικές περιόδους "συγχωρούνται". Όλοι δήμαρχοι θέλουν να εκλεγούν, πέρα από τις φιλοδοξίες, την πόλη θέλουν να υπηρετήσουν, ομάδες συμβούλων και φίλων έχουν, σχέδια κάνουν, υπάρχει όμως ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει όλοι να δουν. Να γίνει διάλογος για τα θέματα της πόλης. Ναι η δια-παραταξιακή ρυθμίζει την επικοινωνία με δημότες, όμως ας γίνει κουβέντα και για σημαντικά θέματα της πόλης. Ανάπλαση, εργοστάσιο ΔΕΗ, ΝΑΦΘΑ, κοιμητήριο Ανάστασης, Ιχθυόσκαλα, ΟΛΠ, Oil One, πολυκατοικίες Δραπετσώνας, αθλητικοί χώροι, πράσινο, απορρίμματα, ανακύκλωση, ελεύθεροι χώροι, ανοιχτός δήμος, κ.λπ.

Οι ανακοινώσεις

Ανακοίνωση της Δημοτικής αρχής

ΣΥΓΚΛΗΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συγκλήθηκε σήμερα, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας και όπως ρητά ο νόμος ορίζει, η δια παραταξιακή επιτροπή (παρά το γεγονός ότι έξι υποψήφιοι δήμαρχοι υποστηρίζουν το αντίθετο).

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι εξής εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και παρατάξεων:

Από τον «Άλλο Δρόμο» ο κ. Βρεττάκος και η κ. Συράκου. Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο κ. Καλαμαράς, από την «Επόμενη μέρα Κερατσίνι- Δραπετσώνα» η κ. Δατσέρη, από την κίνηση «Αλλάζουμε» ο κ. Καμάς, ο κ. Λάλος και ο κ. Διάκος, από την «Άλλη πρόταση» η κ. Δαβγιώτη, από την «Ελεύθερη κίνηση δημοτών» ο κ. Κούβαρης, από τη «Δική μας πόλη» ο κ. Πεταβρατζής και ο κ. Οικονομάκης και από το «Μαζί μπορούμε» ο κ. Τσατάς.

Στη συνάντηση, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι η σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής είναι ευθύνη του δημάρχου, έγινε προσπάθεια να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα διεξαχθεί η προεκλογική περίοδος που ξεκινάει στις 25 Απριλίου, με διπλό στόχο: Την απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών των υποψηφίων και ταυτόχρονα τον σεβασμό στην πόλη. Από τη συζήτηση αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της «Δικής μας πόλης», η εκπρόσωπος της «Επόμενης μέρας Κερατσίνι- Δραπετσώνα» και από το «Μαζί μπορούμε».

Στη συνεδρίαση, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά, πολύ πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα διαπαραταξιακή επιτροπή με τα εξής θέματα
1. Επιλογή χώρων για τοποθέτηση από τους δημοτικούς συνδυασμούς περιπτέρων ή ομπρελών στις πλατείες της πόλης. 
2. Επιλογή χώρων για τοποθέτηση εξεδρών από τον Δήμο και οι οποίες θα παρέχονται στους συνδυασμούς για τις συγκεντρώσεις τους. 
3. Προσπάθεια διευθέτησης ζητημάτων που αφορούν την αφισοκόλληση και την ανάρτηση πανό. 


Γιωργ. Τσιρίδης
ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Έγινε σήμερα η διαπαραταξιακή συνάντηση στον δήμο για να συζητηθεί το πλαίσιο του εκλογικού αγώνα. Οι εκπρόσωποι του συνδυασμού μας βρήκαν τοίχο όταν ζήτησαν από τον δήμαρχο να κατεβάσει τα πανό του. Το ίδιο κι οι άλλοι. Όλων των άλλων συνδυασμών οι ανακοινώσεις στο ίδιο κατατείνουν.
Ένας δήμαρχος αυταρχικός, παραβαίνει προκλητικά την εκλογική νομοθεσία και κάνει κατάχρηση εξουσίας. Ο αρμόδιος -εκ του νόμου- να κατεβάσει τα πανό που παράνομα αναρτήθηκαν σε όλες τις κολώνες, σφυρίζει αδιάφορα. "Κάντε μου μήνυση" λέει. Ξέρει πως η ενδεχόμενη προσφυγή δεν θα ακυρώσει την παράνομη καμπάνια του αφού το εντεταλμένο όργανο για να αποκαταστήσει την νομιμότητα είναι ο ίδιος!!! Κάνει πλάκα με τον νόμο που έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.
Για τι δήμαρχο μιλάμε λοιπόν; Πρόκειται για ένα φαινόμενο αυθάδειας που κάνει καθαρή κατάχρηση εξουσίας. Κι αν δεν το καταλαβαίνει, τόσο χειρότερα για τον ίδιο και για την πόλη που ετάχθη να υπηρετεί.


 Παντ. Καμάς
Σήμερα, ήταν μια μαύρη στιγμή στην πορεία των εκλογών. Η σύγκληση της σύσκεψης των υποψηφίων Δημάρχων, δυναμιτίστηκε με ευθύνη του κυρίου Δημάρχου. Το διδασκαλικό και εν ολίγοις προκλητικό ύφος του, η εμμονή του στην άρνηση να κατεβάσει τα παράνομα βινύλια, οδήγησε σε πλήρες αδιέξοδο την σημερινή συνάντηση. Για εμένα και τον συνδυασμό, του οποίου ηγούμαι η οποία συζήτηση ξεκινάει από το σεβασμό του περιβάλλοντος και της αισθητικής των πολιτών#ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ


Παν. Διαλινάκης

Στη σημερινή συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με θέμα τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων για την προβολή τον υποψηφίων δημάρχων, ο συνδυασμός μας, της Ελεύθερης Κίνησης Δημοτών, εκπροσωπήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κούβαρη. 
Η θέση του συνδυασμού την οποία καταθέσαμε ήταν ο απόλυτος σεβασμός στους νόμους, που απαγορεύουν την ανάρτηση πανό και αφισών. Να κατέβουν όλες οι αφίσες με ευθύνη του δημάρχου, όπως οφείλει να πράξει και να υπάρξει ισονομία και δίκαιη προβολή σε κοινόχρηστους χώρους που θα καθοριστούν, όλων των υποψηφίων Δημάρχων.
Δυστυχώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής που δεν δέχεται να εφαρμόσει το νόμο και να πράξει αυτά που επιβάλλονται, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και αποχώρησαν. Για άλλη μία φορά ζητάμε από τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του, να εφαρμόσει το νόμο και να παύσει να συμπεριφέρεται ως τσιφλικάς στην πόλη, παραβιάζοντας κατάφωρα την εκλογική διαδικασία.



 
Βάνα Δατσέρη
Για ακόμα μία φορά χτες κατά την διάρκεια της διαπαραταξιακής σύσκεψης ο απερχόμενος Δήμαρχος ξεπέρασε τον χειρότερο εαυτό του. Μια δημοκρατική διαδικασία ο οποία σε κοινωνίες, όπου ο ένας σέβεται τον άλλον και όλοι εργάζονται για το κοινό καλό, αποτελεί εργαλείο παραγωγής πολιτικής, ο απερχόμενος εκούσια και προσχεδιασμένα την οδήγησε σε ΦΙΑΣΚΟ.

Στην ΑΠΑΙΤΗΣΗ όλων ανεξαιρέτως των συνδυασμών, ως προαπαιτούμενο μιας πολιτισμένης προεκλογικής συνεννόησης, να κατεβάσει τα βινύλια που κρέμασε σ’ ολόκληρη την πόλη, ο κ. Βρεττάκος για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους Νόμους του Ελληνικού κράτους.


Για να μην μακρηγορούμε… Η χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου, που υποκατέστησε τον συνδυασμό του Δημάρχου αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά, πολύ πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ότι θα συγκαλέσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα διαπαραταξιακή επιτροπή».
Ο κ. Βρεττάκος δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 11 του Υπουργείου Εσωτερικών (2 Απριλίου 2019, Αριθ. Πρωτ.: 23993) ΜΕΡΟΣ Α η προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3870/2010 είναι το δίμηνο χρονικό διάστημα, που προηγείται της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών. Συνεπώς, για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, το ανωτέρω χρονικό διάστημα αρχίζει από τις 25 Μαρτίου 2019. ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ