Τρίτη 16 Απριλίου 2019

«Η μπάντα…»: ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δραπετσώνα


«Η μπάντα…»: Το ντοκιμαντέρ του Ν. Ασλανίδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων προβάλλεται στη Δραπετσώνα

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας συνεχίζει τη σειρά εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει για να τιμήσει τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων από την τραγική ημερομηνία στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, τη 19 Μαΐου 1919. 
Προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας (Καπετανίδου 81, Δραπετσώνα), 
για την πρώτη προβολή στην Αθήνα του βραβευμένου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντοκιμαντέρ «Η μπάντα…» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη, δημιουργού της εκπομπής «Αληθινά Σενάρια» στην ΕΡΤ3.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία που διασώθηκε από τον επιζήσαντα της Γενοκτονίας Γιάννη Παπαδόπουλο, μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Κερασούντας, την οποία «επιστράτευσε» ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν και την ανάγκαζε να παίζει εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που εξαπέλυε η δολοφονική συμμορία του. 
Τα μέλη της ορχήστρας, 13 Έλληνες και 3 Τούρκοι, στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος και εξιστόρησε όσα βίωσε από αυτήν την τραγωδία. Μια ιστορία που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και παρουσιάζεται την ερχόμενη Παρασκευή στη Δραπετσώνα.