Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 1922 - 1967. Ένας κόσμος στην άκρη του κόσμου.

Από το οπισθόφυλλο: Στα τέλη του 1922, χιλιάδες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε αυτοσχέδια παραπήγματα στην έρημη, μέχρι τότε δυτική ακτή του λιμανιού του Πειραιά.
 'Ένας νέος συνοικισμός αναδύθηκε, πέρα από τα όρια του μέχρι τότε οικισμένου χώρου: η Δραπετσώνα. Το βιβλίο αυτό εξετάζει τον πολυδαίδαλο κόσμο των εργατών και των προσφύγων, των παραπηγμάτων και των βιομηχανικών μονάδων αναδεικνύοντας τα νήματα που συνδέουν τους ανθρώπους τον οικισμένο χώρο, την οικονομία.

Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τους μηχανισμούς της προσφυγικής εγκατάστασης και φωτίζει την καθημερινή ζωή σε έναν αυτοστεγή συνοικισμό που διαμορφώθηκε μέσα από την γειτνίασή του με εμβληματικές βιομηχανικές μονάδες.

Παρακολουθώντας τη διαδρομή των κατοίκων του συνοικισμού από το 1922 έως το 1967, οι αόρατοι άνθρωποι της προσφυγικής εργατικής εμπειρίας μετασχηματίζονται σε πρωταγωνιστές της ιστορίας.
Μια ιστορία που συντίθεται από τους μεγάλους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς, τις καθημερινές αποφάσεις και τις επιλογές των γηγενών και των προσφύγων, που δημιούργησαν έναν ξεχωριστό κόσμο στην άκρη του κόσμου.

Το βιβλίο αυτό της Δραπετσωνίτισσας Ελένης Κυραμαργιού, κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2019 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών.

Σελίδες 488. Τιμή 16,20.