Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Ζαχ. Ζούπης: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΒΡΕΤΑΚΟ"

Με αφορμή τη σημαντική συνέντευξη του δημάρχου Χρ. Βρεττάκου (εδώ) που δημοσιεύτηκε στη ιστοσελίδα stagona4u και στο blog drapetsini ο Ζαχ. Ζούπης, Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» μας έστειλε μακροσκελή δήλωση.
Ο Ζ.Ζ., ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα δημοτικά θέματα, μιας και είναι δημοτικός σύμβουλος για πάρα πολλά χρόνια,  εστιάζει την κριτική του στη δήλωση του δημάρχου "ότι μέσα σ΄αυτή την πενταετία έγιναν περισσότερα έργα από όσα έγιναν από τις τελευταίες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές μαζί"  αναφέροντας  έργα προηγούμενων διοικήσεων του δήμου, αλλά και στη μελλοντική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, στην ανάπλαση, στα οικονομικά του δήμου,  διατυπώνοντας ερωτήματα για  θέματα που δεν έγινε κάποιο έργο στην τελευταία πενταετία!

<Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνέντευξη του Δημάρχου Χ. Βρετάκου στη ιστοσελίδα stagona και στο blog drapetsini  και το λιγότερο στεναχωρέθηκα, απελπίστηκα, ανησύχησα για τις προοπτικές του Δήμου αν επανεκλεγεί. 
Σ΄αυτά τα χρόνια ήμουν ο μόνος επικεφαλής Παράταξης και Δημοτικός Σύμβουλος που άσκησα συστηματική, συνεχή, αυστηρή και πιστεύω εποικοδομητική Αντιπολίτευση στην θητεία του. Στο blog μου και στην σελίδα που διατηρούσα «Ζαχαρίας Ζούπης – Υποψήφιος Δήμαρχος» μπορεί να βρει κάποιος δεκάδες δηλώσεις, καταγγελίες, προτάσεις μου. Δεν θέλω να κάνω μια επανάληψη αυτών. 
Ωστόσο δεν μπορώ να σιωπήσω ούτε ως ακόμα Δημοτικός Σύμβουλος, ούτε ως ενεργός πολίτης από την 1η Σεπτεμβρίου που θα είμαι, αφού θα αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο.
Αν μη τι άλλο δεν μπορώ να σιωπήσω, για δύο βασικούς λόγους που δείχνουν ότι ο νυν Δήμαρχος δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται και μιλάει με πρωτοφανή αλαζονεία.

Ο πρώτος λόγος είναι η πρωτοφανής υπερφίαλη δήλωσή του, ότι μέσα σ΄αυτή την πενταετία έγιναν περισσότερα έργα από όσα έγιναν από τις τελευταίες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές μαζί! 
Φαίνεται ότι στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα ήρθε πρόσφατα ή ότι δεν γνωρίζει καν τη πορεία αυτού του Δήμου γιατί μπορεί να είχε άλλες ασχολίες. Δεν έχει ακούσει ότι το Κερατσίνι π.χ χαρακτηριζόταν «ο Δήμος με τις επτά πληγές του Φαραώ»
Ότι κάποτε υπήρχε η χαβούζα, οι Σιταποθήκες τα ρέματα, η ΔΕΗ που λειτουργούσε με μαζούτ και λίγο ποιο πέρα τα Λιπάσματα που ρύπαιναν δίχως όρια; Πως λύθηκαν άραγε αυτά τα προβλήματα; Μήπως λύθηκαν από κάποιο θαύμα ή πάλεψαν Δημοτικές Αρχές και λαός για να λυθούν; Μήπως λύθηκαν από μόνα τους; Πως το Κερατσίνι απέκτησε δύο όμορφα Πάρκα, τρία γήπεδα Ποδοσφαίρου, δύο κλειστά Γυμναστήρια, τρία Πολιτιστικά Κέντρα, Κολυμβητήριο; Φτιάχτηκαν από εξωγήινους ή έτρεξαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολίτες, αγωνίστηκαν, μάτωσαν και κατάφεραν να κατασκευαστούν;
Πως στον Δήμο εδώ και χρόνια πέρασαν τα σχολεία σε πρωινή βάρδια με προσπάθεια χρόνων στην βάση σχεδίου με βάση το οποίο κατασκευάστηκαν δεκάδες σχολεία για να μπορούν οι μαθητές μας να μην πηγαίνουν ακόμα πρωί – βράδυ; 
Ας φροντίσει να τα μάθει όλα αυτά ο κύριος Βρετάκος που συμπληρώνει ήδη 4,5 χρόνια Δημαρχίας. Και να μην τα γνώριζε, όφειλε να τα γνωρίσει. Βρέθηκε Δήμαρχος από τις ανοησίες κάποιων το 2014 και από ένα παιχνίδι της τύχης. Είναι όμως Δήμαρχος 4,5 χρόνια. Και να μην τα ήξερε, έπρεπε να τα μάθει για να διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.
Μας μιλάει όμως με αλαζονεία, ενώ ταυτόχρονα κανένα σοβαρό έργο υποδομής δεν κατασκευάστηκε αυτά τα χρόνια και ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παρεμβάσεων που έγιναν, πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικά από την Περιφέρεια Αττικής και μάλιστα με έγκριση από το 2013 παρακαλώ!
Δεν είναι καλός σύμβουλος η αμετροέπεια, η τάση προσβολής εκατοντάδων ανθρώπων που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, η αλαζονεία κύριε Δήμαρχε. Είναι χαρακτηριστικά ανθρώπων που τους ενδιαφέρει περισσότερο το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ, χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζουν σε ένα Δήμαρχο.

Ο δεύτερος λόγος είναι όσα ανέφερε για την μελλοντική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, αν επανεκλεγεί σε συνθήκες απλής αναλογικής που είναι ο εκλογικός Νόμος που θα ισχύσει σ΄αυτές τις Δημοτικές Εκλογές. 
Δεν θα υπάρχει καμία συζήτηση με καμία άλλη Παράταξη μας λέει, σημειώνοντας ότι θα εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ας παίρνει ο κάθε ένας την ευθύνη του! « Ας σκέφτονται το καλό της πόλης» μας λέει .Και ποιος σας βάφτισε ως τον άνθρωπο που ότι προτείνετε είναι για το καλό της πόλης, κύριε Βρετάκο;
Ξεχνάει ο κ. Χ. Βρετάκος, ότι αν ίσχυε η απλή αναλογική στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 οπότε και εκλέχτηκε Δήμαρχος, θα έβγαζε 8 και όχι 24 δημοτικούς συμβούλους. Θα διέθετε 8 στους 41 που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο ! Υπάρχει κάποιος δημότης που πιστεύει ότι θα μπορούσε να διοικηθεί ο Δήμος σ΄αυτή την περίπτωση, αν δεν υπήρχε διαβούλευση – που έτσι κι αλλιώς πρέπει να υπάρχει από ένα δημοκράτη Δήμαρχο- ανάμεσα στις Παρατάξεις, συνεννοήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις, συνθέσεις; Ασφαλώς όχι. Όμως ο κ. Χ. Βρετάκος μας λέει ουσιαστικά ότι δεν τον ενδιαφέρει αυτό, η λειτουργία δηλαδή του Δήμου, αλλά η καθαρότητά του.
Η δήλωση αυτή είναι πολιτικά και αυτοδιοικητικά απαράδεκτη και επικίνδυνη. Υποκρύπτει δε την αντιδημοκρατικότητά του την οποία την είδαμε αυτά τα χρόνια όσοι ήμασταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η προσβολή, η ειρωνία και η κατακεραύνωση χαρακτήριζαν κάθε έκφραση αντίθετης άποψης. Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικές παρατάξεις καταγγείλαμε αυτή την συμπεριφορά και όχι μια φορά μόνο. 
Ο κ. Βρετάκος αρνήθηκε να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για την Ανάπλαση των Λιπασμάτων όπως του είχα προτείνει κατ΄επανάληψη, ξεχνούσε την Αντιπολίτευση σε πολλές παρεμβάσεις στα Υπουργεία, αλλά και σε συναντήσεις για κρίσιμα θέματα όπως τι θα γίνει με την OIL ONE με τον κ. Μελισσανίδη.
Τι μας λέει ουσιαστικά ο κ. Χ.Βρετάκος; Αυτός είμαι, αν σας κάνω. Ε όχι δεν μας κάνετε κύριε Βρετάκο. Ο Δήμαρχος και ειδικά στις νέες συνθήκες πρέπει να μπορεί να συνθέτει και αυτό προϋποθέτει δημοκρατικό διάλογο, σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Δυστυχώς αυτό δεν το έχεις και μας το λες κιόλας δημόσια. 


Δεν μας τα λέει καλά λοιπόν ο κύριος Δήμαρχος που θέλει και να επανεκλεγεί κιόλας. Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δύο αναφορές που είναι το λιγότερο προβληματικές.
Η συνέντευξη είναι γεμάτη ωραιοποιήσεις, γενικολογίες, αποφυγή να δοθούν εξηγήσεις. Να ορισμένα παραδείγματα:
- Ότι και να πει για τα Οικονομικά του Δήμου, η αλήθεια και με στοιχεία είναι μία: Παρέλαβε σχεδόν με το καλημέρα ...17 εκατομ. ευρώ Ταμείο (!) και στις αρχές του 2019 , όπως ενημερωθήκαμε μέσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Ταμείο είχε...5-5,5 εκατομ. ευρώ. Ήταν δηλαδή μείον 12 περίπου εκατ, ευρώ, χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί χρήματα για κάποια σοβαρά έργα. Το Ταμείο βρέθηκε σ΄αυτή τη κατάσταση βασικά λόγω των συνεχών διορισμών συμβασιούχων και βέβαια της δήθεν φιλολαικής πολιτικής των τσάμπα συναυλιών και τα δύο για ψηφοθηρικούς, πελατειακούς λόγους. Η αλήθεια δε είναι, ότι αν η ίδια αντίληψη διοίκησης του Δήμου και διαχείρισης συνεχιστεί, το πού σε δύο χρόνια ο Δήμος από πλεόνασμα 17 εκατομ. ευρώ , θα μπει στο « κόκκινο». Αυτή είναι η πικρή αλήθεια συ ότι σ΄αυτά τα χρόνια δεν κατάφερε να φέρει ούτε μια δραχμή από το ΕΣΠΑ, το Πράσινο Ταμείο και αλλού. Βρήκε λεφτά και ξόδευε... Αυτό γινόταν....
- Για την Ανάπλαση δεν λέει απολύτως τίποτα .Προαναγγέλει ότι ΘΑΑΑΑ μας πει το σχέδιό του. Λέει την αλήθεια εδώ. Δεν είχε ποτέ σχέδιο, περιορίστηκε σε παρεμβασούλες και βασικά συναυλίες που δίνουν χαρά και ευτυχία. Που τις έκανε μάλιστα; Έξω από τις εγκαταστάσεις της OIL ONE εξωραΐζοντας την λειτουργία της. Έκανε τις συναυλίες σε χώρο που ο ίδιος χαρακτήριζε ότι έχει επικινδυνότητα επιπέδου ΣΕΒΕΖΟ. Γιατί άραγε ; Για τις δε οσμές που ταλανίζουν την πόλη δύο τουλάχιστον χρόνια , ΘΑΑΑΑΑ μας πει τις μετρήσεις οχτάμηνου από την Μονάδα μέτρησης ρύπων, αλλά το ...Ιούνιο. Και γιατί τον Ιούνιο κύριε Βρετάκο και δεν μας δίνεις μια γεύση τώρα; Ως πότε θα συνεχιστεί το κρυφτούλι Κυβέρνησης, Περιφέρειας ,Δήμου για αυτό το καίριο θέμα;

- Πολλά δεν μας λέει ο κ. Βρετάκος και τον καταλαβαίνω. Δεν έχει τι να πει. Ας διατυπώσω μόνο με ερωτήματα κάποια: 
Γιατί δεν αξιοποιήθηκε το π. Εργοστάσιο Καχραμάνογλου
Γιατί δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ΝΑΦΘΑ
Γιατί είναι ο μόνος Δήμαρχος που δεν ασχολήθηκε πως θα λυθεί το θέμα του Νεκροταφείου της Ανάστασης, ώστε να ανοίξει ο ο δρόμος για μια μελλοντική αναμόρφωση της περιοχής ου καταλαμβάνει; 
Τι έκανε για να ανέβει η επισκεψιμότητα στην πόλη και η εμπορική κίνηση; Γιατί δεν πήρε μέτρα να αναζωογονηθεί το ιστορικό Κέντρο, η περιοχή των Ταμπουρίων που σήμερα μαραζώνει; 
Γιατί επί δύο χρόνια που το προτείνω, δεν έφερε καν για συζήτηση το μείζον θέμα ίδρυσης Μονάδας Νεκρών ενώ υπάρχει υιοθετημένη απόφαση και μάλιστα ομόφωνη, από το Δ.Σ του Συνδέσμου για το Νεκροταφείο του Σχιστού; Τι έκανε για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ;

Είναι πολλά που δεν είπε, είναι πολλά τα λάθη και οι ολιγωρίες του, είναι μεγάλη η αλαζονεία του και όσοι διεκδικούν να γίνουν Δήμαρχοι έχουν χρέος να ενημερώνουν, να καταγγέλλουν τέτοιες δηλώσεις και να μας κάνουν βέβαια γνωστές τις προτάσεις τους. Πάντως ένα κατάλαβα καλά από την Συνέντευξη. Σ΄αυτές τις εκλογές χρειάζεται να υπάρξει μια μεγάλη αλλαγή στην Διοίκηση του Δήμου, είναι επιτακτικό να ανοίξουν νέοι δρόμοι για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος η πόλη μας.>