Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Αναξιοποίητο το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού


Συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα» ενός χώρου η διαχείριση του οποίου παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα

Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε. Εκατοντάδες περνούν σε κοντινή απόσταση από τη λεωφόρο Σχιστού που συνδέει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά με τον Σκαραμαγκά και την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν την ύπαρξη του Περιβαλλοντικού Πάρκου.
Η πρώτη γνωριμία του κόσμου με τον χώρο ήταν το 1998 και στα εγκαίνιά του πήραν μέρος υπουργοί και στελέχη τοπικών αρχών. Και μετά ήρθε η εγκατάλειψη, και ας επρόκειτο για έναν από τους λίγους αξιοποιημένους ελεύθερους χώρους της ευρύτερης περιοχής.
Αποτέλεσμα ήταν σε πολλά σημεία ασυνείδητοι να το έχουν μετατρέψει σε αυτοσχέδια χωματερή και να ρίχνουν μπάζα και σκουπίδια, να καταστραφούν και να λεηλατηθούν τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές και στα «περίπτερα», που προορίζονταν για διοικητήριο και αναψυκτήριο (το οποίο μετατράπηκε σε στάνη), να έχουν αφαιρεθεί μεταλλικά εξαρτήματα, παιχνίδια παιδικής χαράς, ιστοί φωτισμού, ακόμη και σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου.
Το 2017 η Περιφέρεια Πειραιά ανέλαβε να καθαρίσει τον χώρο και να τον μετατρέψει σε επισκέψιμο. Τόνοι με μπάζα απομακρύνθηκαν, τα «περίπτερα» ασφαλίστηκαν για να μη συνεχιστεί περαιτέρω το πλιάτσικο ενώ αποφασίστηκε ο χώρος να φυλάσσεται διαρκώς από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με σκοπιά στην κεντρική πύλη και διαρκείς περιπολίες στο εσωτερικό.
Από τότε αρκετός κόσμος το έχει επισκεφθεί για βόλτα είτε πεζή είτε με ποδήλατα, ακόμα και για πτήσεις μη επανδρωμένων σκαφών (drones), ενώ την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποίησε εκδηλώσεις στον χώρο ο Δήμος Περάματος.
Ωστόσο η διαχείρισή του παραμένει σε εκκρεμότητα. Μισθωτής του χώρου είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος καταβάλλει κάθε χρόνο χρήματα στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), καθώς ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει μηνιαίως ως ενοίκιο περίπου 1.200 ευρώ για έναν χώρο εγκαταλελειμμένο. Πλέον η Περιφέρεια Πειραιά είναι σε διαπραγματεύσεις με τον ΕΔΣΝΑ προκειμένου η διαχείριση να περάσει σε έναν νέο διαδημοτικό φορέα καθώς ενδιαφέρον για την ανάπλαση και αξιοποίηση του χώρου έχει δείξει ο Δήμος Περάματος σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου επανέφερε με ερώτηση προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το 1988 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα. Το κόστος του είχε ανέλθει περίπου στα 12 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική.
Η έκταση που αναπλάστηκε ήταν περίπου 500 στρέμματα και σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προβλέπονταν: 
(α) σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, 
(β) στεγανοποίηση του ανάγλυφου, 
(γ) μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, 
(δ) δεντροφυτεύσεις, 
(ε) χώροι περιπάτου και αναψυχής με παιδικές χαρές, πάρκα και 5 λιμνούλες, 
(στ) αναψυκτήριο με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο, 
(ζ) χώροι εκδηλώσεων, 
(η) υπαίθριο θέατρο, 
(θ) σύστημα αποστράγγισης και συλλογής των νερών της βροχής, 
(ι) οικολογικές κατασκευές, 
(ια) πίστα αερομοντελισμού, 
(ιβ) παρατηρητήριο στη θέση (κορυφή) «Ξέρξης», 
(ιγ) χώροι στάθμευσης και 
(ιδ) μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο».
Ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει ότι «πριν από δύο περίπου χρόνια ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου, ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου. Ομως από τότε δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια και το πάρκο δεν αξιοποιείται, όπως θα έπρεπε».
Επιπλέον, σημειώνει ότι κατέθεσε την ερώτηση «επειδή η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει ανάγκη από χώρους αναψυχής και πρασίνου όπως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού και επειδή είναι αδιανόητο ο ΕΔΣΝΑ να πληρώνει ενοίκιο για έναν χώρο που είναι εγκαταλελειμμένος και παραμένει αναξιοποίητος».
Ο βουλευτής Πειραιά ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Τι πρόκειται να πράξουν προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού; Υπάρχει κάποιο πλάνο αξιοποίησής του; Εξετάζει την αλλαγή του φορέα διαχείρισης εφόσον τόσα χρόνια ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ανταποκριθεί όπως θα έπρεπε;». πηγή