Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Η "απαλλοτρίωση" έχει δρόμο μπροστά της...

Έκταση προς απαλλοτρίωση
 Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019 ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κάλεσε φορείς, συλλογικότητες, ιδιοκτήτες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: "Απαλλοτρίωση της έκτασης των Λιπασμάτων "ιδιοκτησίας" Πρότυπος Κτηματική Τουριστική Α.Ε." για τη δημιουργία ενός πόλου υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και κατ’ επέκταση του δυτικού Πειραιά με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής.

Η σπουδαιότητα του θέματος και η προεκλογική περίοδος που
Έκταση που έχει παραχωρηθεί
διανύουμε προμήνυε μια πανηγυρική συνεδρίαση. Δεν ήταν όμως έτσι. Οι δημοτικές παρατάξεις δεν βρήκαν σημεία σύγκλισης, εκτός από ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι απουσίαζαν, η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία, υπήρξαν πάλι οι συνήθεις αφορισμοί. 

Ακόμα οι φορείς, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποτε υπήρχε ακόμη επιτροπή φορέων για την ανάπλαση, δεν ήταν οι εκεί, οι περισσότεροι,  και οι δημότες ήταν πολλοί λιγότεροι από άλλες αντίστοιχες, τέτοιου επιπέδου, συνεδριάσεις.

Η δημοτική αρχή, αφού τόνισε ότι υπήρξε μεγάλη περίοδος  προετοιμασίας για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις και να πετύχει το εγχείρημα, υποστήριξε την αναγκαιότητα της απαλλοτρίωσης.  Σκοπός είναι να αποκατασταθεί η απαιτούμενη συνέχεια μεταξύ του πολεοδομικού ιστού και του παραλιακού μετώπου που παραχωρήθηκε στον Δήμο από την κυβέρνηση, όπου έχουν γίνει παρεμβάσεις, χώρος συναυλιών, αθλητικοί χώροι, ποδηλατόδρομος, αναψυκτήρια κλπ. 

Στόχος είναι η ενοποίηση της έκτασης, ώστε να γίνει αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, η περιοχή να αποκτήσει χαρακτήρα αστικού πάρκου και να γίνει διάσωση και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν κτίρια στην περιοχή που καταρρέουν. Τελικός στόχος να μετατραπεί η περιοχή σε χώρος υπερτοπικής βαρύτητας και σημασίας με χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης, υγείας και αναψυχής.

Μετά την εισήγηση της δημοτικής αρχής υπήρξαν ενστάσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης με κύρια ένσταση ότι, αν και εκ πρώτης όψεως η απόφαση μοιάζει να είναι θετική, εντούτοις απεμπολεί ουσιαστικά το χρόνιο αίτημα της συνολικής ανάπλασης του χώρου των 640 στρεμμάτων και της περιβαλλοντικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ακόμα, υπήρξαν και σφοδρές αντιδράσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση, οι σύμβουλοι της οποίας υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ στους «φερόμενους» κατά τη δημοτική αρχή ιδιοκτήτες, αλλά και από τον Γ. Τσιρίδη υποψήφιο δήμαρχο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα της ανάπλασης ως αντιδήμαρχος Δραπετσώνας και έχει γράψει βιβλίο για το θέμα και υποστήριξε ότι με την απαλλοτρίωση η δημοτική αρχή δημιουργεί ένα χώρο πρασίνου που θα προστατεύει τις λειτουργούσες βιομηχανίες καθώς η απαλλοτρίωση δεν είναι πολεοδόμηση, διατυπώνοντας το ερώτημα «Γιατί δεν απαλλοτριώνει ο δήμος τις δράσεις
στην περιοχή που πραγματικά ενοχλούν την πόλη;» άρθρο του Γ. Τσιρίδη (εδώ).

Όπως και να έχει, η απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης έκτασης είναι ένα πρώτο βήμα, σημαντικό ίσως,  μία αρχή!  Έχει όμως δρόμο μπροστά της!  Το θέμα δεν τελειώνει εύκολα και δεν κλείνει με αυτή την πρώτη διαδικασία απαλλοτρίωσης που θα κάνει η περιφέρεια Αττικής για να παραχωρήσει την έκταση στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Εκλογές έρχονται, αποφάσεις συμβουλίων 
χρειάζονται (με διαφορετική σύνθεση,ίσως), και απέναντι βρίσκονται ισχυροί αντίπαλοι και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση οι χειρισμοί για το  θέμα της ανάπλασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχεδιασμένοι στη λεπτομέρεια και βέβαια να έχουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου και των φορέων που χρόνια ασχολούνται με το θέμα (έγιναν βήματα στην κατεύθυνση αυτή;). 
Κυρίως βέβαια αυτοί οι χειρισμοί πρέπει να απαλλαγούν από προεκλογικές τακτικές και επιδιώξεις από όλους. Η ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας είναι κορυφαίο θέμα, το οποίο μπορεί να αλλάξει τη μορφή της πόλης και είναι θέμα που μπορεί και πρέπει να ενώνει. Διαφορετικά, η ιστορία της ανάπλασης, θα καταγράφεται ως μια ιστορία χαμένων ευκαιριών και καθυστερήσεων.

Υ.Γ. Ένα μήνυμα στην ιστοσελίδα stagona4u ήταν η αιτία να γραφεί το παραπάνω κείμενο. Το μήνυμα έλεγε: «Τετάρτη το συμβούλιο. Ακούστηκαν σημαντικά πράγματα. Παρασκευή σήμερα, ρεπορτάζ ουδέν! Απογοήτευση…» Αιτία της μη ανάρτησης κάποιου κειμένου εδώ για το θέμα ήταν η ...απογοήτευση, αλλά από τη συνεδρίαση. Πολλοί πήγαν στη συνεδρίαση με αισιοδοξία για το σημαντικό γεγονός, αρκετοί από αυτούς που έμειναν στην αίθουσα έως το τέλος της συνεδρίασης, έφυγαν προβληματισμένοι ή αλλιώς δεν έφυγαν χαρούμενοι!