Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Τα θολά σημεία της καλπάζουσας ανακύκλωσης στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας


Τα θολά σημεία της καλπάζουσας ανακύκλωσης στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Συντάκτης: Λάκης Ιγνατιάδης, stagona4u

Φανατικός της ανακύκλωσης νομίζω ότι δεν θα μ'έλεγε κανείς, ούτε κι εγώ ο ίδιος φυσικά. Τα στοιχειώδη κάνω στο σπίτι μου. Δηλαδή μαζεύω ξεχωριστά όσα σκουπίδια πάνε στους μπλε κάδους. Μάλλον ως απόρροια της φιλικής σχέσης που χρόνια διατηρώ σε θεωρητικό επίπεδο με τις οικολογικές ιδέες. Εξ αιτίας αυτών μάλιστα αρκετές φορές έχω πάρει μέρος σε διαδηλώσεις οικολόγων στην Αθήνα. Είναι απ' αυτές που συμμετέχουν το πολύ 5 χιλ. τύποι χαλαροί, ευγενείς, με χιούμορ και με προσεγμένο στυλ, παρόλο που εξαιτίας της καλλιεργημένης σχέσης τους με την οικολογία έχουν θερμοκρασία βρασμού. Τα τελευταία χρόνια, που οι επιπτώσεις εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου γίνονται πιο πολλές και πιο καταστροφικές σε όλη τη γη, έχουν ελαφρώς αυξηθεί αυτοί οι διαδηλωτές.

Μ' αυτά που έχω μάθει για την ανακύκλωση, όταν μάλιστα περιλαμβάνει τη διαλογή στη πηγή, την επανάχρηση και την κομποστοποίηση, την συνδέω και με τις προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και με τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Την συνδέω επίσης με αύξηση θέσεων εργασίας, με εξοικονόμηση χρημάτων για όσους φορείς έχουν την ευθύνη της καθώς και με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως προς την ευθύνη που έχει ο καθένας μας για το περιβάλλον. Με λίγα λόγια την θεωρώ μια πάρα πολύ χρήσιμη επιλογή που κάνει καλό σε όλους μας.

Σχεδόν όλοι οι σοβαροί μελετητές/ερευνητές συμφωνούν πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του πλανήτη μας. Και πως το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας μας είναι και θα'ναι για πολλά χρόνια ακόμα, η ανεργία. Πράμα που σημαίνει ότι όσοι θεσμικοί και ιδιώτες συμφωνούν μ' αυτές τις δύο εκτιμήσεις, δεν θα περιμένουμε απ' αυτούς να κάνουν ότι μπορούν για να συνεισφέρουν στην επίλυση αυτών των δύο προβλημάτων; Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν θα συμφωνούν ότι στις πρώτες θέσεις ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν την δυνατότητα να βοηθούν στην επίλυση των δύο αυτών μεγάλων προβλημάτων, στο μέρος φυσικά που τους αναλογεί, είναι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και έχω επίγνωση ότι είναι κοινός τόπος αν ισχυριστώ, πως δυστυχώς σ' αυτούς τους δύο τομείς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην χώρας μας υστερεί σημαντικά. Το γιατί παρουσιάζει υστέρηση η Τ.Α είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα.

Κι όμως δεν είναι όλα μαύρα. Ευχάριστη έκπληξη μας προξενούν τα τελευταία χρόνια αρκετοί δήμοι με τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες που παίρνουν. Και χαρήκαμε διαβάζοντας πριν δυο βδομάδες μία ανακοίνωση του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας που είχε τον τίτλο "Ανακύκλωση:Στις πρώτες θέσεις Αττικής ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας" ( keratsini-drapetsona.gr ).

Η ανακοίνωση αυτή με λίγα λόγια δείχνει, ότι ο δήμος νοιάζεται για την ανακύκλωση και φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι προσπαθεί για το καλύτερο σ'αυτόν τον τομέα Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερο βάρος όταν οι υπόλοιποι δήμοι του Πειραιά δεν παρουσιάζουν καλές επιδόσεις.

Τι έκανε η δημ.αρχή αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια; Έκανε τα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτά δηλαδή τα βασικά που θα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα ενεργειών κάθε δήμου που σέβεται τους δημότες του και το περιβάλλον. Το γιατί όμως δεν ήταν στις επιλογές των προηγούμενων δημ.αρχών, αν και εξυμνούσαν την ανακύκλωση, είναι ένα καλό ερώτημα.

Αντιληφθήκαμε λοιπόν, είδαμε, μάθαμε και πληροφορηθήκαμε τα τελευταία χρόνια τα εξής: 
Αύξησε λοιπόν η νυν Δημ.Αρχή τα απορριμματοφόρα που συλλέγουν τα ανακυκλωμένα υλικά από τους μπλε κάδους, τα δρομόλογιά τους καθώς και τους μπλε κάδους, όπως άλλαξε και τη θέση αρκετών. Και σημαντικό είναι πως συστηματικά έλεγχαν οι υπεύθυνοι της ανακύκλωσης την διεξαγωγή όλων των δρομολογίων και την πλήρη εκτέλεση της αποκομιδής και της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών στο σταθμό ανακύκλωσης στο ΚΔΑΥ του Ασπρόπυργου. Και φέτος, στις αρχές Φεβρουαρίου, τοποθέτησε πολύχρωμους κάδους ανακύκλωσης και σε σχολεία.

Μ' αυτές βασικά τις ενέργειες κατάφερε η δημ.αρχή να βρεθεί ο δήμος μας στις πρώτες θέσεις, όπως ισχυρίζεται, ανάμεσα στους δήμους της Αττικής ως προς την ανακύκλωση.

Ένσταση πρώτη: Οι δήμοι της Αττικής είναι 66. Όταν ισχυρίζεσαι ότι βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις, λογικό δεν είναι να περιμένει ο αναγνώστης να είσαι μέσα στην πρώτη πεντάδα, ή έστω στην πρώτη δεκάδα; Αν όχι, τότε δεν είναι υπερβολικό να διατείνεσαι ότι βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις; Μια θέση όμως στην πρώτη δεκάδα, όπως και να το κάνουμε είναι σημαντική και δεν μπορούμε να φανταστούμε το λόγο για να μην αναφερθεί το ποια ακριβώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, το σαφές δεν είναι μόνο σοφό, αλλά και φανερώνει ότι δεν είσαι θιασώτης εκείνης της δημιουργικής ασάφειας που σε εξυπηρετεί να περάσεις ένα μήνυμα που δεν επιδέχεται επαλήθευση.
ολόκληρο το άρθρο εδώ