Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Παν. Διαλινάκης: "Στις 26 Μαϊου θα επιλέξουμε, για το εάν θέλουμε την ανάπτυξη στην πόλη ή την στασιμότητα"


Στις δημοτικές εκλογές το Μαΐου 2019 θα πάρει μέρος η δημοτική κίνηση "Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών". Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Παναγιώτης Διαλινάκης, που απάντησε στις ερωτήσεις που διαμόρφωσαν ο Λάκης Ιγνατιάδης από την ιστοσελίδα Σταγόνα και ο Νίκος Χάνος από το blog Δραπετσίνι. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κύκλος παρουσίασης των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σ' αυτές τις εκλογές από τα τοπικά σάιτ Δραπετσίνι και Στάγονα είναι μία συνέντευξη με τον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Στόχος των δυο ιστοσελίδων είναι να αναρτήσουν συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και να ολοκληρώσουν το κύκλο των παρουσιάσεων με μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον νυν δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο.



Οι ερωτήσεις
Η 1η ερώτηση αφορά στην κριτική της θητείας του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου.
Η 2η, το πως σκοπεύουν να αντιμετωπίσει ο συνεντευξιαζόμενος και η κίνησή του τα κατά τη γνώμη τους πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης μας.
Η 3η, το πως και με ποιους στόχους σκοπεύει να εργαστεί την προεκλογική περίοδο η κίνηση.
Η 4η ερώτηση στο αν θα είναι θετική ως δημ.αρχή η υποψήφια στις ανοιχτές επιτροπές για τη διαμόρφωση προτάσεων για τα σημαντικά ζητήματα καθώς και στη διοργάνωση λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές.
Η 5η ερώτηση έχει να κάνει με την απλή αναλογική, το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι δημοτικές εκλογές και ποια στάση θα κρατήσει ο υποψήφιος απέναντι στις συνεργασίες που θα χρειαστούν για τη δημιουργία πλειοψηφίας στο Δ.Σ στην περίπτωση που δεν πετύχει κάποιος συνδυασμός το 51% στον πρώτο γύρο. Και οι συντεύξεις θα κλείνουν με τυχόν κάποιες έκτακτες ερωτήσεις της στιγμής. 


Οι απαντήσεις του Παναγιώτη Διαλινάκη: Θέλω εισαγωγικά να ευχαριστήσω τους κκ. Νίκο Χάνο και Λ. Ιγνατιάδη, διαχειριστές του blog Δραπετσίνι και της ιστοσελίδαςstagona4u, για την πολύ καλή πρωτοβουλία τους να ζητήσουν απ’ όλους τους υποφ. Δημάρχους του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας να εκθέσουν τις απόψεις τους και να προβάλουν τις θέσεις των συνδυασμών τους.

Στις 26 Μαϊου θα κληθούμε να επιλέξουμε τη νέα δημοτική αρχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Θα επιλέξουμε για το εάν θέλουμε την ανάπτυξη στην πόλη ή την στασιμότητα. Για το εάν θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της πόλης που θα φέρουν έσοδα στον Δήμο και θέσεις εργασίας ή την πολιτική εσωστρέφεια. 
Θα αποφασίσουμε για το εάν θέλουμε η πόλη μας να είναι σύγχρονη με ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες σε όλους τους τομείς δράσεις (την καθαριότητα, τις διοικητικές υπηρεσίες, τις υποδομές).
 Θα κρίνουμε τη μέχρι σήμερα οικονομική διαχείριση που στηρίζεται στην κατασπατάληση των αποθεματικών ή θα επιλέξουμε την υλοποίηση δράσεων με πολλαπλασιαστικό όφελος για την πόλη, την μείωση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των εσόδων και την εισροή πόρων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους . 
Θα επιλέξουμε τελικά για το εάν θέλουμε μια πόλη σύγχρονη, με αναπτυξιακή προοπτική, με σεβασμό στους δημότες, με έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας και την ασφάλεια, τα οποία λείπουν σήμερα από την πόλη μας και δεν λαμβάνονται δράσεις προς το σκοπό αυτό, είτε από ιδεοληψίες και αναχρονιστικές πρακτικές, είτε από έλλειψη οράματος και σχεδίου. Μέχρι σήμερα στον Δήμο λείπει το σχέδιο και το όραμα για ανάπτυξη με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής.


Η Ελεύθερη Κίνηση Δημοτών στοχεύει στην :

- Επέκταση της ανακύκλωσης με παροχή κινήτρων έτσι ώστε να επιτύχουμε την σταδιακή μείωση των τελών καθαριότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Δήμου, των σχολείων και των κοινόχρηστων χώρων, που θα επιφέρει μείωση του λειτουργικού κόστους για το Δήμο και αντίστοιχη μείωση των τελών ηλεκτροφωτισμού για όλους.

- Μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και της μηχανοργάνωσης του Δήμου, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε Δημότης γρήγορα και με ασφάλεια, 365 ημέρες το χρόνο, στις υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς καθυστέρηση και κόστος.

Ουσιαστική λειτουργία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με οργάνωση των υπηρεσιών, σχεδιασμό δράσεων, πρόληψη αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων και επικίνδυνων καταστάσεων και συστηματική ενημέρωση των πολιτών.

Αντιμετώπιση της έλλειψης ασφάλειας στην πόλη, με την απαίτηση από την Πολιτεία επανίδρυσης Αστυνομικού Τμήματος στο Κερατσίνι και με τη δημιουργία από την πλευρά του Δήμου του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, που με συστηματικό τρόπο και τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων θα γίνονται παρεμβάσεις και προτάσεις, θα σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών, τη σχολική και εξωσχολική βία, την κακοποίηση γυναικών και ανηλίκων και την οδική συμπεριφορά.

Ίδρυση Δημοτικού Παρατηρητηρίου Ανεργίας, που θα καταγράφει την ανεργία στην πόλη μας, τις κατηγορίες και τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην εξεύρεση εργασίας σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης και της παραγωγικές επιχειρήσεις.

- Ενθάρρυνση και ενίσχυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας , ένας σύγχρονος θεσμός επιχειρηματικής δράσης στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και υπηρεσιών που δίνει λύσεις στην ανεργία με κοινωνικά χαρακτηριστικά και διανομή του παραγόμενου πλούτου στους ίδιους τους εργαζόμενους.

- Αξιοποίηση των ακινήτων του Δήμου (Καχραμάνογλου, ΝΑΦΘΑ) για τη δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στο Λεκανοπέδιο με συνεργασία του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Πειραιά για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας σε καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα και τη δημιουργία σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.

Απόδοση κατά κυριότητα στο Δήμο του χώρου των Λιπασμάτων που σήμερα έχει παραχωρηθεί για απλή και μόνο χρήση. Αποχαρακτηρισμός του από Χερσαία Ζώνη Λιμένα που παραμένει μέχρι σήμερα και εμποδίζει την εκτέλεση κάθε σοβαρού έργου ανάπτυξης και αξιοποίησης, που θα φέρει έσοδα στην πόλη, θα προσφέρει θέσεις εργασίας και θα αναδείξει τον υπερτοπικό χαρακτήρα του για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Κατασκευή παιδικών σταθμών έτσι ώστε κανένα παιδί καμίας οικογένειας να μην μένει εκτός ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια.

Στήριξη των συλλόγων και των αθλητικών σωματείων της πόλης μας που παράγουν έργο και προσφέρουν στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

Στήριξη κάθε οικογένειας που αντιμετωπίζει προβλήματα και είναι αποκλεισμένη από υγειονομική κάλυψη και βασικά κοινωνικά αγαθά.

Οικονομική διαχείριση με σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς κατασπατάληση των αποθεματικών, με την εισροή πόρων από νέες πηγές και την επιλογή εκτέλεσης έργων και υπηρεσιών με πολλαπλασιαστικό όφελος και υπεραξία σε κάθε επένδυση προς όφελος της πόλης και των δημοτών, που θα αποφέρουν την δημιουργία πλεονασμάτων, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερή χρηματοδότηση των δομών του Δήμου και η ανάπτυξη νέων κοινωνικών δράσεων.

 
Η επικοινωνία και η μεταφορά των ειδήσεων σήμερα έχει ξεπεράσει τους παραδοσιακούς τρόπους και βρισκόμαστε ήδη στην ψηφιακή εποχή. Πλέον το κυρίαρχο μέσω επικοινωνίας μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να κοινοποιήσουμε τις παραπάνω θέσεις μας και προτάσεις μας αποτελεί το διαδίκτυο το οποίο και θα αξιοποιήσουμε, κάνοντας πράξη αυτά που λέμε και στο πρόγραμμά μας. 
Ασφαλώς όμως θα έρθουμε και σε προσωπική επαφή με όσο περισσότερους από τους δημότες μας είναι εφικτό για να συζητήσουμε μαζί τους, να τους ακούσουμε και να μας μεταφέρουν τις δικές τους προτάσεις, παρατηρήσεις αλλά και κριτικές. Δεν φοβόμαστε την κριτική , αλλά αντίθετα την θέλουμε διότι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να λαμβάνονται ορθές αποφάσεις.

 
Με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις Δημοτικές Εκλογές με την απλή αναλογική, είναι πιθανόν να μην υπάρχει πλειοψηφία του πρώτου συνδυασμού και για τη λήψη των αποφάσεων να απαιτείται η συμφωνία περισσοτέρων. 
Για να μπορεί να υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση χρειάζεται να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του Δήμου, στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, χωρίς αποκλεισμούς και πολιτικές ιδεοληψίες,με αποδοχή της διαφορετικής άποψης και πίστη στην σύνθεση των αντίθετων απόψεων. 
Η διαφωνία και η αντίθετη προσέγγιση για την επίλυση του ίδιου θέματος δεν θα πρέπει να είναι αιτία στείρων αντιπαραθέσων και προσπάθεια επιβολής της γνώμης του ενός, αλλά ευκαιρία γόνιμης συζήτησης και συγκερασμού των αντιθέτων θέσεων. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται να υπάρχει η ανάλογη διάθεση και θέληση. Ελπίζω και εύχομαι μετά τις εκλογές η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Εύχομαι σε όλους του συνυποψηφίους μου και σε όλους τους υποψήφιους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας και να εργαστούμε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των συνδημοτών μας.