Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Γιώργος Καλαμαράς: Κοροϊδεύουν τον λαό και η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή !


Στις δημοτικές εκλογές το Μαΐου 2019 θα πάρει μέρος η δημοτική κίνηση "Λαϊκή Συσπείρωση" που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Γιώργος Καλαμαράς, που απάντησε στις ερωτήσεις που διαμόρφωσαν ο Λάκης Ιγνατιάδης από την ιστοσελίδα Σταγόνα και ο Νίκος Χάνος από το blog Δραπετσίνι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κύκλος παρουσίασης των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σ' αυτές τις εκλογές από τα τοπικά σάιτ Δραπετσίνι και Στάγονα είναι μία συνέντευξη με τον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Στόχος των δυο ιστοσελίδων είναι να αναρτήσουν συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και να ολοκληρώσουν το κύκλο των παρουσιάσεων με μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης με τον νυν δήμαρχο Χρ. Βρεττάκο.
Οι ερωτήσεις μας αφορούν στην κριτική της θητείας του δημάρχου Χρ.Βρεττάκου, στο πως και με ποιες λύσεις σκοπεύει να επιλύσει τα πιο σημαντικά προβλήματα της πόλης ο συνδυασμός "Λαϊκή Συσπείρωση", στο πως θα εργαστεί στην προεκλογική περίοδο και θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους, στο πως θα παίρνονται οι πιο σημαντικές αποφάσεις αν εκλεγεί δημοτική αρχή και στη στάση απέναντι στο ζήτημα των συνεργασιών στην περίπτωση που δεν εκλεγεί κάποιος συνδυασμός από την α΄ Κυριακή. Οι συνεντεύξεις κλείνουν με τυχόν έκτακτες ερωτήσεις.


Ακολουθούν οι απαντήσεις του Γιώργου Καλαμαρά

Απάντηση 1η:
Η τοπική διοίκηση είναι τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που έρχεται σε πιο άμεση επικοινωνία με το λαό. Έχει σημαντικές αρμοδιότητες στην άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής. Εφαρμόζει κατά γράμμα, ακόμα και πρότυπα (πχ. την δεκαετία του ‘80 συμβάσεις ορισμένου χρόνου), την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Πραγματοποιεί ιδεολογική, πολιτική, οικονομική παρέμβαση στο λαό προς όφελος της αστικής τάξης. Η τοπική διοίκηση αποτελεί βασικό παράγοντα συνεργασίας των κυβερνήσεων, των εργοδοτών, των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, για την υλοποίηση των αντεργατικών μέτρων και τις γενικότερες επιδιώξεις και πολιτικές για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Μερικά παραδείγματα για να γίνει πιο καθαρός ο χαρακτήρας των δήμων.
1) Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας οι δήμοι πρωτοστάτησαν στο άνοιγμα του δρόμου για να καταπατηθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με την εφαρμογή των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.
2) Ως μέτρο διαχείρισης της ακραίας φτώχειας σιτίζουν χιλιάδες ανθρώπους (κοινωνικό παντοπωλείο, ιχθυοπωλείο), ή επανακαταρτίζουν ανέργους εκτονώνοντας, ενσωματώνοντας και χειραγωγώντας έτσι την δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια.
3) Μέσα από την τοπική διοίκηση άνοιξε ο δρόμος της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών πολιτισμού και αθλητισμού (συνδρομή), των υπηρεσιών καθαριότητας (δημοτικά τέλη). Τι στιγμή βέβαια που ήδη έχουμε πληρώσει βαρύτατη φορολογία.
4) Προγράμματα που αφορούν την υγεία και πρόνοια, στηρίζονται σε χρηματοδότηση περιορισμένου χρόνου και παροχών, όπως το βοήθεια στο σπίτι.
5) Μετατρέπονται οι δήμοι σε φοροεισπρακτικός μηχανισμός, κυνηγώντας τους δημότες για οφειλές ακόμα και μερικών ευρώ. Ο προϋπολογισμός του δήμου μας κατά 40% προέρχεται από φόρους και τέλη που καλούνται να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, πέραν της κεντρικής φορολογίας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, παλεύει
Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και το ασφυκτικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης.
Για να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, ανέργων.
Για να εμποδιστούν τα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του δήμου.

Ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση σημαίνει
· δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι που θα πηγαίνουν κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, συμβολή στους αγώνες για την κάλυψη των αναγκών μας
· διεκδίκηση έργων που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής
μείωση των δημοτικών τελών στην κατοικία, μείωση του συντελεστή φορολόγησης των καταστημάτων και μικρών βιοτεχνιών και την αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις.
δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά τα βρέφη να πηγαίνουν χωρίς κριτήρια σ αυτούς.
να καταργηθούν τα παράβολα στα καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και αθλητικά τμήματα του δήμου. Να δοθεί χρηματοδότηση στα ερασιτεχνικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας.
αγώνας για την απαλλοτρίωση όλου του χώρου του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων. Την απόδοσή του στον δήμο και διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης από την κεντρική κυβέρνηση για την αξιοποίησή του προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Αγώνας για την μετεγκατάσταση του Μελισσανίδη.


Απάντηση 2η:
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, αυτό που χρόνια λέμε και όχι προεκλογικά, είναι πως σε κάθε περίπτωση είτε ως διοίκηση του δήμου, είτε ως αντιπολίτευση, το κύριο σήμερα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όσο περνάει από το χέρι μας, είναι η πραγματική αντιπολίτευση απέναντι συνολικότερα σε ότι επιβαρύνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων της πόλης μας. 
Δηλαδή, πρέπει να είναι καθαρό ότι οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει σε τοπικό επίπεδο απορρέει από την κεντρική πολιτική, την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει. Που με τη σειρά της εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, το πώς θα αυγαταίνει τα κέρδη του, σε βάρος του λαού. 
Έτσι, δεν μπορείς να ξεχωρίζεις πχ τα υψηλά δημοτικά τέλη που πληρώνουμε και στον δικό μας δήμο (από τα ψηλότερα στον Πειραιά και στην Αττική), χωρίς να αποκαλύπτεις, να καταγγέλλεις και να προσπαθείς να βάλεις εμπόδια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής που κάνουν λόγο για δήμους που πρέπει να χαρατσώνουν εκ νέου το λαό με τα τέλη, δήμους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς που κυνηγάνε τον κόσμο για 20 και 30 €, στη λογική ότι το κεντρικό κράτος μειώνει την χρηματοδότηση (740 εκ € μειωμένος ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός για τους δήμους) και συ ως διοίκηση πρέπει να πάρεις ανταποδοτικά, να βρεις χορηγούς, να ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσίες. Πχ η κατεύθυνση είναι, και κάποιοι συμφωνούν, να παίρνει ο δήμος τον ΕΝΦΙΑ.

 Ή 2ο παράδειγμα. Το ότι μένουν δεκάδες παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς κάθε χρόνο και στον δικό μας δήμο. Εμείς λέμε ότι την πρώτη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που έχει μεταφέρει εδώ και χρόνια στους δήμους την ευθύνη και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Και δω μπαίνει το ερώτημα. 
Τι κάνει μια δημοτική αρχή για να ικανοποιήσει αυτή την λαϊκή ανάγκη. Καταρχήν διεκδικεί χρήματα, χώρο και δημιουργεί νέους παιδικούς σταθμούς. Αναδεικνύει την ανάγκη οι παιδικοί σταθμοί να ενταχθούν στο υπ. Παιδείας που θα έχει εκείνο την ευθύνη για την λειτουργία τους (προϋπολογισμό, εργαζόμενους, υποδομές). Παρεμβαίνει στην περιφέρεια, στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας την πολιτική που εφαρμόζουν, μπαίνει μπροστά μαζί με φορείς της περιοχής, ενημερώνει ώστε να αναδείξει το πρόβλημα, το ποιος φταίει και να πιέσει για να βρεθεί λύση.

 Όσο για την ΚΡΩΣΦΗΛΔ είναι αστείο η δημοτική αρχή να επαίρεται εγωιστικά για την έκβαση του θέματος. Κάνουν προσπάθεια να καπηλευτούν με τον χειρότερο τρόπο τον αγώνα των φορέων της περιοχής, εργατικών σωματείων, της ένωσης γονέων, του συλλόγου γυναικών κ.ά. που εδώ και πάνω από 6 χρόνια, πριν δηλαδή καν εμφανιστεί η παράταξη του «άλλου δρόμου» πάλευαν και θα συνεχίσουν να παλεύουν για να πάρουμε αυτό που μας ανήκει. Και αυτό το λέμε γιατί σήμερα η παιδική στέγη ΚΡΩΣΦΗΛΔ δεν ανήκει στο δήμο. Η παραχώρηση είναι για 5+5 χρόνια και με προϋποθέσεις που θα εξετάζονται από επιτροπή. Και βέβαια μετά από τόσα χρόνια που ήταν κλειστός ο παιδικός σταθμός χρειάστηκε αποκατάσταση την οποία πληρώσαμε ως δήμος (πάνω από 200.000€). 
Η δημοτική αρχή, την ημέρα των «εγκαινίων» για ακόμη μία φορά έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης που έχει την πρώτη ευθύνη για την άσχημη κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για την ίδια την ΚΡΩΣΦΗΛΔ, την καθυστέρηση αλλά και την μη απόδοσής της στο δήμο. 

Όσο για διάφορες παρεμβάσεις που γίνονται (οδοστρώσεις, πράσινο, καθαριότητα) να πούμε το εξής. Η δημοτική αρχή είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, η περιφέρεια είναι ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση το ίδιο. Ε δεν ξέρω ποιος άλλος έπρεπε να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει και κάτι, τα αυτονόητα λέμε εμείς, στο δήμο. Βέβαια όταν κάποιος περπατήσει στους δρόμους του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας θα δει ακόμα κλειστές παιδικές χαρές, άπλυτους κάδους. Ποτέ δεν έχουν πλυθεί πεζοδρόμια πχ στην οδό Π. Φύσσα, πρόβλημα που μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα. Η ευθύνη γι αυτά βέβαια βαρύνει την δημοτική αρχή και σε καμία περίπτωση τους εργαζόμενους του δήμου.

Τέλος για το θέμα της παραλιακής ζώνης. Είναι μεγάλο θέμα. Ξεκινάει από την ημέρα που ιδιωτικοποιήθηκε το λιμάνι του Πειραιά και η δημοτική αρχή βάραγε παλαμάκια στον πρωθυπουργό, λέγοντας ο ίδιος τότε την αμίμητη φράση «στη Δραπετσώνα πια θα έχουμε ζωή», επειδή παραχωρήθηκε στο δήμο η έκταση των 82 στρεμμάτων. Είναι το λιγότερο αφέλεια, εμείς λέμε πολιτική σκοπιμότητα, την ώρα που ιδιωτικοποιείται το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ενταγμένο στους ανταγωνισμούς που επικρατούν σε επίπεδο οικονομίας μεταξύ μονοπωλίων και χωρών (Κίνα-ΗΠΑ), να πανηγυρίζουν κάποιοι μόνο και μόνο για τα στρέμματα που παραχωρήθηκαν. 
Και την ίδια ώρα τα καζάνια του Μελισσανίδη να παραμένουν δίπλα στα σπίτια μας και τα σχολεία μας, να αδειοδοτείται με επέκταση των δραστηριοτήτων του και λειτουργία για 20 χρόνια, να επιδοτείτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και 560 στρέμματα να παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια βορά στα σχέδια που θα αναπτυχθούν στην περιοχή το επόμενο διάστημα.
Κοροϊδεύουν και η κυβέρνηση και δημοτική αρχή!
Προφανώς και κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο για την ανάγκη σήμερα που έχουμε όλοι μας σε πολιτισμό, αθλητισμό, αναψυχή. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι η αξιοποίηση του χώρου, με όλες τις μορφές, δεν πρέπει να γίνει. Ίσα ίσα που εμείς είμαστε που από την πρώτη στιγμή βάζαμε το ζήτημα για την απαλλοτρίωση του συνόλου του χώρου που ανήκει σε ιδιώτες σήμερα, ώστε να αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής.
 Η δημοτική αρχή και υπάρχουν τα πρακτικά, έλεγε ότι αυτά που λέτε δεν γίνονται και άλλα τέτοια. Ο λαός μας, οι δημότες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας ασφαλώς και έχουμε την ανάγκη για πολιτισμό, για αθλητισμό και ελεύθερους χώρους. 

Τι κρύβει η δημοτική αρχή. Σήμερα τα 560 στρέμματα των πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων παραμένουν στα χέρια ιδιωτών. Ξέρουμε καλά, στον καπιταλισμό ζούμε, ότι κανένας από αυτούς δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο εκτός από το ατομικό του κέρδος. Η αξιοποίηση επομένως ενός τέτοιου φιλέτου προφανώς και θα είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες μας. Είναι σε εξέλιξη η κουβέντα για το master plan του μονοπωλίου της cosco. Οι ιδιώτες που έχουν την περιοχή ήδη κινούνται στην κατεύθυνση αξιοποίησης του. Κανένας άλλος δεν κάνει κουβέντα για αυτό εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση.
 Καμία άλλη παράταξη δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με πλαίσιο πάλης που να χτυπάει την καρδιά του προβλήματος και να προτείνει διέξοδο προς όφελος του λαού. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι κίνημα που συνολικά να παλεύει για την κάλυψη των αναγκών του σε όλα τα επίπεδα. Εκεί η δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι μαζί. Τα συνδικάτα, οι φορείς της πόλης μας να βάλουν πλώρη, να διεκδικήσουν το σύνολο του χώρου προς αξιοποίηση του για τα δικά μας συμφέροντα.



Απάντηση 3η:
Είμαστε η μόνη δημοτική παράταξη που διαχρονικά ζητάμε και τεκμηριωμένα την μείωση των δημοτικών τελών. Η απάντηση που παίρναμε από την σημερινή διοίκηση είναι «πως κάνετε έτσι για μερικά €». Ίσως οι συγκεκριμένοι να μην τα έχουν ανάγκη. Οι κάτοικοι όμως του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, τα μικρομάγαζα που όλοι μαζί στενάζουν κάτω από την συνολικότερη φορομπηχτική πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις και η σημερινή, έχουν ανάγκη οτιδήποτε μπορεί να τους ελαφρύνει. 
Πόσο δε όταν είμαστε το μόνο Κόμμα ως ΚΚΕ, που ζητάμε την κατάργηση της ανταπόδοσης και την πλήρη κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκών λειτουργίας των δήμων. Για παράδειγμα ο φετινός προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αυτές τις μέρες είναι κατά 740 εκ € μειωμένος προς τους δήμους σε σχέση με πέρυσι. Έτσι λοιπόν σήμερα καλείτε ο μικρομαγαζάτορας να πληρώσει το ίδιο τέλος με την τράπεζα ή με μια αλυσίδα καταστημάτων. Εμείς λοιπόν διαφωνούμε με αυτό.

Όσο αφορά τα σωματεία. Ο Καλλικράτης προβλέπει κωδικό στον προϋπολογισμό που μπορεί ο δήμος να παρέχει χρήματα στα σωματεία που θα του ζητήσουν. Αυτό το κονδύλι μηδενίστηκε κατά την διάρκεια της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής.
 Εδώ προκύπτει το εξής. Υπάρχει ανάγκη σήμερα να ενισχυθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός; Υπάρχει. Υπάρχει η κατεύθυνση ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας με χώρους αθλητισμού, που θα μπορούν δωρεάν όποιος θέλεις να αθληθεί, να αναπτύξει το ταλέντο του; Όχι. Την ευθύνη την έχει καταρχήν η πολιτεία. Προφανώς και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων «επενδύουν» στον αθλητισμό ακριβώς γιατί τον βλέπουν ως εμπόρευμα. Δηλαδή τα επαγγελματικά σωματεία, τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι βλέπουν τον αθλητισμό ως “business”, με ότι αυτό σημαίνει (στοίχημα, κέρδη κτλ).
 Παρόλα αυτά ο δήμος έχει την δυνατότητα χωρίς εξαίρεση στα ερασιτεχνικά σωματεία να τα βοηθήσει. Εμείς καλούμε τα σωματεία της πόλης να συναντηθούμε στο δρόμο που λέει παλεύω για μαζικό λαϊκό αθλητισμό, δωρεάν για όλους. Εκεί να παλέψουμε απαιτώντας υποδομές από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δήμο. Χρειάζεται όμως διεκδίκηση και αγώνας, αντιπαράθεση με όποιον στέκεται εμπόδιο και όχι ο καθένας να προσπαθεί να εξυπηρετήσει μόνο το «ατομικό» συμφέρον.


 Απάντηση 4η:

Η αλήθεια είναι ότι ο νέος νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι ερχόμενες τοπικές και περιφερειακές εκλογές τέτοια ζητήματα θα τα δημιουργήσει. Βέβαια πολλά ακούγονται προεκλογικά θα δούμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα. 
Να ξεκαθαρίσουμε ότι όντως εμείς δεν θα συνεργαστούμε με άλλη παράταξη, ούτε θα στηρίξουμε κάποια, ακριβώς γιατί καμία άλλη δεν έχει την ίδια αντίληψη με τις θέσεις του ΚΚΕ για την τοπική διοίκηση. Ίσα ίσα είναι απέναντι πολιτικά. Όμως υπάρχει ένα δεδομένο. 
Η Λαϊκή Συσπείρωση, ως δημοτική αρχή έχει σκοπό να κάνει πράξη αυτό που λέμε από τώρα. Θα είναι μαζί με το Λαό, πραγματική αντιπολίτευση σε όποια κυβέρνηση, περιφέρεια, δεν εξυπηρετεί την ανακούφιση και τις ανάγκες του λαού της περιοχής. 
Σ αυτή την κατεύθυνση οι προτάσεις που φέρνουμε και θα φέρνουμε και σαν διοίκηση, αφού αυτό ρωτάτε, προφανώς και θα έχουν τέτοιο χαρακτήρα. Πως δηλαδή, σ αυτές τις συνθήκες θα είμαστε έκφραση και δράση λαϊκής-εργατικής αντιπολίτευσης, να λειτουργούμε με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον. Σ αυτή την προσπάθεια ο καθένας και καθεμία δημοτικός/ή σύμβουλος θα έχει να λογοδοτήσει πλέον στο λαό για την πολιτική άποψη και θέση που θα εκφράσει στο δημοτικό συμβούλιο. Π.χ στη μείωση των δημοτικών τελών, όποιος διαφωνήσει θα είναι υπόλογος στους δημότες πλέον αν δεν περάσει από το δημοτικό συμβούλιο.