Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

ΒΑΝΑ ΔΑΤΣΕΡΗ: "...δεν κατεβαίνω υποψήφια δήμαρχος για να διαδραματίσω κάποιο συμπληρωματικό ρόλο…"

Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα πάρει μέρος η δημοτική κίνηση "Επόμενη μέρα"
Επικεφαλής του συνδυασμού είναι η υποψήφια δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Βάνα Δατσέρη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις που διαμόρφωσαν ο Λάκης Ιγνατιάδης από την ιστοσελίδα Σταγόνα και ο Νίκος Χάνος από το blog Δραπετσίνι.
 Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος κύκλος παρουσίασης των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σ' αυτές τις εκλογές από τα τοπικά σάιτ Δραπετσίνι και Στάγονα είναι μία συνέντευξη με τον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού. Στόχος των δυο ιστοσελίδων είναι να αναρτήσουν συνεντεύξεις με όλους τους υποψήφιους δημάρχους του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και να ολοκληρώσουν το κύκλο των παρουσιάσεων με εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με τον νυν δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο.


1η) Ως κάτοικος Κερατσινίου ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Επόμενη μέρα", ξεκινώντας από τη καθημερινότητα και βλέποντας στο σύνολο τη ζωή της πόλης, πως κρίνεται συνολικά το έργο της Δημ. Αρχής και του δημάρχου Χρ. Βρεττάκου στα πιο, κατά τη γνώμη σας, σημαντικά θέματα της πόλης μας τα τεσσεράμισι τελευταία χρόνια;
Για να απαντήσει κανείς με σαφήνεια στην ερώτηση σας θα πρέπει να εξετάσει τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκλέχτηκε και ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου το 2014 ο κ. Βρεττάκος. 
Ήταν μια εποχή που κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία η αντιμνημονιακή ρητορική και η ανάγκη του Ελληνικού λαού να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο τον είχαν επιφέρει οι μνημονιακές πολιτικές. Κάτω από αυτό το πρίσμα και με βάση το τεράστιο πλειοψηφικό ρεύμα που είχε δημιουργηθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, ο κ. Βρεττάκος κατάφερε, παρόλο που δεν διέθετε την δυναμική ως πολιτική προσωπικότητα, να κερδίσει τον δήμο. 
Σήμερα 4,5 χρόνια μετά, μπορεί οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες να μην έχουν αλλάξει, αφού οι μνημονιακές πολιτικές συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι «στα χαρτιά» έχουμε βγει από τα μνημόνια, έχουν αλλάξει άρδην όμως οι πολιτικές συνθήκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που σήκωσε την αντιμνημονιακή σημαία και ωφελήθηκε –δικαίως ενδεχομένως – σφόδρα απ’ αυτό, έχει μετατραπεί σ’ ένα νεοαστικό κόμμα εξουσίας, κακέκτυπο του παλιού κατεστημένου. 
Οι αγωνιστικές κορώνες του απερχόμενου κομματικού δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ- οι κενές ουσίας όπως αποδείχτηκαν - δεν λένε πια τίποτα στην κοινωνία, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε απ’ ότι φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που έχουμε στα χέρια μας το «πείραμα Βρεττάκου» καταρρέει, παρότι για 5 χρόνια έπινε νερό στο όνομα της κεντρικής διοίκησης και της Περιφέρειας.
 Όσον αφορά το συνολικό έργο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, θα έλεγα πως περιγράφεται εύγλωττα στην γνωστή ατάκα «χαβιάρι-φαγοπότι και Άρη Βελουχιώτη». Μια δημοτική αρχή που βρήκε στο ταμείο του δήμου από διεκδικήσεις των προηγούμενων δημάρχων σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα τουλάχιστον 17 εκατ. ευρώ, «κατάφερε» να τα σπαταλήσει και να τα περιορίσει στα 6,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να προσφέρει ουσιαστικό έργο.
Οι πρώτοι δε μήνες του 2019 αναδεικνύουν τον ΚΙΝΔΥΝΟ το ταμείο του δήμου κατά την αποχώρηση του κ. Βρεττάκου να κατρακυλήσει κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ. Η πόλη δεν είναι καθαρή, οι πλατείες και οι δρόμοι είναι εγκαταλελειμμένοι, το ταμείο του Δήμου μειώνεται επικίνδυνα και το χειρότερο απ’ όλα; Δεν υπάρχει κάποιος οραματικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για το μέλλον της πόλης. Αν υπάρχει κάτι στο οποίο διακρίθηκε η δημοτική αρχή είναι οι πολυδάπανες φιέστες για το κομματικό κοινό.


2η) Στα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για ποιες λύσεις θα εργαστείτε να πραγματοποιηθούν, είτε εκλεγείτε δήμαρχος είτε θα είστε στην αντιπολίτευση;

Για να είμαι ξεκάθαρη απέναντι στους δημότες της πόλης μας, δεν κατεβαίνω υποψήφια δήμαρχος για να διαδραματίσω κάποιο συμπληρωματικό ρόλο… Αποφάσισα να κάνω αυτό το μεγάλο βήμα για να είμαι η ΕΠΟΜΕΝΗ Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Είναι δεδομένο μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνεται συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελεί ανάγκη και της ίδιας της κοινωνίας, η επόμενη διοίκηση του Δήμου να είναι λιγότερο δημαρχοκεντρική. 
Προσωπικά αν εκλεγώ θα χρησιμοποιήσω στην διοίκηση του Δήμου, τους πιο ικανούς, ακόμα και αν προέρχονται από άλλους συνδυασμούς. Έτσι κι αλλιώς το εκλογικό σύστημα ΑΠΑΙΤΕΙ τέτοιες συνεργασίες, αλλά και να μην υπήρχε αυτό το εκλογικό σύστημα, εγώ είμαι άνθρωπος της σύνθεσης και της ομαδικής δουλειάς.

Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω πως από την εποχή που συμμετείχα σε διάφορες συλλογικότητες είτε στα σχολεία, είτε στα αθλητικά σωματεία, πολύ πριν ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Κερατσίνι κι η Δραπετσώνα αντιμετώπιζαν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με σήμερα. 
Μια άκρως υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη από την κεντρική εξουσία περιοχή, με υπερδιπλάσια ποσοστά ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με τεράστιες δυνατότητες αλλά χωρίς κάποιο οραματικό αναπτυξιακό σχέδιο. 
Δεν υποτιμώ επ’ ουδενί τις προθέσεις των προηγούμενων Δημάρχων, ακόμα και του κ. Βρεττάκου, ωστόσο διαπιστώνω πως οι καλές προθέσεις δεν δημιουργούν ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον και θέσεις εργασίας. Σε μια πόλη που ζουν και εργάζονται πάνω από 200.000 άνθρωποι, δεν υπάρχει κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς (μετρό ή τραμ) που να την συνδέει με το λιμάνι.Το μεγάλο στοίχημα της Ανάπλασης, η οποία αποτελεί την μεγάλη ελπίδα του πιο σημαντικού δήμου στον ευρύτερο Πειραιά, οδεύει σε ναυάγιο. 
Οι ρυπογόνες δραστηριότητες εξακολουθούν να μετατρέπουν την πόλη μας σε διαμετακομιστικό κέντρο και αποθήκη ρύπανσης της υπόλοιπης Αττικής, παρά τις ρητορείες του κ. Βρεττάκου και τον ανέξοδο κινηματισμό που «πουλούσε» το 2014.
 Εμείς σαν συνδυασμός θα καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη, απόλυτα εφικτή και πλήρως κοστολογημένη πρόταση για την Ανάπλαση, η οποία έχω την πεποίθηση ότι θα υιοθετηθεί και από άλλους συνδυασμούς. Χαρακτηριστικό της κομματικής λογικής και της ανικανότητας του απερχόμενου δημάρχου είναι το έργο του Κέντρου υγείας, η κατασκευή του οποίου ήταν υπερώριμη ήδη από τις αρχές του 2014, εξαγγέλλεται ξανά σήμερα, μετά δηλαδή από 5 χαμένα χρόνια, θυσία στον βωμό της προεκλογικής σκοπιμότητας Βρεττάκου. 
 Όσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη, θα εργαστούμε σκληρά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, ώστε ο δημότης να νοιώθει ότι πιάνουν τόπο τα χρήματα που αποδίδει στον Δήμο μέσω των δημοτικών τελών. Συνολικά τον συνδυασμό μας τον στελεχώνει μια άρτια καταρτισμένη επιστημονική ομάδα που δουλεύει πυρετωδώς για να παρουσιάσουμε στην κοινωνία το πρόγραμμα μας, το οποίο θεωρούμε ότι είναι πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα δεδομένα της πόλης μας. Συνοπτικά σας αναφέρω πως εκτός από τις προτάσεις μας για την Ανάπλαση και το ΜΕΤΡΟ, ετοιμάζουμε την πρόταση μας για σημαντικές παρεμβάσεις που αφορούν την πόλη και έχουν να κάνουν με τα χρονίζοντα και τελματωμένα θέματα της ΔΕΗ, της ΝΑΦΘΑ και της Ανάστασης.

 

3η) Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να επικοινωνήσετε με τους ψηφοφόρους για να τους πείσετε και να τους δραστηριοποιήσετε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα;

Να σας πω την αλήθεια ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος του «φαίνεσθαι». Η επικοινωνία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στην πολιτική, κατ’ επέκταση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά προσωπικά ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος της επικοινωνίας. Χωρίς να μου αρέσει να περιαυτολογώ, θεωρώ πως είναι αντικειμενικά παραδεκτό πως είμαι άνθρωπος της γειτονιάς. Της διπλανής πόρτας που έλεγαν παλιά. Το ίδιο είναι και οι συνεργάτες μου. 
Ο τρόπος που προτίθεμαι να επικοινωνήσω με την κοινωνία και ήδη το έχουμε ξεκινήσει, είναι η απευθείας επαφή με τους δημότες. Στο σπίτι τους, στην γειτονιά τους, στο πεζοδρόμιο. Εκεί που βρίσκονται τα προβλήματα. Δεν μου αρέσει η διαμεσολαβητική επικοινωνία με την κοινωνία. Θέλω να ακούσω και να δεσμευτώ «πρόσωπο με πρόσωπο». Νομίζω πως αυτό είναι το πιο ειλικρινές και εν τέλει το πιο αποτελεσματικό για μια δημοτική αρχή. Να γνωρίζεις δηλαδή που βρίσκεται και η πιο μικρή λακκούβα της πόλης. Η πολιτική των επιτελικών γραφείων και των πληρωμένων υμνητών έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

4η) Το πρώτο βήμα κάθε δημοτικής αρχής είναι από ποιους και με ποιες διαδικασίες θα παίρνονται οι αποφάσεις. Το δεύτερο βήμα είναι τα όργανα αυτά να ιεραρχούν τα προβλήματα που θα προσπαθεί να τα λύνει ο δήμος. Και το τρίτο να διαμορφώνουν τις λύσεις. Στο τέλος ακολουθεί η υλοποίησή τους, βασικά από τους εργαζόμενους του δήμου. Ποιες είναι οι δικές σας επιλογές ιδιαίτερα για το πρώτο βήμα;

Η αλήθεια είναι πως από πολύ παλιά η συγκεκριμένη πόλη διακρινόταν για μια σειρά από συμμετοχικές διαδικασίες, στις οποίες η κοινωνία είχε βήμα και φωνή. Θα θυμάστε ασφαλώς τις «λαϊκές συνελεύσεις» που γίνονταν παλιά. 
Τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένοι θεσμοί και στο πλαίσιο της κομματικής συμπίεσης έχασαν την αίγλη τους, πολύ δε περισσότερο την αποτελεσματικότητα τους. Εμείς σαν συνδυασμός έχουμε σκοπό να αναβιώσουμε τις λαϊκές συνελεύσεις και διάφορες άλλες συμμετοχικές διαδικασίες, έτσι ώστε να γίνει το έργο μας πιο αποτελεσματικό, πιο ουσιώδες και συμβατό στις ανάγκες και στα προβλήματα του πολίτη. 
Όπως σας είπα και παραπάνω οι καλές προθέσεις δεν έλειψαν… Αυτό που έλειψε είναι η οργάνωση και εν τέλει αυτό που πήγε την πόλη πίσω είναι ο κομματικός εναγκαλισμός. Εμείς σαν ανεξάρτητος συνδυασμός με μέλη απ’ όλους τους ιδεολογικούς χώρους, δεν έχουμε σκοπό να αφιερώσουμε τη νίκη μας σε ΚΑΝΕΝΑ κόμμα, πολύ δε περισσότερο σαν δημοτική αρχή ΔΕΝ έχουμε σκοπό να εναγκαλιστούμε με κανένα κόμμα, για να προωθήσουμε ρουσφέτια. Αντιθέτως θα συνεργαστούμε αλλά και θα πολεμήσουμε αν χρειαστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση με γνώμονα ΜΟΝΟ το καλό της πόλης και των δημοτών μας.

5η) Η απλή αναλογική, που με αυτή θα γίνουν για πρώτη φορά οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θεωρείται γενικά το πιο δίκαιο σύστημα. Στην περίπτωση όμως που ο νικητής του πρώτου γύρου δεν ψηφιστεί πάνω από το 50%, για να είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις ώστε να παράγεται έργο και να ασκείται διοίκηση, απαιτούνται συνεργασίες και σύνθεση απόψεων μεταξύ των εκλεγμένων κινήσεων. Εσάς, είτε ως συμπολίτευση είτε ως αντιπολίτευση, ποια είναι η θέσης σας γι’αυτό το θέμα;

Όπως ανέφερα και παραπάνω είμαι υπέρ των συνεργασιών και των συλλογικοτήτων. Θεωρείστε ως δεδομένο πως σαν αυριανή δημοτική αρχή θα συνεργαστούμε με όλα τα ικανά στελέχη από άλλους συνδυασμούς. Θεωρώ πως αυτό θα είναι λυτρωτικό για το μέλλον της πόλης μας. Σε ένα ιδεατό πολιτικό περιβάλλον, που σαν χώρα και σαν πολιτική νοοτροπία απέχουμε ΜΑΚΡΑΝ, απλή αναλογική θα έπρεπε να έχουμε εδώ και πολλά χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αν υπήρχαν κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας ενδεχομένως να μην είχε πτωχεύσει αυτή η χώρα.

 

6η) Έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά το έργο σας και τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ότι θα πρέπει να σας προτιμήσουν οι πολίτες;

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο είμαι περήφανη από την θητεία μου ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών είναι για τα εγκεκριμένα επιδοτούμενα έργα 13.000.000 ευρώ είτε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ή από το Πράσινο Ταμείο. Κάποια απ’ αυτά τα έργα ο απερχόμενος δήμαρχοςτα υλοποιεί τώρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ενώ κάποια χάθηκαν από κακούς χειρισμούς. 
Δυστυχώς πολλά απ’ αυτά τα έργα αυτή την στιγμή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας της δημοτικής αρχής. Το λέω με πάσα ευθύνη των λεγομένων μου… Ο απερχόμενος δήμαρχος «των έργων», αντί για επιδοτήσεις 13 εκατ. ευρώ που εξασφάλισα ΜΟΝΟ για το αντικείμενο της αντιδημαρχίας μου μέσα σε 3 χρόνια, δεν έχει φέρει ούτε 1 μα ούτε 1 ευρώ στη κυριολεξία κατά την διάρκεια της πεντάχρονης σχεδόν θητείας του.


 

7η) Ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει προκύψει για τον Δήμο μας είναι αυτό της εκχώρησης 50 ακινήτων στο Υπερταμείο. Είδαμε την τοποθέτηση σας στο δημοτικό συμβούλιο. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι;

Η Δημοτική κίνηση Κερατσινίου-Δραπετσώνας ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ χαίρεται ειλικρινά που σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί (πλην της διοίκησης του Δήμου) έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά σχετικά με το μείζον θέμα του ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ μεγάλου μέρους του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με την εκχώρηση 50 ακινήτων στο Υπερταμείο.

Είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ και στον πλέον αδαή πως η Δημοτική αρχή του απερχόμενου Δημάρχου κ. Βρεττάκου πνέει τα λοίσθια και δεν έχει καμία δυνατότητα, πολύ δε περισσότερο καμία δυναμική, ώστε να αρθρώσει έστω μια αράδα αντίστασης, απέναντι στην κυβέρνηση της συμβιβασμένης στους δανειστές αριστεράς του κ. Τσίπρα.
Θα πρέπει να αναφερθεί, χωρίς να διεκδικούμε δάφνες πρωτιάς, αφού ο συγκεκριμένος αγώνας απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και της απερχόμενης δημοτικής θα πρέπει να είναι ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ, πως πρώτη απ' όλους εγώ από τις 3 Δεκεμβρίου είχα αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα, από την σελίδα μου στο facebook.
Επειδή οι καιροί είναι πονηροί κι επειδή ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην διαδικασία επαναμεταβίβασης των ακίνητων με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, θα πρέπει να πω ότι θα πρέπει να γίνει με την ίδια νομοτεχνική διαδικασία, που έγινε η ένταξη. Δηλαδή με Νόμο να απενταχτούν από τον κατάλογο. Όλα τ’ άλλα είναι εκ του πονηρού…