Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή της ανάπλασης;

 Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης, από τη stagona4U
Θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό πάρκο στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα, όπως αυτά που θα γίνουν στο Φάληρο και στο Ελληνικό;
Πάρκα στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν αρκετά, όχι όμως τόσα και τόσο καλά οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα στον κόσμο με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως αυτά που διαθέτουν οι μεγάλες πόλεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν πάρκα όπως στου Παπάγου, στο Γουδί, στο Χαϊδάρι, ο Εθνικός κήπος, το πάρκο Συγγρού, το Άλσος Βεΐκου, το πεδίον Άρεως, το πάρκο Τρίτση, το δάσος της Καισαριανής.
Νέα πάρκα προβλέπεται να δημιουργηθούν στο Φάληρο και στο Ελληνικό.
 Η μόνη περιοχή που δεν έχει ένα Μητροπολιτικό πάρκο είναι ο Δ.Πειραιάς. Και η τελευταία μεγάλη ελεύθερη περιοχή για να δημιουργηθεί είναι αυτή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα. Ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι της Αυτοδιοίκησης θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της δημιουργίας ενός μεγάλου ενιαίου πάρκου στην περιοχή μας κι όχι ενός τύπου "κι εσύ χτενίζεσαι" Άλσος Παγκρατίου.

Για το πάρκο που θα δημιουργηθεί στο Φαληρικό όρμο: 
Στη Β` φάση του έργου προβλέπεται η δημιουργία του μεγαλύτερου παράκτιου άλσους της Αθήνας που θα διαθέτει 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνους.
Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο Πάρκο του Φαληρικού Όρμου θα συνδεθεί (μέσω της Εσπλανάδας) με το Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σ.Νιάρχος, την Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο παράκτιο πνεύμονα πρασίνου για τη Αθήνα και τις περιοχές του Πειραιά, του Φαλήρου, του Μοσχάτου, της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.
 Αξίζει να αναφέρουμε πως οι μελέτες Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου έχουν εκπονηθεί από τον Ιταλό παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και είναι μία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα προϋπολογισμού 150 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από την Περιφέρεια Αττικής. Το πάρκο που θα έχει έκταση 220 στρέμματα έχει προϋπολογισμό 90.000.000 ευρώ.

Για το πάρκο που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό σύμφωνα με τα σχέδια της Lamda Development 
ολόκληρο το άρθρο εδώ