Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Μία νάρκη στο Θεσσαλικό κάμπο και το Φεστιβάλ του δήμου στην παραλία των Λιπασμάτων

          
Συντάκτης Λάκης Ιγνατιάδης από τη sτagona4U 
 Ας φανταστούμε ότι σε όλο τον Θεσσαλικό κάμπο δεν υπάρχει ούτε μία πόλη, ούτε ένα χωριό. Σ'αυτόν τον απέραντο κάμπο λοιπόν, κάποια από εκείνα τα σαΐνια που γεννάνε ιδέες σαν κουνέλια, αποφάσισαν ανήμερα των Χριστουγέννων να διοργανώσουν κατακαλόκαιρο το ελληνικό Γούντστοκ, μισό αιώνα μετά.
Ανήμερα το Πάσχα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι όλα είναι έτοιμα, υπάρχει πρόβλεψη για όλα τα θέματα και το φεστιβάλ θα διεξαχθεί με εισιτήριο φτηνό. Έχουν κλείσει και θα συμμετάσχουν οι πιο δημοφιλείς ντόπιοι καλλιτέχνες της ροκ, της ποπ, της τζαζ και του χιπ-χοπ, του λαϊκού, του δημοτικού και του έντεχνου τραγουδιού. Θα γίνει, παρόλο που όπως ανακοίνωσαν τα καλόπαιδα, υπάρχει ένα θεματάκι. 

Ποιο; Να, κάπου στον κάμπο, δεν ξέρουν που ακριβώς, υπάρχει μία νάρκη. Παρόλες τις προσπάθειες που κατέβαλλαν δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν και να την απενεργοποιήσουν. Μια νάρκη στον Θεσσαλικό κάμπο...Τέλος πάντων, οι άνθρωποι είχαν την ευαισθησία να μας το γνωστοποιήσουν και από εκεί και πέρα η ευθύνη της απόφασης ανήκει στον καθένα από όλους όσους θελήσουν να παρευρεθούν.
Το παιδί μέσα μου με το καλημέρα σας πήγε κι έκοψε εισιτήρια. Αρκετοί καλλιτέχνες ήταν του γούστου του και δεν ετίθετο θέμα συζήτησης. Αλλά κι ο γέρος δεν πήγε πίσω. Το θέμα με την νάρκη το ξεπέταξε στο άψε σβήσε, δίχως δεύτερη σκέψη. Μια νάρκη σε ένα απέραντο κάμπο... τι λες ρε καϋμένε...πόσες πιθανότητες υπάρχουν να την πατήσω; Σχεδόν καμία, απάντησε ο σοφός γέρος. Οπότε δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. 

Στα καθ'ημάς,
η "νάρκη" είναι το διυλιστήριο της Oil One στη Δραπετσώνα. Και όχι σε ό,τι έχει να κάνει με την δυσοσμία που προκαλεί και στο ότι μας ρίχνει σωματικά όταν αναπνέουμε τα αέρια που εκπέμπει από την επεξεργασία των αποβλήτων των πλοίων, το γεγονός δηλαδή της πρόκλησης βλάβης στην υγεία μας. Άλλο είναι το θέμα.
Η "νάρκη" είναι πως το εργοστάσιο αυτό ανήκει σε μια ειδική κατηγορία. Αυτή της "Σεβέζο". Για όσες μονάδες ανήκουν σ' αυτήν την ομάδα, υπάρχει έτοιμο ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης, βάσει του οποίου κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται μια πρόβα.
Ποιοι εγκατέστησαν αυτή τη νάρκη στην αυλή μας και ποιοι δεν αντέδρασαν ούτε και για τα μάτια του κόσμου στη λειτουργία της;

 Ολόκληρο το άρθρο εδώ