Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Με αφορμή την ανάρτηση «Θα εκπέσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;»

Με αφορμή την ανάρτηση του κειμένου με τίτλο «Θα εκπέσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;» (εδώ) λάβαμε επιστολή από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Αναγέννηση τωρα" Ζαχ. Ζούπη, ο οποίος θέτει ζητήματα δεοντολογίας στην παρουσίαση των θεμάτων και ισότιμης αντιμετώπισης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από το Blog "Δραπετσίνι".
Παρακάτω δημοσιεύεται ολόκληρη η επιστολή, όμως με την ευκαιρία και για να λήξει, τώρα και στο μέλλον, οποιαδήποτε, τυχόν, παρανόηση δηλώνουμε τα παρακάτω:

Το "Δραπετσίνι" δεν είναι website, με πολλές στήλες, ώστε να παρακολουθεί την απόλυτη επικαιρότητα και να ενημερώνει γι΄αυτήν. Είναι Blog! T
ύπος ιστοσελίδας, που μοιάζει με ημερολόγιο και καταγράφει, αποτυπώνει στιγμιότυπα της ζωής… Μια ερασιτεχνική προσπάθεια, μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας που συμπληρώνει, ίσως, τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας και δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του.
Η επιλογή και ο τρόπος παρουσιάσης των θεμάτων, ο χώρος που θα δοθεί σε κάποια ανακοίνωση έχει να κάνει με κριτήρια καθαρά υποκειμενικά των διαχειριστών του. Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι η ενημέρωση, η μη προσβολή προσώπων, η αποφυγή της γλωσσικής βαρβαρότητας, η επικαιρότητα και η χρησιμότητα μιας είδησης, η παραπέρα συμβολή της ανάρτησης στο διάλογο...

Το Δραπετσίνι, σε καμιά περίπτωση, δεν μπορεί, δεν θέλει, (και δεν θα το κάνει στο μέλλον), να αναπαράγει τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις φορέων, κομμάτων, παρατάξεων, προσώπων, τα οποία τώρα, πλέον, είναι και πάρα πολλά. Άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα, εύκολα, να δημιουργήσει ο καθένας δικό του χώρο στο διαδίκτυο για να δημοσιεύει τα κείμενα του.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει στο διαδίκτυο όχι για άσκηση επιρροής, αλλά ως συμμετοχή στην ενδυνάμωση της συμμετοχικής δημοκρατίας με θέσεις, προτάσεις, απόψεις, αναδημοσιεύσεις για τοπικά και άλλα θέματα... 


Η δήλωση του Ζαχ. Ζούπη:
<ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
 Με αφορμή ένα δημοσίευμα του drapetsini.blogspot.gr με τίτλο «Θα εκπέσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου;»
 
Tις τελευταίες μέρες ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν αυτό της ανεξαρτοποίησης του δημοτικού συμβούλου Μπάμπη Μανουσιάδη. 
Στο drapetsini.blogspot.gr δημοσιεύτηκε και καλώς πρώτα η είδηση και στην συνέχεια η παρέμβαση του Δημάρχου. Σε κάποιο σημείο της παρέμβασης του Δημάρχου αναφερόμουν και αυτό με ώθησε στο να δώσω στην δημοσιότητα δήλωσή μου. Φανταζόμουν ότι το ορθόν θα ήταν να δημοσιευτεί όλη. Αντ΄αυτού, σε ένα δημοσίευμα που υπερασπίζεται τον Πρόεδρο του Δ.Σ , η δήλωσή μου εμφανίζεται με δύο σειρές που δεν φαίνεται το σκεπτικό μου και παραπέμπει σε ένα link. Δεν νομίζω ότι είναι και το καλύτερο δυνατό αφού «εξαφανίζεται» ουσιαστικά η δήλωσή μου σε ένα δημοσίευμα για άλλο θέμα, με άλλο τίτλο.
Όπως άλλωστε έχω συζητήσει λίγες μέρες πριν με τον φίλο, ικανότατο Διευθυντή σχολείου και άνθρωπο που με τίμησε με την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιό μου το 2014 Νίκο Χάνο, υπάρχει συχνά μια μονόπλευρη παρουσίαση των όσων συμβαίνουν στην πόλη ή έστω δημιουργείται αυτή η άισθηση. Για παράδειγμα, υπήρχε απάντηση του Δημάρχου σε ανακοίνωση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τα Λιπάσματα και τς εγκαταστάσεις της OIL ONE που δεν είχε δημοσιευτεί και δημοσιεύτηκε εκ των υστέρων. Επίσης υπάρχουν δεκάδες ανακοινώσεις της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» και δηλώσεις μου που ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν. Ασφαλώς, υπήρχαν και ανακοινώσεις που μπήκαν, όπως έχει φιλοξενηθεί και συνέντευξή μου. Απλά, ήθελα να το σημειώσω θεωρώντας ως σοβαρό μέσο ενημέρωσης το drapetsini

Ας μου επιτραπεί όμως να σημειώσω ότι και η αναφορά στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν στηρίζεται σε ακριβείς πληροφορίες. 
Αναφέρεται για παράδειγμα: «Όπως και να έχει, θα είναι απώλεια και άδικο για το δημοτικό συμβούλιο να εκπέσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου από τη θέση του, ο συγκεκριμένος πρόεδρος. Στη θητεία του υπηρέτησε υποδειγματικά τις διαδικασίες λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν έχει υπάρξει διαμαρτυρία από καμία πλευρά.
Στο θέμα των απουσιών χάθηκε η μπάλα. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος, ώστε να έχουν κάποιες "συνέπειες" αυτοί που ζήτησαν την ψήφο των πολιτών για να τους εκπροσωπήσουν, έγιναν δημοτικοί σύμβουλοι και μετά εξαφανίστηκαν!

Ναι, σε πρώτη φάση τα προβλήματα λύνονται πολιτικά και δίνονται και τα ανάλογα περιθώρια.
Όταν όμως άνθρωποι έχουν να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια δεν έχει νόημα να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, δεν προσφέρουν στην πόλη, ας απαλλαγούν από αυτό το βάρος.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη της απόφασης. Άλλωστε, γι΄αυτό οι θέσεις που αναλαμβάνουν (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι, κλπ) στη διοίκηση οι δημοτικοί σύμβουλοι λέγονται θέσεις ευθύνης.»

Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι προσωπικά συμπαθώ και εκτιμώ ως άνθρωπο τον Νίκο Μαρτάκη. Γι αυτό άλλωστε και του είχα προτείνει να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό μου το 2014, κάτι που σε κάποια στιγμή είχα την εντυπωση ότι θα γινόταν. 
Ωστόσο, η αξιολόγηση ενός Προέδρου δεν έχει να κάνει μόνο αν κρατάει τον χρόνο. Για παράδειγμα, με αλεπάλληλα υπομνήματά μου προς τον ίδιο έχω ζητήσει κατ΄επανάληψη να συζητηθούν σοβαρότατα θέματα για την πόλη, χωρίς να πάρω καν απάντηση (Τι θα γίνει με το Νεκροταφείο της Ανάστασης, πως θα προχωρήσει η αξιοποίηση της ΝΑΦΘΑ και του π. Εργοστασίου ΚΑΧΡΑΜΑΝΟΓΛΟΥ, το θέμα της μονάδας καύσης νεκρών, τι θα γίνει με τον ΑΗΣ Αγ.Γεωργίου κ.ά ). 
Επίσης ενώ καλεστήκαμε ως παρατάξεις να υποβάλουμε προτάσεις για την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η συζήτηση αυτή ξαφνικά διακόπηκε. Υπάρχουν όμως και άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Τα παραπάνω αφορούν στην αξιολόγηση του Προέδρου ως προς την άσκηση των καθηκόντων του. Προσωπικά με έχει απογοητεύσει αφού φέρεται ως στενά παραταξιακός Πρόεδρος και όχι ως Πρόεδρος που ενώνει,συνθέτει, παίρνει πρωτοβουλίες. Σίγουρα θα μπορούσε καλύτερα, όμως δεν το έκανε από επιλογή. Τα παραπάνω δεν αφορούν βέβαια το ενδεχόμενο καθαίρεσής του από την θέση του λόγω της παραβίασης του Νόμου ως προς τα καθήκοντά του στις περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων που κατ΄εξακολούθηση λείπουν από το δημοτικό συμβούλιο. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει νόημα να συζητείται αφού η αναφορά του κ. Νίκου Βρετάκου είναι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης Αττικής και ο Νόμος χαρακτηρίζει σοβαρή παράβαση καθήκοντος » την μη προστασία της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δια της αναφοράς όσων λείπουν επί μακρού.

Δυστυχώς, ας μην ψάχνουμε μαγικούς τρόπους αντιμετώπισης του θέματος. Η όσοι λείπουν, όσοι δεν μπορεί να ανταποκριθούν παραιτούνται (εγώ αυτό θα έκανα) ή ο Πρόεδρος οφείλει να βαδίσει με βάση τις προβλέψεις του Νόμου. Ας αφήσουν δε κάποιοι τα ευχολόγια περί πολιτικής λύσης, ώστε να εμφανιστεί περίπου ως θύμα πολιτικής επίθεσης ο Πρόεδρος. Δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική λύση όταν δημοτικοί σύμβουλοι λείπουν δύο ή και τρία χρόνια. Κάνω λάθος ; >