Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αλληλεγγύη...

Αλληλεγγύη είναι η λέξη που κυριαρχεί στις φράσεις και στα συνθήματα των υποψηφίων στην προεκλογική περίοδο. Η αλληλεγγύη υπάρχει παντού, από τα διαφημιστικά φυλλάδια υποψηφίων δημοτικών συμβούλων έως και σε ονόματα συνδυασμών (too much). 
Αλληλεγγύη είναι η λέξη της εποχής, μιας και σήμερα σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, η ανεργία χτυπά την πόρτα πολλών οικογενειών και πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα! 
Όμως σε πολλές περιπτώσεις η λέξη είναι κενή περιεχομένου και χρησιμοποιείται στυγνά εμπορικά για να παρασύρει και να διαμορφώσει την εικόνα του υποψηφίου.
 Οι καλές προθέσεις, όσων τελευταία και με πάθος χρησιμοποιούν τη λέξη θα αποδεικνυόταν, εάν συνοδευόταν από ιδέες και προτάσεις, εάν συνοδευόταν με σχέδιο δράσεων το οποίο θα συμπεριλάμβανε και τις πηγές χρηματοδότησης και όχι αοριστολογίες ή ευκολίες όπως τη σύγχρονη αυτοδιοικητική καραμέλα, θα αναζητηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ.
Το προηγούμενο διάστημα πολλοί Δήμοι ξεπέρασαν το στάδιο των υποσχέσεων και ανέπτυξαν αξιοθαύμαστες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έδωσαν λύσεις και ανακούφισαν συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση! 

Οι πρωτοβουλίες αυτές έδειξαν ότι οι δημοτικές αρχές έχουν το περιθώριο να στοχεύσουν κέντρο και να μην περιορίσουν τη δράση τους  σε εντυπωσιακά έντυπα και δελτία τύπου. Ακόμα έδειξαν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συναινετικής λειτουργίας των παρατάξεων και της δημοτικής αρχής με επίκεντρο τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
 Παρακάτω καταγράφονται κάποιες από τις δραστηριότητες που αναπτύχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πολλούς δήμους, σε συνεργασία με φορείς, και θα μπορούσαν να τις δουν και να να τις βελτιώσουν οι υποψήφιοι και να τις συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους.
Κοινωνικό παντοπωλείο 
Η πιο εύκολη και διαδομένη δράση. Τα κοινωνικά παντοπωλεία παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ενδύματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. Τα προϊόντα προέρχονται κυρίως από δωρεές καταστημάτων σε συνεργασία με τους προμηθευτές τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σημαντική είναι η συνεισφορά πολιτών. Ακόμα δημιουργούνται σχετικές καμπάνιες για την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και έχουν ίσως κάποιο κοινωνικό κέρδος αυτοί που συνεισφέρουν. Τα προϊόντα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και το παντοπωλείο συνήθως λειτουργεί συνήθως 2 ημέρες την εβδομάδα. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου επιλέγει συνήθως τις οικογένειες που χρειάζονται ενίσχυση. 

Κοινωνικό Φαρμακείο 
Το κοινωνικό φαρμακείο απευθύνεται σε ασθενείς και ανθρώπους που δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης. Τα φάρμακα μπορούν να βρεθούν με προσφορές των φαρμακοποιών και των φορέων της πόλης, αλλά και προσφορές των δημοτών σε φάρμακα που πλέον δεν χρειάζονται και αντί να πετάξουν τα προσφέρουν στο κοινωνικό φαρμακείο. 

Κοινωνικό ιατρείο
Στόχος του κοινωνικού ιατρείου είναι περίθαλψη των ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το ιατρείο συντονίζεται από ένα κέντρο που λειτουργεί στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου και κλείνει ραντεβού για δημότες με προβλήματα σε γιατρούς της πόλης, οι οποίοι στο μέτρο των δυνατοτήτων τους προσφέρουν 2 ή 3 ραντεβού την εβδομάδα ή το μήνα, εξετάζοντας χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς που παραπέμπονται. 

Κωδικός κοινωνικής αλληλεγγύης 
Συγκεντρώνεται σε ένα λογαριασμό ένα ποσό για να ενισχύει εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά. Ο κωδικός μπορεί να δημιουργηθεί αρχικά με την κατάθεση ενός ποσοστού περίπου 20-30% των αποδοχών δημάρχου, αντιδημάρχων και προέδρων καθώς και δωρεές ατόμων και φορέων που ίσως θελήσουν να ενισχύσουν τον εν λόγω κωδικό.

Δημοτικοί λαχανόκηποι
Ελεύθερες εκτάσεις του δήμου δίνονται σε άνεργους δημότες για καλλιέργεια. Η δράση υποστηρίζεται από τους γεωπόνους και την υπηρεσία πρασίνου του δήμου.

Τέτοιες δράσεις σε συνδυασμό με ένα συνολικό πρόγραμμα, όπως κατάργηση δημοτικών τελών, ευκολίες για δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, φάρμακα για ένα διάστημα κ.λπ. μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες οι οποίες είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο,  ώστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να είναι σε θέση να στηριχτούν ξανά στις δικές τους δυνάμεις.
                               Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν...