Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Οι «σωτήρες» ξανάρχονται;

Χρόνια τώρα, μια μικρή ομάδα, κάποιοι συμπολίτες μας, με μακρά θητεία σε πρώην πανίσχυρο κόμμα, το κόμμα που έφερε το μνημόνιο στην χώρα μας, τους τελευταίες μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές "σεληνιάζονται". Ξεχνούν διαφορές και παλιούς τσακωμούς, ξετρυπώνουν από το θαλάμι τους, βγαίνουν στις πλατείες και στα καφενεία για να πλασάρουν τη νέα συνταγή σωτηρίας της πόλης μας.

Η συνταγή αυτή είναι η ίδια, από παλιά, και περιλαμβάνει: Το καλό παιδί ή τον καλό μάνατζερ ή τον καλό έμπειρο αυτοδιοικητικό για επικεφαλής της παράταξης. Η λέξη "καλό" είναι προαπαιτούμενο. Παλιούς δημοτικούς άρχοντες που έχουν εμπλακεί με τη διοίκηση και έχουν το «κοινό» τους. Γιατρούς, οπωσδήποτε, με καλό πελατολόγιο, κανέναν «επώνυμο» από το χώρο της showbiz, κάποιον από μεγάλη οικογένεια και κάποιους δευτερεύοντες για τη λάντζα, για να γεμίζουν τα κενά αλλά και για να γεμίζουν το δημοτικό θέατρο. Τέλος για να δέσει το γλυκό βρίσκουν και ένα όνομα της κίνησης, το οποίο περιλαμβάνει λέξεις εποχής, φορτισμένες, και αναθέτουν όλα τα υπόλοιπα στον επικοινωνιολόγο για να σαγηνέψει τις μάζες. Τόσο απλά!
Αυτή τη συνταγή την εφάρμοσαν πολλές φορές και η αλήθεια είναι ότι τους βγήκε. Έτσι έγινε και την τελευταία φορά. Μαζεύτηκαν τελευταία στιγμή, πάντα τελευταία στιγμή γίνονται αυτές οι δουλειές, έπεισαν(;), και το δημοτικό συμβούλιο κατακλύστηκε από ένα συνονθύλευμα προσώπων και έζησε μοναδικές ημέρες δόξης, λαμπρές, οι οποίες δύσκολα θα ξεπεραστούν από τους επόμενους και συνοψίζονται στις λέξεις: παραιτήσεις, ελάχιστη συμμετοχή, αδιαφορία, υποτονική λειτουργία, η πόλη στο περιθώριο!


Αυτή τη φορά, ακούγεται, ότι στη «γνωστή συνταγή»  βάζουν και νέο αίμα, οικογενειακό βεβαίως, και οικογενειοκρατία δηλαδή, μιας και τα χρόνια περνούν και πρέπει να προετοιμαστεί η επόμενη γενιά ...που θα «αφεντεύει» την πόλη.
Βέβαια θα πει κάποιος, μα τους ψηφίζει ο κόσμος γιατί οι κραυγές; Είναι αλήθεια, η μισή αλήθεια όμως. Ψηφίζει ο κόσμος, όχι όλος ο κόσμος. Ο πολύς κόσμος μένει στο σπίτι του και ενίοτε σιχτιρίζει,  ψηφίζουν οι "στρατοί", οι "στρατοί" τους!
Όμως μετά τον χαλασμό των τελευταίων χρόνων, αυτή τη φορά μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Οι πολίτες είναι "καχύποπτοι" και δεν πείθονται με «εύκολα κόλπα», και έχουν θυμώσει με όλους αυτούς οι οποίοι εναλλάσσονταν σε θέσεις ευθύνης και τώρα ξεχνούν να κάνουν την αυτοκριτική τους. Ακόμα το πανίσχυρο κόμμα τους δεν υπάρχει, και εάν προσωρινά παρασυρθούν κάποιοι και στηρίξουν όποιο ετερογενές συμμάζεμα παρουσιαστεί, τη δεύτερη Κυριακή θα πάρουν «καλή» απάντηση από όλους τους άλλους πολίτες, ό,τι κι αν πουν, ό,τι και εάν τάξουν, με όποιον κι αν συμμαχήσουν!