Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Εισαγγελέας διερευνά καταγγελίες για ραδιενεργή βόμβα στο Σχιστό...


 Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Real" που έκανε λόγο για "ραδιενεργή 'βόμβα' στην παλιά χωματερή Σχιστού". Την έρευνα θα διενεργήσει αυτοπροσώπως η εισαγγελέας Περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε το δημοσίευμα, εδώ κι ένα μήνα τα ραδιενεργά απόβλητα στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων που ξήλωσαν τα έργα αποκατάστασης τα οποία συγκρατούσαν την φωσφογύψο από το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το αποτέλεσμα ήταν να έχουν
παρασυρθεί από τα νερά της βροχής τεράστιες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων, τα οποία προστέθηκαν στους δέκα εκατομμύρια τόνους φωσφογύψου που έχουν σωρευτεί τη δεκαετία 1979-1999.

Η εφημερίδα επίσης αναφερόταν και στις αναλύσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι οποίες είχαν διαπιστώσει τα προηγούμενα χρόνια ότι η ραδιενέργεια της περιοχής ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια ασφάλειας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πρέπει να περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να περιοριστούν τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για την αποκατάσταση του χώρου έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα συνολικά τρία εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, παρά την επικινδυνότητα της ραδιενεργής χωματερής και το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε από το κράτος, το έργο αποκατάστασης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
πηγή