Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

... και "Πολιτιστικό Συνέδριο" στο Κερατσίνι!

  Τελικά θα γίνει το Πολιτιστικό Συνέδριο; Ησυχία επικρατεί μετά τις αρχικές ανακοινώσεις για το Πολιτιστικό Συνέδριο στο Κερατσίνι! Το θέμα ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί και σε κάποιο από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η εξέλιξη του θέματος! 

Παρακάτω η παλιότερη ανάρτηση για το θέμα: Με μήνυμα από την ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ μαθαίνουμε για το 1ο Ανοιχτό Πολιτιστικό Συνέδριο το οποίο διοργανώνει η Πολιτιστική Ομάδα Κερατσινίου-Δραπετσώνας η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου. Το "συνέδριο" θα γίνει σε 20 μέρες και η Πολιτιστική Ομάδα ζητά από ειδικούς και μη εισηγήσεις και παρουσιάσεις για να "αναζητήσουν" όλοι μαζί την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας...

 Δε λέμε καλό είναι να γίνονται εκδηλώσεις, πόσο μάλλον "συνέδρια", δε διαφωνεί κανένας, αλλά χωρίς να αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις όσων είχαν την ιδέα, επισημαίνουμε ότι "πολιτιστικό συνέδριο" δεν μπορεί να είναι μία τυχαία παρουσίαση απόψεων.  Όποιος έχει ασχοληθεί με συνέδρια γνωρίζει ότι τέτοιες εκδηλώσεις θέλουν το χρόνο τους, ανακοινώσεις στην επιστημονική κοινότητα, άξονες και θεματικές ενότητες, επιστημονική επιτροπή για έγκριση των εισηγήσεων, οργανωτική επιτροπή... Εν ολίγοις θέλει σοβαρή και επίπονη προετοιμασία και βέβαια δεν σώζει την κατάσταση η λέξη "ανοιχτό"! Δηλαδή όποιος θέλει και αυτοπροσδιορίζεται ως πνευματικός άνθρωπος ή δηλώνει ότι έχει δράσει στο πεδίο του πολιτισμού θα παίρνει το λόγο και θα μιλάει; 

Τελευταία και επειδή όλο και περισσότεροι δημότες προβληματίζονται με πρωτοβουλίες του Δήμου και ίσως κάποιες φορές καταδικάζονται και καλοπροαίρετες προσπάθειες,  μήπως κάποιος θα πρέπει να πει δυο λέξεις για τα παρακάτω ερωτήματα: 
 Γιατί στη διοργάνωση του "συνεδρίου" δεν συμμετέχει η πολύπαθη ΔΗΚΕΠΑ, για την οποία γίνεται και προσπάθεια, όπως λέγεται, να ξαναλειτουργήσει, έχει σχέση με τον πολιτισμό και στελέχη της που μπορούν να τρέξουν τέτοια θέματα;  
Ποια είναι η Πολιτιστική Ομάδα η οποία συστάθηκε πρόσφατα και διοργανώνει το "συνέδριο"; Ποιοι την αποτελούν, ποιοι είναι οι στόχοι της, ποια η δράση της ή ακόμα ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος; 

Θέμα: «1ο Ανοιχτό Πολιτιστικό Συνέδριο, με τίτλο: “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 2013” - 19-20-21/4/2013 - Πολιτιστικό Κέντρο “ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ”».
Η Πολιτιστική Ομάδα Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που συστήθηκε φέτος υπό την αιγίδα του Δήμου μας και μετά από έντονη παρότρυνση του Δημάρχου, κ. Λουκά Ν. Τζανή, καλεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης μας, όσοι έχουν δράσει με οποιοδήποτε τρόπο στο πεδίο του πολιτισμού, για να συνεισφέρουν με την εμπειρία τους και τη γνώση τους στο 1ο Ανοιχτό Πολιτιστικό Συνέδριο.
Το εν λόγω συνέδριο, που τιτλοφορείται “ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ 2013”, θα πραγματοποιηθεί στις 19-20-21 Απριλίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο “AΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ”.
Σας περιμένουμε, λοιπόν, όλους για να αναδείξουμε ο καθένας χωριστά την ατομική του πολιτιστική ψηφίδα και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το πολύχρωμο ψηφιδωτό της ιστορικής πόλης μας. Σας περιμένουμε όλους να «αναζητήσουμε» μαζί την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου μας, με εκκίνηση τις απόψεις του Αδαμάντιου Κοραή περί πολιτισμού: πόλις > πολίτης > πολιτισμός, οι οποίες εμφανίστηκαν στα ελληνικά γράμματα τον 18ο αι. ως αντιστοίχιση του γαλλικού civilisation.
Περιμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, σας παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή -είτε με ομιλία σας είτε με παρουσιάσεις σας- ως την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στα παραπάνω τηλέφωνα.