Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Καμία άγνοια ή πλάνη για τα οικονομικά του Δήμου


Χρύσα Μυργιαλή: "Καμία άγνοια ή πλάνη για τα οικονομικά του Δήμου"

Η Διοίκηση του Λουκά Τζανή στον Δήμο προσπαθεί ήδη δύο φορές να συγκαλέσει το ΔΣ για να εγκριθούν προσλήψεις προσωπικού που αναμφίβολα όταν και αν προσληφθεί δεν θα μπορεί ο Δήμος να πληρώσει τη μισθοδοσία του... Και την ίδια ώρα η πλειοψηφία ενοχλείται από τον έλεγχο που η αντιπολίτευση ασκούμε στην οικονομική λειτουργία των δύο προβληματικών επιχειρήσεων του Δήμου. Δεν θάπρεπε όμως. Το αντίθετο.

Προσωπικά, δεν έχω καμιά απολύτως διάθεση να συγκρούομαι δημοσίως με σκοπό να εκτίθεται δήθεν η διοίκηση του Τζανή. Αυτή η άσκηση ανέξοδης πολιτικής –που ποτέ δεν με αφορούσε- έτσι κ αλλιώς έχει τελειώσει. Πιστεύω όμως ότι είναι παραπάνω από απαραίτητο να αναδειχθεί η ανάγκη προγραμματισμού στις ενέργειες του Δήμου, έγκαιρα, εκτιμώντας με σύνεση το περιβάλλον που εντασσόμαστε όλοι οι ΟΤΑ.

Είναι γνωστή η προβληματική κατάσταση των οικονομικών στα δύο Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, τη ΔΗΚΕΠΑ και το ΚΕΚ. Όμως η μη ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις του ετήσιου οικονομικού προγραμματισμού του Δήμου που θέτουν οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, διακινδυνεύει τη συνολική οικονομική κατάσταση του Δήμου μας και εντέλει την ύπαρξή του!

Οι «ποινές» που προβλέπονται για τους ΟΤΑ που δεν ανταποκρίνονται και αναγκάζονται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης είναι δρακόντειες, όπως η υποχρεωτική μετάταξη του προσωπικού και ο περιορισμός των δαπανών στις απολύτως ανελαστικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πιθανές απολύσεις και έναν Δήμο παράλυτο που δεν θα μπορεί όχι να διατηρήσει πχ τους παιδικούς σταθμούς μας, αλλά ούτε να βάψουμε ένα σχολείο!

Απέναντι σ’αυτό, μπορούμε βεβαίως να ανταγωνιζόμαστε στην πιο βροντερή καταγγελία του Μνημονίου και της τρόικα… Μόνο που στο μεταξύ, πρέπει και κάτι να κάνουμε για ν’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε κανένα πλέον περιθώριο για άσκοπες φλυαρίες.

Πρέπει να επιστρατεύσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και πρωτίστως η Διοίκηση, αποδεικνύοντας την καλή της θέληση που παραμένει ζητούμενο, ώστε ο Δήμος να συνεχίσει να υπάρχει, να μην χρειαστεί να παραδώσει κλειδιά, να διασφαλίσει στους δημότες τις βασικές κοινωνικές λειτουργίες και τη μισθοδοσία του προσωπικού. Και να θυμόμαστε διαρκώς όλοι, πολιτικό προσωπικό πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και Διευθυντές του Δήμου ότι για κάθε ενέργεια, για κάθε δαπάνη, για κάθε απόφαση απαιτείται πρόνοια και σεβασμός στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος...