Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Παρέμβαση της "Αλλιώτικης Πόλης" για το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων.

Το τεράστιο θέμα του φωσφογύψου στο Σχιστό παραμένει στην επικαιρότητα. Τελευταία  η Δημοτική Κίνηση  "Αλλιώτικη Πόλη" έκανε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων όπως μας πληροφορεί το Δελτίο Τύπου για το θέμα των ραδιενεργών αποβλήτων στην χωματερή του Σχιστού:
 Είναι γνωστό το πρόβλημα που έχει ανακύψει από την αποκάλυψη των ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού.

Τα απόβλητα προέρχονται από το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων Δραπετσώνας. Τα εναπόθεταν εκεί για μια μεγάλη χρονική περίοδο, από το 1979 ως το 1999 σε ένα χώρο 125 στρεμμάτων. Πρόκειται για 10 εκατομμύρια τόνους φωσφογύψου, παραπροϊόντος του ουρανίου και κατάλοιπο της παραγωγής λιπασμάτων, τον οποίο με αναλύσεις της, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνο αφού ξεπερνά κατά πολύ τα προβλεπόμενα όρια ασφαλείας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εκτιμά ότι θα περάσουν εκατοντάδες χρόνια για να περιοριστούν τα επίπεδα ραδιενέργειας.


Για την ασφάλεια του χώρου, έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 3 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι δυνατές βροχές του περασμένου μηνός αποκάλυψαν και κατέστρεψαν μέρος των προστατευτικών μεμβρανών που είχαν τοποθετηθεί πάνω στα ραδιενεργά απόβλητα και ένα μέρος τους έχει παρασυρθεί από τα νερά ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετά την αποκάλυψη τους, να εισχωρήσουν στο έδαφος και να φτάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Είναι γνωστή και δικαιολογημένη η ανησυχία των κατοίκων του Δήμου μας από αυτή την κατάσταση, είναι δεδομένη η προσδοκία όλων μας για την ταχύτατη αποκατάσταση της καταστροφής και την ολοκλήρωση των έργων προστασίας των επικίνδυνων απόβλητων, γιατί παρά το τεράστιο ποσόν που δαπανήθηκε, δεν εξασφαλίστηκε ποτέ η προστασία της περιοχής.

Εκφράζοντας την ανησυχία όλων μας, η περιφερειακή παράταξη «αττική γη», δια των δυο περιφερειακών της συμβούλων, Γρηγόρη Ψαριανού και Δημήτρη Βαρελά, κατέθεσε αίτημα για συζήτηση του θέματος προ ημερησίας διάταξης στοπεριφερειακό συμβούλιο της 2 Απριλίου προκειμένου να παρέμβει άμεσα η περιφέρεια. Το θέμα τελικά εισήχθη και συζητήθηκε στην συνεδρίαση της 9 Απριλίου.

Ο Δημήτρης Βαρελάς επισήμανε την αναγκαιότητα η περιφέρεια να πάρει πρωτοβουλίες για το θέμα πριν το φθινόπωρο, οπότε λόγω βροχοπτώσεων η ραδιενέργεια μπορεί να εισχωρήσει στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο Γρηγόρης Ψαριανός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και άρα δεν πρέπει να πηγαίνουμε πιθανολογώντας, θεωρώντας επιβεβλημένη τη διενέργεια μετρήσεων στην περιοχή.
Στο περιφερειακό συμβούλιο παρέστη και έκανε παρέμβαση η εκπρόσωπος τηςΑλλιώτικης Πόλης Μαρία Καραφέρη, η οποία στην σύντομη ομιλία της εξέφρασε την δίκαιη ανησυχία των φορέων της πόλης, επισημαίνοντας ότι το θέμα μονοπωλεί σχεδόν τον τοπικό τύπο. Εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία για υιοθέτηση ψηφίσματος που είχε διατυπωθεί ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση πλην όμως ανεπαρκής. Και έκλεισε την παρέμβαση της επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις συντρέχουσες αρμοδιότητες, ευκταίο θα ήταν η περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλία δράσης και εποπτεία της δράσης αυτής, γιατί ο κίνδυνος να παραπεμφθεί το θέμα στις καλένδες είναι υπαρκτός.

Τελικά, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε να επαναφέρει το θέμα για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίασή του, αφού πρώτα οι παρατάξεις καταθέσουν υπομνήματα. Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των παρατάξεων, προκειμένου να καταλήξουν στην βέλτιστη απόφαση.