Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Ζαχ. Ζούπη στην εφημερίδα "Έγκυρος Ανταποκριτής"

  Ο ΖΖ στην συνέντευξη που έδωσε στην  εφημερίδα "Έγκυρος Ανταποκριτής" κάνει  σκληρή κριτική για όσα συμβαίνουν στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετώνας, σημειώνει ότι ο Δήμος καταρρέει και προτείνει την ευρύτερη δυνατή ενότητα των δυνάμεων που μπορούν με σχέδιο, σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα και όραμα να τον αναστηλώσουν και να τον οδηγήσουν σε νέα πορεία!
<Ζαχαρίας Ζούπης: "ΕΚΠΕΜΠΩ SOS ! Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ!

Ο Ζαχαρίας Ζούπης έχει τη δική του πολιτική πορεία και ιστορία στην Αυτοδιοίκηση.
 Συμφωνεί, διαφωνεί κανείς μαζί του του αναγνωρίζει και εντιμότητα και προσφορά και ικανότητα. Ίσως γι αυτό πολλοί τον αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Πολύ περισσότερο που ως επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κατέστησε την Παράταξη που ηγείται βασικό αντιπολιτευτικό πόλο και προνομιακό συνομιλητή όλων των δυνάμεων που ανησυχούν για το μέλλον του Δήμου. Σ’αυτή την συνέντευξη μιλάει με καθαρές κουβέντες και πέραν της κριτικής που ασκεί, καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις. Έχει ενδιαφέρον … 

Έχουν συμπληρωθεί 28 μήνες Διοίκησης Λουκά Τζανή στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Μια κριτική; Η άποψή σας για αυτή την περίοδο; 
Την θεωρώ ως την χειρότερη περίοδο στην ιστορία του Δήμου. Ο κος Τζανής αφού με μεγάλες κουβέντες, αμέτρητες υποσχέσεις και αντισυμβατικά συνθήματα έπεισε ότι μπορεί να είναι μια διαφορετική παρουσία στο τιμόνι του Δήμου, στη συνέχεια σε χρόνο ρεκόρ καταγράφεται ως μια μεγάλη απογοήτευση. 

Κατάφερε να οδηγήσει τον Δήμο στην κατάρρευση, τις Υπηρεσίες του σε αποδιάρθρωση, την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση σε ουσιαστικό κλείσιμο, την πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα του Δήμου σε αποσύνθεση, το Κ.Ε.Κ. του Δήμου σε χρεωκοπία.

 Έδειξε πρωτοφανή δείγματα αλαζονείας και αδυναμίας. Σπατάλησε τις δυνάμεις του σε ικανοποίηση ημετέρων και σε ανούσιες και περίεργες στρακαστρούκες (π.χ. φόρμουλα) χωρίς να προσανατολιστεί σε μεστή διαχείριση, αντιμετώπιση τω προβλημάτων της πόλης, στην προώθηση σημαντικών δημοτικών υποθέσεων (π.χ. Ανάπλαση Λιπασμάτων).
 Οι γειτονιές του Δήμου είναι παρατημένες, στη Δραπετσώνα είναι όλοι αγανακτισμένοι, 200 εργαζόμενοι της ΔΗΚΕΠΑ εμπάιζονται 16 μήνες απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, 300 δήθεν εθελοντές αισθάνονται την κοροϊδία ενός Δημάρχου που έπαιξε με την αγωνία τους για δουλειά. Ο Λουκάς Τζανής, απλά μετράει μέρες μέχρι τις επόμενες εκλογές, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα. Τον παράτησαν ήδη δύο κόμματα που τον στήριζαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ) και επτά δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ έπεται συνέχεια…Τον περιμένουν ουκ ολίγες αναφορές και μηνύσεις για υποθέσεις που αποπνέουν οσμή σκανδάλων.
  Σκληρές κουβέντες… 
 Καθαρές κουβέντες, σταράτες κουβέντες… η Αντιπολίτευση δεν είναι για να λέει ωραία λόγια. Σημειώνω ότι εμένα ποτέ δεν ένοιαζαν τόσο τα πρόσωπα. Ο Λουκάς Τζανής σήμερα είναι και αύριο δε θα είναι. Το θέμα είναι ότι ο Δήμος βρίσκεται σε κακά χάλια. Το πρόβλημα είναι ότι ο επόμενος Δήμαρχος, η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει δουλειά συνεργείου διάσωσης, για να σώσει ότι σώζεται, για να επανορθώσει ότι επανορθώνεται. Κύριε Μανουσάκη, έγινε μεγάλη ζημιά αυτά τα δύο χρόνια.

Οπωσδήποτε η Αυτοδιοίκηση και επομένως ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας υφίσταται και τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών;

Ασφαλώς και τα υφίστανται, όπως τα υφίστανται όλη η χώρα, όπως τα υφίστανται όλοι οι κλάδοι, οι τομείς κοινωνικής-πολιτικής-οικονομικής δραστηριότητας. Δεν περνάμε τις καλύτερες στιγμές μας ως πολίτες, ως οικογένειες, ως κοινωνία, ως χώρα. Άλλωστε ένας αριθμός αρκεί να μας κάνει να καταλάβουμε: Ενάμισι εκατομμύρια άνεργοι!
Έχω την εντύπωση όμως ότι συχνά η επίκληση αυτής της κατάστασης, του Μνημονίου κλπ γίνεται ως άλλοθι σε εξοργιστικές, παράνομες, παράτυπες, διαλυτικές πρακτικές. Αυτό ισχύει απόλυτα στο Δήμο μας. Άραγε ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη βρίσκεται σε άλλο πλανήτη, σε άλλη χώρα; Είχε πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ χρέος. Σήμερα, με λιγότερο προσωπικό έχει πολύ καλύτερη καθαριότητα. Σήμερα υπάρχει μια οικονομική ισορροπία. Στα καλλιτεχνικά τμήματα γράφτηκαν πέρυσι δεκάδες παιδιά παραπάνω.

Στον Δήμο μας που ο Λουκάς Τζανής ξεκίνησε με πολύ λιγότερο χρέος, είναι όλα διαλυμένα και οι υπηρεσίες του Δήμου προς τους πολίτες έχουν υποχωρήσει. Τα Μνημόνια φταίνε για αυτά; Τα Μνημόνια φταίνε για τους εθελοντές, για τις δεκάδες αναθέσεις σε ημέτερους; Ο κ. Λουκάς Τζανής έχασε την αίσθηση του μέτρου, της σωστής διαχείρισης. Έχασε το τιμόνι από τα χέρια του. Αυτό φταίει.


Και η Αντιπολίτευση τι έκανε; Εσείς; Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»; 
Συχνά γίνεται μια ανούσια συζήτηση περί του τι πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δύναμη αντιπολίτευσης. Τίθεται το «φοβερό» ερώτημα: Καταγγέλλει ή προτείνει λύσεις; 

Μα και τα δύο πρέπει να κάνει, όπως και άλλα πολλά. Και να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να ενημερώνει τους δημότες και να προσπαθεί άσχημες για τον Δήμο εξελίξεις και να καταθέτει προτάσεις. Αυτό έκανα, αυτό κάναμε σε καθημερινή βάση. Καταγγείλαμε για παράδειγμα την κοροϊδία με τους εθελοντές. Αποτρέψαμε μαζί και με άλλες δυνάμεις τη ψήφιση μιας νέας Συμφωνίας με τη ΔΕΗ, που ο Λουκάς Τζανής ήταν έτοιμος να την περάσει νύχτα, η οποία προέβλεπε για… 25 χρόνια ακόμα λειτουργίας του Εργοστασίου.

 Καταθέσαμε αλλεπάλληλες προτάσεις για να μην υποχωρήσει η πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα και τη στήριξη της ΔΗΚΕΠΑ.  
Καταθέσαμε την πρόταση της συντεταγμένης λύσης της ΔΗΚΕΠΑ, όταν είδαμε ότι κλείνει και κινδυνεύει από «ξαφνικό θάνατο» που θα οδηγούσε δεκάδες ανθρώπους στον δρόμο, χρέη περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ να αναζητούν ικανοποίηση και την πολιτιστική-αθλητική δραστηριότητα να πλήττεται θανάσιμα.
 Καταθέσαμε δεκάδες προτάσεις και κάναμε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις για να διασφαλίσουμε τον χαρακτήρα του Κ.Ε.Κ. ως Ιδρύματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και να εμποδίσουμε τη μετατροπή του σε «Πλυντήριο», να εμποδίσουμε την χρεωκοπία του. Είπαμε ΟΧΙ σε δεκάδες νέες προσλήψεις που στέλνουν τον Δήμο στο κόκκινο, την οικονομική καταστροφή. Αυτά κάναμε κύριε Μανουσάκη.



Σε ένα χρόνο περίπου θα γίνουν οι επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος; 
Μα αυτό έχει απαντηθεί από την Ολομέλεια της Δημοτικής Κίνησης που με εξέλεξε με συντριπτική πλειοψηφία ως επικεφαλής. Τότε οι φίλοι και συναγωνιστές με εξουσιοδότησαν να οδηγήσω νικηφόρα την Παράταξη στις επόμενες εκλογές, επανιδρύοντάς την και διασφαλίζοντας την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων που νοιάζονται για την πόλη μας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι και εγώ και όλα τα μέλη και τα στελέχη της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» και έχουμε σημαντικά αποτελέσματα που αισθανόμαστε όταν πηγαίνουμε σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, όταν μιλάμε με τους πολίτες σε κάθε γειτονιά.

Αυτή την προσπάθεια κάνω και κάνουμε σε δύσκολες συνθήκες κοινωνικής και πολιτικής ρευστότητας που συχνά καθιστούν το σκηνικό κινούμενη άμμο.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι πάμε καλά. Πολύ περισσότερο κερδίζει έδαφος η πρότασή μας για ευρεία συσπείρωση δυνάμεων πέρα από πολιτικές, ιδεολογικές, κομματικές διαφορές για το καλό του Δήμου, για μια νέα πορεία του στη βάση ενός ελάχιστου Προγράμματος αναστήλωσης του Δήμου και ενός πλαισίου αρχών και αξιών. Μια τέτοια συσπείρωση θέλω να συμβάλω ώστε να δημιουργηθεί. Μια τέτοια συσπείρωση θέλω να εκφράσω.

Αυτό ζητούν και οι πολίτες, βλέποντας τι συμβαίνει. Το ζητούν γιατί καταλαβαίνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η εκλογή ενός άλλο Δημάρχου, αλλά και η διασφάλιση μιας άλλης αντίληψης διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων. Το τονίζω:

Όσοι πορευτούν με βάση προσωπικές φιλοδοξίες ή επιδιώξουν να θέσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ή προσπαθήσουν να βάλουν τρικλοποδιές ή υπηρετήσουν στενά κομματικά συμφέροντα, θα τιμωρηθούν σκληρά. Ασφαλώς, δια της ψήφου..

Το 2014 πρέπει να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα για το Δήμο μας. Αρκετό χρόνο χάσαμε. πηγή>