Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

20+13 πράγματα να κάνεις αυτή τη χρονιά

Δημοσιεύτηκε πέρυσι για τον χρόνο που πέρασε, διαβάζεται και φέτος (για 13 βλέπε14)!

 Φώτης Γεωργελές
1. Πάρε μια βαθιά ανάσα. Αυτή είναι η πιο δύσκολη, αλλά η τελευταία τόσο δύσκολη χρονιά. Η χρονιά με το μοιραίο αριθμό 13 μέσα. Σφίξε τα δόντια. Συγκεντρώσου. Πρέπει να επιζήσεις. Μετά το καλοκαίρι θ’ αρχίσει η ανάδυση. 
2. Διάβασε λίγη ποίηση, κλασική λογοτεχνία. Οι άνθρωποι πάντα ζούσαν δράματα. Ίσως μεγαλύτερα, πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μας. Χρησιμοποίησέ το για έμπνευση, τις δύσκολες εποχές πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με στιλ, σαν ήρωες. 
3. Σχεδίασε τις κινήσεις σου πέρα από το 2013. Σκέψου τι θα συμβεί μετά. 
4. Κάνε λίστες, σαν ήρωας του Hornby. Γράψε τα μικρά βήματα που πρέπει να κάνεις για να επιτύχεις αυτό που θέλεις. Σβήνε εκκρεμότητες, ξαλαφρώνεις από βάρη. Σκέψου τον Δεκέμβρη του 2013. Πώς θα ’θελες να ήσουν και με ποιους. Προσπάθησε από τώρα να το επιτύχεις. 
5. Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου. Πάψε να ανησυχείς για όσα δεν μπορείς να ελέγξεις.

6. Οργάνωσε το χρόνο σου και τις δουλειές σου, θα τις επιτύχεις ευκολότερα και ο χρόνος θα σου φανεί μεγαλύτερος. Αυτή την εποχή δεν μπορεί να είσαι τόσο χύμα. Κάνε σχέδια για τη μέρα, τη βδομάδα, το μήνα. 
7. Τώρα ξέχνα τα παραπάνω και όποτε νιώθεις έτσι, αφέσου όπου σε βγάλει. Οι πολύ οργανωμένοι άνθρωποι δεν είναι ελκυστικοί, κανείς δεν ερωτεύεται μια μηχανή. Πρέπει όμως να έχεις ένα σχέδιο, για να μπορείς όποτε θες να το εγκαταλείπεις. 
8. Μάθε να φεύγεις. Είναι τέχνη. Να προλαβαίνεις τη στιγμή πριν την κούραση. Χάρισέ του τη χαρά να του λείπεις. 
9. Μη ρωτάς. Θα σου πει αυτός ό,τι πρέπει. Κάθε άνθρωπος θέλει μια γωνιά δικιά του, προστατευμένη. Οι άντρες κάπου φεύγουν μεσοβδόμαδα σε έναν πλανήτη δικό τους. Δεν είναι κακό. 
10. Ξανακόψε το κάπνισμα. Μην ντρέπεσαι. Οι στατιστικές λένε ότι χρειάζονται συνήθως 4 προσπάθειες. Αντικατάστησε μια εξάρτηση με μια άλλη. Φίλα τη συνέχεια. 
11. Μη βάζεις το κινητό πάνω στο τραπέζι. Μη του ρίχνεις συνεχώς κλεφτές ματιές. Δεν υπάρχει πιο θλιβερό θέαμα από ένα ζευγάρι στο εστιατόριο που κοιτάνε και οι δυο μια οθόνη ανάμεσά τους. 
12. Παίρνε γρήγορες αποφάσεις. Μη σκέφτεσαι συνεχώς εναλλακτικές λύσεις. Βραχυκυκλώνεσαι. Μη φοβάσαι τα λάθη. Είναι απλώς προθέρμανση για το επιτυχημένο άλμα. 
13. Μην το παρακάνεις. Άμα κάνεις μόνο λάθη, σημαίνει ότι δεν προσπαθείς αρκετά. Προσπάθησε καλύτερα, προσπάθησε περισσότερο. Κάνε μια καλύτερη προσπάθεια φέτος. 
14. Προστάτευσε την προσωπική σου ζωή. Μόνο τότε είναι δικιά σου. Τα μυστικά είναι το καύσιμο του έρωτα. 
15. Μάθε να ακούς. Τα social media σε κάνουν να νομίζεις ότι το θέμα είναι να μιλάς, όλοι λένε «να ακουστεί η φωνή σου». Είναι η μισή αλήθεια. Μάθε να ακούς τους άλλους. Ίσως αυτό σου χρειάζεται περισσότερο για να μιλήσεις και συ. Και να έχεις κάτι να πεις. 
16. Γράψ’ του μια ιστορία για σένα. Μη φοβηθείς πως θα τον κουράσεις. Μήπως του αποκαλύψεις πολλά. Θα χαρεί να σε καταλάβει, να σε νιώσει. Τα μυαλά ερωτευόμαστε, όχι τις αναλογίες. 
17. Στείλ’ του ένα σκληρό sms, τι θέλεις να σου κάνει, με απλές ωμές λεπτομέρειες. Αναστάτωσέ τον εκεί που δεν το περιμένει. 
18. Μάθε να αναγνωρίζεις τις χειρονομίες. Να διαβάζεις τα μάτια. Να καταλαβαίνεις. Μη ρωτάς συνέχεια, η ζωή δεν προχωράει με δηλώσεις, με όρκους, με συμβόλαια. Συμβαίνει στο περίπου. Μάθε να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές, να ερμηνεύεις το σπάσιμο της φωνής, τα υγρά μάτια, τα μισά χαμόγελα, τη φλέβα που πάλλεται στο μέτωπο, τα βλέφαρα που πεταρίζουν φοβισμένα, τα θλιμμένα βλέμματα. Μην εκβιάζεις διαβεβαιώσεις, δεν σημαίνουν τίποτα. Νιώσε μόνη σου ό,τι πρέπει να καταλάβεις. 
19. Διάλεξε τις μάχες σου. Άσε μερικά πράγματα να περνάνε στο ντούκου, άσε καμιά πέτρα να πέσει κάτω. Αλλιώς φαίνεσαι απλώς εριστικός γκρινιάρης και σπαταλάς πολύτιμη ενέργεια. 
20. Λέγε, έκανα λάθος. Είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά είναι απίστευτα απελευθερωτικό. Όχι μόνο για σένα, απελευθερώνει αμέσως και τους άλλους γύρω σου. 
21. Να είσαι επιεικής με τους ανθρώπους. Ποτέ με τον εαυτό σου. 
22. Συγχώρεσέ την.
23. Διάβασε κάτι, όπως παλιά. Ένα βιβλίο με σημειώσεις στα λευκά. Σταματάς λίγα λεπτά και σκέφτεσαι, συνήθως κάτι δικό σου. Ξαναγυρνάς και καταλαβαίνεις τι σου λείπει όταν διαβάζεις στην οθόνη. 
24. Πίεσε λίγο τον εαυτό σου, ξεβολέψου. Βγες από την επιμελώς προστατευμένη ζώνη ασφαλείας που έχεις δημιουργήσει και κάνε κάτι καινούργιο. Πήγαινε βόλτα σε μέρη που δεν ανήκεις, μίλα με ανθρώπους που δεν είναι κοντά σου, πάρε ρίσκα. Ζήσε μια περιπέτεια με έναν ξένο. Άφησε μια φορά να σε οδηγήσει το σώμα σου. Κάποτε τα συναρπαστικά πράγματα συμβαίνουν δίπλα μας. Είναι δωρεάν και μένουν αξέχαστα. Αυτό που λείπει συνήθως, είναι η δική μας διαθεσιμότητα. 
25. Τρώγε αργά. Όχι μηχανικά, επειδή πρέπει. Νιώσε τη γεύση. Μην είσαι λαίμαργος. Η λαιμαργία επιτρέπεται μόνο στον έρωτα. 
26. Περίμενέ την. Μεγάλωσε το χρόνο αναμονής. Μέχρι να μην αντέχεις άλλο. Ώσπου να θες μόνο αυτό, να μην μπορείς να σκεφτείς τίποτε άλλο, να νιώθεις μόνο οδυνηρή τη σωματική απουσία. 
27. Να είσαι τρυφερός και άγριος στον έρωτα. Απαλό και καυτό μαζί. Όχι, δεν είναι αντιφατικό. Μόνο έτσι είναι. 
28. Μην είσαι ανικανοποίητη. Μη ζητάς ακόμα κάτι πιο πολύ. Είναι εξοντωτικό για τους άλλους και αυτοκαταστροφικό για σένα. Η απόλαυση είναι στιγμές. Δεν έχει να κάνει ούτε με την ποσότητα ούτε με τη διάρκεια. 
29. Αν ένα τηλέφωνο, μια επίσκεψη, ένα μήνυμα μπορεί να δώσει χαρά σε κάποιον, μην αμελήσεις ούτε μια φορά να το κάνεις. Θα ωφελήσει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι φαντάζεσαι και η χαρά του άλλου επιστρέφει σε σένα. 
30. Στέλνε λιγότερα mail, post στο FB, ανέκδοτα που διάβασες στους φίλους σου, group messages. Μη νομίσεις ότι είναι επικοινωνία. Χάσιμο χρόνου είναι. Όποιος σκοτώνει την ώρα του δεν δολοφονεί κανέναν. Αυτοκτονεί. Μίλα όταν έχεις πράγματι κάτι να πεις. 
31. Σκέψου πριν μιλήσεις. Μην ακούς αυτούς που λένε ότι έτσι φρενάρεις τον αυθορμητισμό σου. Για μερικές κουβέντες που είπαμε μετανιώνουμε μια ζωή. Μια λάθος φράση κάποτε είναι αρκετή για να χάσεις τα πάντα. 
32. Κοίτα περισσότερο τον ουρανό.
33. Υποσχέσου μου ότι του χρόνου τέτοια μέρα θα ’μαστε πάλι όλοι εδώ, όλοι καλά. Athens Voice