Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Οι προσφυγικές κατοικίες στον Αγ. Διονύσιο!


 Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους ο χώρος γύρω από τις προσφυγικές κατοικίες έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος! Κάποιος θα πρέπει να ενδιαφερθεί ...
Πριν από 6 μήνες ο Κ. Τρέχας έγραψε για το θέμα:

 "ΚΙΝΔΥΝΟΣ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ 

Τον Οκτώβριο 2002 το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Δραπετσώνας με διοίκηση του Δημάρχου Κ.Χρονόπουλου προχώρησαν στην υπογραφή Πρωτόκολλου συνεργασίας, προκειμένου να συμβάλλουν στη στεγαστική αποκατάσταση των 150 οικογενειών που διέμεναν στις προσφυγικές πολυκατοικίες του οικισμού «Καππαδοκία», που είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες από τους σεισμούς του 1999. 

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο επικυρώθηκε με νομοθετική διάταξη το 2003, το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων του σεισμού της 7-9-1999, αναλάμβανε την ανέγερση 150 διαμερισμάτων, των 60μ2 έκαστο, σε 5 συγκροτήματα (πολυκατοικίες) για την στεγαστική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων οικογενειών του οικισμού. 
Ο Δήμος ανέλαβε να παραχωρήσει 2 οικόπεδα ιδιοκτησίας του για την ανέγερση των πολυκατοικιών και τα υπόλοιπα 3 οικόπεδα παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. 
Οι ιδιοκτήτες των 150 διαμερισμάτων των σεισμόπληκτων προσφυγικών πολυκατοικιών του οικισμού «Καππαδοκία» ανέλαβαν την υποχρέωση να παραχωρήσουν τα σεισμόπληκτα διαμερίσματά τους στο Δημόσιο προκειμένου στη θέση τους να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου επιφανείας 4.410μ2 και κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων.
Τα διαμερίσματα αποπερατώθηκαν στην συνοικία Μελίνα Μερκούρη, κληρώθηκαν και παραχωρήθηκαν στους δικαιούχους. Οι ετοιμόρροπες πολυκατοικίες όμως παραμένουν στη θέση τους και αποτελούν αίσχος στην είσοδο της πόλης. Δυστυχείς μετανάστες έχουν καταλάβει μερικά διαμερίσματα και κατοικούν σε συνθήκες άθλιες με κίνδυνο της ζωής τους.Κάποια τμήματα καταρρέουν και πέφτουν στα κεφάλια των ανύποπτων περαστικών.
Η Δημοτική Αρχή που παραμελεί την Δραπετσώνα, πρέπει άμεσα να κινήσει διαδικασίες για το γκρέμισμα των επικίνδυνων αυτών κτισμάτων και την διαμόρφωση του χώρου σύμφωνα με το αρχικό πλάνο .Και αν δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώσει τις εισαγγελικές αρχές.Υπάρχει κίνδυνος σοβαρός να θρηνήσουμε θύματα.
Του Κώστα Τρέχα, Σύμβουλου Δημοτικής κοινότητας Δραπετσώνας