Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Welt: Τρεις Έλληνες δήμαρχοι που πέτυχαν

«Υπάρχει και άλλος τρόπος» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στη γερμανική εφημερίδα Welt που αναφέρεται στις επιτυχείς προσπάθειες τριών Eλλήνων δημάρχων να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με το παράδειγμα του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος έχοντας εκλεγεί δέκα φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ αλλά και έχοντας διατελέσει τρεις φορές υφυπουργός Υγείας «εκπροσωπεί ακριβώς εκείνη την παραδοσιακή πολιτική τάξη, με την οποία είναι τόσο δυσαρεστημένοι σήμερα οι Έλληνες. Ωστόσο επειδή είναι κακό ένα σύστημα, δε σημαίνει ότι αυτό πρέπει να ισχύει και για τους ανθρώπους του. Από τη στιγμή που έγινε δήμαρχος Χανίων ο Σκουλάκης δείχνει τι δυνατότητες υπάρχουν, όταν παίρνει κανείς τα πράγματα στα χέρια του». 

Μέσα σε διάστημα 18 μηνών εξοφλήθηκε σχεδόν το σύνολο των χρεών της πόλης, περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10 εκατομμύρια ευρώ και αυτό παρότι οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 30 %. Πώς γίνεται αυτό; «Η απάντηση του Σκουλάκη είναι τόσο απλή όσο και επαναστατική αυτές τις μέρες στην Ελλάδα: με εξορθολογισμό των εξόδων και μείωση των λειτουργικών δαπανών». Επίσης εισήχθησαν νέοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αυξήθηκαν τα έσοδα μέσω της επιβολής, για παράδειγμα, ορισμένων νέων τελών, ενώ σημαίνοντα ρόλο έπαιξε η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω των οποίων χρηματοδοτήθηκαν -μόνον το τελευταίο εξάμηνο- 18 συνολικά πρότζεκτ.

Το παράδειγμα του Γ. Μπουτάρη "Από το 2011 έχει φέρει τα πάνω κάτω με εντυπωσιακή επιτυχία"

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στο παράδειγμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος «από το 2011 έχει φέρει τα πάνω κάτω με εντυπωσιακή επιτυχία». Προσπαθεί να «διοικήσει την πόλη σαν μια επιχείρηση που στο τέλος παράγει κέρδος. Μέσω περικοπών ο Μπουτάρης έχει μειώσει τις δαπάνες κατά 1/3 με τις ίδιες μεθόδους όπως και τα Χανιά. 
Ωστόσο τα οικονομικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι τόσο μεγάλα που επέτρεψαν καταρχήν να σταματήσει μόνον η χρόνια αύξηση του ελλείμματος. Ο Μπουτάρης γνωρίζει ότι η πόλη χρειάζεται νέες πηγές εσόδων και ο ίδιος έχει και νέες ιδέες». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια στα σχέδια του δημάρχου να προσελκύσει Τούρκους και Ισραηλινούς τουρίστες στην πόλη, σχέδια για τα οποία, όπως σημειώνεται, επικρίθηκε έντονα από την Εκκλησία και τους συντηρητικούς. «Ευρωπαίοι ειδικοί ωστόσο τον επαινούν καθώς θεωρούν ότι κάνει ό,τι θα έπρεπε να κάνει και η ελληνική κυβέρνηση. Και θα έκανε περισσότερα εάν το επέτρεπε το κράτος. Ο Μπουτάρης θέλει να απολύσει το 40 % των 5.000 υπαλλήλων του».

«Αυτό που λείπει όμως δεν είναι μόνον τα λεφτά. Ακόμη και τα πιο απλά πράγματα δε λειτουργούν. Η αποκομιδή απορριμμάτων στην πόλη ήταν μια καταστροφή μέχρι τη στιγμή που ο Μπουτάρης συμβουλεύτηκε το Βερολίνο για το πώς γίνεται σωστά. Ο Μπουτάρης δέχθηκε έντονες επιθέσεις στην πατρίδα του για το γεγονός ότι αναζήτησε βοήθεια στην εχθρική χώρα. Ο ίδιος όμως βλέπει στη Γερμανία έναν σύμμαχο και όχι έναν εχθρό. Και έτσι αναζητεί στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης τη συνεργασία. Τη δυνατότητα συνεργασιών ερευνά το ελληνογερμανικό δίκτυο «Περιφέρειες, δήμοι, άνθρωποι», του οποίου ηγείται ο Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ και το οποίο συστήθηκε για αυτόν ακριβώς το λόγο».

Το παράδειγμα της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη

"Με τη βοήθεια εθελοντών φτιάξαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για ανέργους, φτωχούς συνταξιούχους και άπορους ασθενείς"
«(…) Για την αντιμετώπιση της κρίσης όμως δεν αρκεί μόνον η εξυγίανση των δημοσιονομικών. Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της» και στο πεδίο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεχωρίσει η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, δήμαρχος Βέροιας. «Η πόλη τιμήθηκε μάλιστα πρόσφατα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urbact για τα υποδειγματικά του πρότζεκτ μέσω του οποίου παρέχεται βοήθεια σε ανθρώπους που υποφέρουν από την κρίση». Η ίδια εξηγεί ότι όταν ξέσπασε η κρίση ο δήμος δε διέθετε καν κοινωνική υπηρεσία. Μία τέτοια δημιούργησε η ίδια και έτσι «με τη βοήθεια εθελοντών φτιάξαμε ένα δίχτυ ασφαλείας για ανέργους, φτωχούς συνταξιούχους και άπορους ασθενείς. Ένα κοινωνικό σύστημα που δε στηρίζεται σε εισφορές, αλλά στη διάθεση των ανθρώπων να βοηθήσουν. (…) Σήμερα ξοδεύουμε λιγότερα, αλλά με αυτά πετυχαίνουμε περισσότερα», όπως λέει η ίδια.

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Θα μπορούσε λοιπόν να πιστέψει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν δίπλα σε αυτούς τους τρεις δημάρχους, που συνιστούν καλά παραδείγματα, εκατοντάδες άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ λόγω υποψιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή και κατάχρηση. Παρόλα αυτά, οι τρεις αυτές ιστορίες επιτυχίας δείχνουν ότι υπάρχει και άλλος τρόπος».

Πηγή Deutsche Welle