Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

"Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν"!


του Γ. Τσιρίδη*

Έξι στους εννιά εξέλεξε η δημοτική αρχή του Σύριζα στην οικονομική επιτροπή, με βάση τις ρυθμίσεις της ΝΔ. Εύγε!

Την Κυριακή που μας πέρασε έγιναν στον δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας δημαιρεσίες, δηλαδή εκλογή προεδρείου του ΔΣ και εκλογή της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Για το προεδρείο ο νόμος ορίζει ότι τις θέσεις παίρνουν η διοίκηση (πρόεδρο) κι η αντιπολίτευση (αντιπρόεδρο και γραμματέα). Το σημαντικό όμως είναι η εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής (ΟΕ) που ουσιαστικά έχει πλήρως υποκαταστήσει (ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει) το δημοτικό συμβούλιο.

Η ΟΕ στον δήμο μας είναι εννεαμελής. Από τα εννιά μέλη ο δήμος έχει τα έξι με βάση τις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου του 2019, θα είχε πέντε, με βάση τον νόμο του 2010 (Καλλικράτης) και 4 με την απλή αναλογική του Σύριζα.
Βεβαίως η απλή αναλογική δεν πρόφτασε να εφαρμοστεί αφού η νίκη της ΝΔ, ένα μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, ανέτρεψε όλο το σκηνικό. Με βάση τον νόμο Θεοδωρικάκου η διοίκηση στον δήμο μας μπορούσε να βγάλει -και έβγαλε- έξι στους εννιά.
Θα μπορούσε να δώσει μία θέση στην αντιπολίτευση (στο ΚΚΕ), χωρίς να χάσει την πλειοψηφία, και
Θα έπρεπε να δώσει δύο θέσεις στην αντιπολίτευση αν ήθελε να τιμήσει την απλή αναλογική που ήταν η άποψη της δύναμης που στήριξε αυτή την δημοτική αρχή το 2014 και το 2019.
Η δημοτική αρχή Βρεττάκου εκλέγεται από τον Σύριζα και πολιτεύεται κατά τα ήθη της ΝΔ. Στις δημαιρεσίες της Κυριακής το απέδειξε για μία ακόμη φορά.

*ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 'Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ", ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΙΔΗΣ