Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ερωτήματα για τα «Λιπάσματα»

Ερωτήματα για τα «Λιπάσματα» της Χριστίνας Παπασταθοπούλου, efsyn


Μητροπολιτικό Πάρκο με αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά και την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στον ίδιο χώρο, σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενα από τα πέντε «εμβληματικά» έργα που ανακοίνωσε το Σάββατο στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο πρωθυπουργός και τα οποία με την υλοποίησή τους, όπως ισχυρίστηκε, θα αλλάξουν την εικόνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, αφορά την περιοχή των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Ωστόσο περισσότερα είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εξαγγελία του πρωθυπουργού, παρά η ελπίδα και η αισιοδοξία ότι ένα νέο έργο θα γίνει στην πολύπαθη αυτή περιοχή.
Ο Μητσοτάκης μιλώντας για το έργο, αφού διευκρίνισε ότι θέλει να είναι δίκαιος και ότι στο θέμα αυτό έχει αναφερθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε γνωστό ότι «σε συνεργασία με τον δήμο τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό Πάρκο με αθλητικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο ιδρύεται ένα Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων θα ανθίζουν ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος».


Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία λογικά θα πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει, προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς και πότε θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού.
 

Προσφυγή
1. Τον Μάιο του 2019, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των πολιτών και των φορέων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έλαβε απόφαση για να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας.
Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτίρια (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) του ιστορικού εργοστασίου και η σχεδιαζόμενη ανάπλασή της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου των Λιπασμάτων, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εξαιρέθηκαν από τη Σύμβαση Παραχώρησης, δεν πέρασαν στην Cosco, αποδόθηκαν στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και μετά από δεκαετίες η πόλη απέκτησε επιτέλους πρόσβαση στη θάλασσα.

Πριν από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση ανάμεσα στην τράπεζα και στην Περιφέρεια για την εξαγορά της έκτασης, την αξία της οποίας καθόρισαν ορκωτοί εκτιμητές, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Ετσι ελήφθη η απόφαση για απαλλοτρίωση, κάτι που μπορεί να συμβεί, όταν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας, καθώς διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η αειφόρος ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 Στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα προσέφυγε κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η κυβέρνηση θα συνταχθεί με την απόφαση για την απαλλοτρίωση της έκτασης ή θα προχωρήσει σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα;
 
2. Το 2015 με ορατό κίνδυνο η έκταση των Λιπασμάτων να μετατραπεί εκ νέου σε χώρο συγκέντρωσης βιομηχανιών και μετά από προσπάθειες της αντιπεριφέρειας Πειραιά (αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης) και της δημοτικής αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας (δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με νόμο προχώρησε στην αλλαγή χρήσεων γης και στους συντελεστές δόμησης στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ποια στάση θα κρατήσει;

3. Πριν ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το έργο στη Βουλή, δεν έπρεπε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τη δημοτική αρχή της πόλης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έμαθε για τα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν την περιοχή της το Σάββατο;

4. Ποιες θα είναι αυτές οι μεγάλες «επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού» και τι ρόλο θα παίξουν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;