Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

Συντάκτης: Γιώργος Τσιρίδης,
 δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "Η δική μας πόλη"

Διαβάζω απόσπασμα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης όπως το καταγράφει η Χάφιγκτον Ποστ:<Διεθνές κέντρο καινοτομίας στη Δραπετσώνα
Σε μητροπολιτικό πάρκο που θα φιλοξενεί αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις μετατρέπονται 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και στο ίδιο σημείο ιδρύεται διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. «Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος».>
 
Τα πρώτα μου σχόλια έχουν ως εξής:
Για τις "αθλητικές και καλλιτεχνικές" δράσεις, δηλαδή για τον πολιτισμό, ουδέν πρόβλημα. Πάντα ήταν μέσα στις επιδιώξεις μας. Το θέμα ήταν "με τι χρήματα θα γίνουν αυτά;". Η εξαγγελία όπως γίνεται, συνοδευόμενη από το δεύτερο μέρος της, δείχνει από πού μπορεί να προκύψει η χρηματοδότηση.
Για το διεθνές κέντρο καινοτομίας, η εξαγγελία θετική αλλά και αρκετά αόριστη. Δεν ξέρω αν έχει κάτι στο νου του ο πρωθυπουργός από συγκεκριμένους επενδυτές. Πάντως είναι μέσα στις επιθυμητές δράσεις. Η εξαγγελία πάντως είναι γεγονός. Είδομεν.

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Τι γίνεται με την απαλλοτρίωση; Πέρα από το γεγονός ότι μπορούσε να μην την προχωρήσει η διοίκηση Πατούλη και πέρα από το γεγονός ότι μπορούσε να απορριφθεί από τα δικαστήρια, η εξαγγελία ανοίγει νέα δεδομένα. Για ποιο λόγο να απαλλοτριώσεις μιαν έκταση και να την παραχωρήσεις κατόπιν για δράσεις του ιδιωτικού τομέα; Προφανώς βλακώδες.
Θα πρέπει να προχωρήσει η πολεοδόμηση που θα δώσει 100 στρέμματα ελεύθερα για μητροπολιτικό πάρκο και 100 στρέμματα για να δομηθούν εξ αυτών τα 15 (ή περισσότερα αν αλλάξει ο Σ.Δ.) με καινοτόμες δράσεις τεχνολογικών επιχειρήσεων. Θα συνεργαστεί η δημοτική αρχή αποδεχόμενη μια ριζική αλλαγή της θέσης της; Ίδωμεν.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Η εξαγγελία πατάει σε σταθερά πόδια; Που θα πει, έχει διερευνηθεί η ύπαρξη επενδυτών ή είναι απλά "έπεα πτερόεντα" που έρχονται με συμβολικό τρόπο να δείξουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει κάτι καλύτερο να πει από την παλιά; Ίδωμεν.


ΤΡΙΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Θα συνεργαστεί η δημοτική αρχή με την νέα κυβέρνηση όπως έκανε με την παλιά; Η εξαγγελία για κέντρο τεχνολογίας είναι έξω από τις (δήθεν) "αριστερές" προδιαγραφές της. Δεν είναι όμως έξω από την "λογική Σύριζα".
Όλα είναι ρευστά. Η μετάλλαξη Βρεττάκου ως πού μπορεί να φτάσει αφού δεν έχει κι εκλογές μπροστά του να τον φοβίζουν; Η μετάλλαξη του Σύριζα ως πού θα φτάσει κι αυτή τώρα που έγινε αντιπολίτευση; Η ΝΔ και η κυβέρνηση πόσο εννοούν αυτά που λένε; Ίδωμεν

ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και δράσεις καινοτόμες για τεχνολογικές επιχειρήσεις δεν συμβαδίζουν με τα εργοστάσια που ρυπαίνουν και μολύνουν την περιοχή. Η πολεοδόμηση έστω και μέρους της ανάπλασης, θέτει άμεσα θέμα απομάκρυνσης. Η απαλλοτρίωση δεν έθετε τέτοιο θέμα, απεναντίας ωραιοποιούσε την ύπαρξη των εργοστασίων αφού περί του δημοσίου επρόκειτο. Οι ενδεχόμενες επενδύσεις όμως δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κινδύνους τύπου Σεβέζο ή με αρωματικές μυρωδιές του τύπου που υφίσταται η περιοχή. Τι θα κάνει στο θέμα αυτό η ΝΔ; Ίδωμεν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:
Η εξαγγελία δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει Κοσκο στην περιοχή της Δραπετσώνας. Όχι πως όλες οι πιθανές δράσεις της θα μάς ήταν ανεπιθύμητες, όμως ο κίνδυνος για τη δημιουργία κέντρου λοτζίστικς και κοντέϊνερ φαίνεται πως περνάει. Αυτό καταγράφεται άμεσα στα θετικά. Είδομεν.

[ΣΗΜ. "Ίδωμεν" σημαίνει "Να δούμε". "Είδομεν" θα πει "Είδαμε".]