Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Χρ.Βρεττάκος: Θέλω να είμαι ένας καθαρός, τίμιος και αριστερός δήμαρχος

Την Πέμπτη πριν την Καθαρά Δευτέρα παραδώσαμε τις ερωτήσεις μας στο δήμαρχο κ.Χρήστο Βρεττάκο, για μια συνέντευξη που την είχαμε συμφωνήσει πριν ενάμιση χρόνο. Στις ερωτήσεις αυτές είχαμε καταλήξει οι Ιγνατιάδης Λάκης και Οδυσσέας Κουντουπίδης εκ μέρους της ιστοσελίδας stagona4u. gr και ο Νίκος Χάνος από το μπλογκ Δραπετσίνι. 
Το απόγευμα της 8ης Μαρτίου οι προαναφερόμενοι με το μαγνητοφωνάκι τους και τη φωτογραφική τους "υπό μάλης" κατέφτασαν στο δημαρχείο. 
Η συνέντευξη έγινε στο γραφείο του δημάρχου σε ένα καλό κλίμα και κράτησε κοντά τέσσερις ώρες. Παρούσα ήταν και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Συράκου Σταυρούλα. Στις 19 Μαρτίου στείλαμε την απομαγνητοφωνημένη συνέντευξη στον κ. δήμαρχο για να ρίξει μια τελευταία ματιά στις 20 απαντήσεις του και πριν τρεις μέρες την παραλάβαμε. Τον ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μια τρίτη συνέντευξη στις αρχές της άνοιξης του 2019, λίγο πριν τις εκλογές.  



 1η) Κύριε δήμαρχε, συμπληρώθηκαν δυόμισι χρόνια από την έναρξη της θητείας σας πράμα που σημαίνει ότι βρισκόσαστε στο μισό της. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας παρουσιάζοντάς μας τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε αυτά τα δυόμισι χρόνια, τις λύσεις που επιλέξατε να δώσετε και το σημείο που βρίσκονται αυτά σήμερα.  

Δυόμισι χρόνια μετά, θα ήθελα να βάλω ως πρώτο σημείο στη συζήτησή μας την επιμονή της παρούσας Δημοτικής Αρχής να σπάσει την αντίληψη που δικαίως είχε εδραιωθεί τόσα χρόνια στον κόσμο, ότι δηλαδή όσοι ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  το κάνουν για ένα και μόνο λόγο: για προσωπικό όφελος και συμφέρον.
Εμείς λοιπόν είχαμε εξαρχής και τη φέραμε σε πέρας, μια μεγάλη ευθύνη: ο πολίτης να φτάσει στο σημείο να λέει, ότι αυτή η Δημοτική Αρχή δεν είναι σαν τις άλλες, είναι μια καθαρή δημοτική αρχή. Αυτό συμβαίνει και είναι μια νίκη αυτών των ανθρώπων που διαχειρίζονται τα θέματα από την πλευρά της διοίκησης και μια νίκη όλων αυτών των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν. Και βέβαια από εδώ και πέρα θα είναι πολύ δύσκολο για μια επομένη δημοτική αρχή να ξαναγυρίσει στα παλιά. Αυτό θεωρώ το πιο σημαντικό. Από την άλλη μεριά, μια σειρά πολλά από τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν την πόλη μπήκαν σε ένα δρόμο επίλυσης.
Ένα δεύτερο σημείο αφορά τα λιπάσματα. Με τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και τις διαρκείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, καταφέραμε πολλά σε μια υπόθεση που ήταν χαμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια και όλες οι δημοτικές αρχές την είχαν αποδεχτεί ως τέτοια [σ.σ. χαμένη]. Σήμερα, έχουμε ανοίξει το θέμα  με ένα θετικό, σε μεγάλο βαθμό, τρόπο. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να μπορούμε να οραματιζόμαστε για το κομμάτι αυτό της πόλης μας μια άλλη προοπτική από αυτή που την είχαν καταδικάσει.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι το γεγονός πως αντιμετωπίσαμε θετικά τον μηχανισμό του Δήμου. Καταφέραμε να τον «ξυπνήσουμε», προκειμένου να είναι χρήσιμος και ωφέλιμος στους ανθρώπους. Θεωρώ ότι σήμερα, μετά από δυόμισι χρόνια, η μάχη που δίνει αυτός ο μηχανισμός για να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται σ’ αυτή την πόλη να έχουν την ποιότητα ζωής που τους αξίζει, ένας αγώνας που δεν σταματάει, είναι μια μάχη που μας δείχνει ότι πάρα πολλά από τα ζητήματα των κατοίκων έχουν μπει σε μια άλλη λογική, σε ένα άλλο δρόμο αντιμετώπισης. 
Η διαχείριση των μικρών και των μεγάλων προβλημάτων αποδεικνύει εάν εμείς είμαστε «άλλος δρόμος» ή «ο ίδιος δρόμος», όπως σε μερικούς αρέσει να υποστηρίζουν.



2η) Για τα οικονομικά του δήμου

Υπάρχουν πλήρη στοιχεία για το ερώτημά σας στο σχετικό κείμενο  της δημοτικής εφημερίδας «Πόλις», του τελευταίου τεύχους, με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τα οικονομικά του Δήμου».
Θα ήθελα ωστόσο να σταθώ σε δύο μύθους που κυκλοφορούν στην πόλη. Ο ένας λέει ότι «αυτός βρήκε λεφτά. Όποιον και να είχαμε δήμαρχο και να είχε αυτά τα λεφτά θα έκανε έργο». 
 Ο δεύτερος μύθος ισχυρίζεται πως «αυτά τα λεφτά ήρθαν από μόνα τους, ήρθαν τυχαία». Λοιπόν, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εμείς τον Σεπτέμβριο του ‘14 παραλάβαμε ταμείο 9.300.000 ευρώ και σήμερα έχουμε 17.000.000 ευρώ.
 Τα δεδομένα είναι ότι πληρώσαμε κάτι απίστευτα πρόστιμα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ύψους 2.200.000 ευρώ, συν 4.440.000 ευρώ οφειλές σε διάφορους φορείς που έπρεπε και μπορούσαν και αυτά να είχαν αποπληρωθεί. Το δημοσίευμα της «Πόλις» εξηγεί με λεπτομέρειες πως ήρθαν αυτά τα λεφτά στον δήμο. Θα μείνω ωστόσο σε δύο ζητήματα, γιατί αυτά νομίζω ότι έχουν αξία για τον κόσμο.

Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την παραδοχή «γιατί έχουμε λεφτά σήμερα». Η απάντηση είναι διότι αντιμετωπίσαμε πληγές που κάποιοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό συνέβαλλε ότι σήμερα έχουμε κεντρική αποθήκη στον Δήμο. Υπήρχαν μέχρι πρότινος τριάντα διαφορετικές αποθήκες στην πόλη. Πλέον- και αυτό δεν έχει να κάνει με τους εργαζόμενους και την ποιότητα εργασίας τους- γνωρίζουμε τι υλικά έχουμε, τι χρησιμοποιήσαμε για κάποιο έργο, τι χρειαζόμαστε για να προγραμματίσουμε.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπήρχαν δημότες οι οποίοι χρωστούσαν για χρόνια πολλά χρήματα στον Δήμο. Δεν ήταν όμως μόνο άνθρωποι που είχαν δυσκολία να πληρώσουν, ήταν άτομα τα οποία είχαν αποφασίσει για διάφορους λόγους να μην πληρώσουν. Τους βρήκαμε αυτούς. 
Κάποιοι πράγματι δεν μπορούν και δεν πληρώνουν. Κάποιοι πληρώνουν με διευκολύνσεις και το κάνουν γιατί βλέπουν ότι τα χρήματα τους πιάνουν τόπο, όπως πληρώνουν και οι μεγάλοι που χρωστούσαν για χρόνια μεγάλα ποσά. Κυρίως στοχοποιήσαμε τους μεγάλους της πόλης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Ιχθυόσκαλα), που ενώ επιβαρύνουν και κερδίζουν από αυτή, δεν την απέδιδαν ούτε ευρώ.
Απόφασή μας είναι να προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε τον δείκτη της εισπραξιμότητας.
Κάναμε προσπάθεια να συμμαζέψουμε τα έξοδα του δήμου, να περιορίσουμε τις σπατάλες, και αυτό το έχουν αποδεχθεί και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βλέποντας τις προθέσεις μας συμμετέχουν θετικά.
Ως τεράστια επίσης επιτυχία που πρέπει να πιστωθεί στην Δημοτική Αρχή, είναι το γεγονός πως πήραμε ως Δήμος τα 6.800.000 ευρώ από τον ΟΛΠ. Ο ένας μύθος που κυκλοφορούν οι αντίπαλοί μας πάνω στο θέμα αυτό, είναι ότι εμείς «δεν κάναμε τίποτα για να πάρουμε αυτά τα χρωστούμενα», αλλά και ότι «αυτά, ούτως ή άλλως θα έμπαιναν μόνα τους στο ταμείο του δήμου». Ωστόσο η παραφιλολογία αυτή διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.  
Αυτή την ιστορία με τα ανταποδοτικά τέλη που δεν πλήρωνε ο ΟΛΠ, είναι αλήθεια πως προσπάθησαν από το 2001 εργαζόμενοι στο δήμο Δραπετσώνας να την σταματήσουν με δική τους πρωτοβουλία.  Τότε ξεκίνησε πράγματι, αλλά είναι η δική μας Δημοτική Αρχή που πήρε τώρα την απόφαση να τα διεκδικήσει πάλι, αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Στηριχτήκαμε γι’ αυτό, στην οικονομική υπηρεσία και τους δικηγόρους του Δήμου, που έφεραν στα ταμεία μας τα 6.800.000 ευρώ.

Σημαντικό ρόλο δεν έπαιξε και μία τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον νόμο για πώληση του λιμανιού που έλεγε ότι ο ΟΛΠ πριν πωληθεί θα πρέπει να εξοφλήσει όλα του τα χρέη;
Ναι, στο νόμο αυτής της κυβέρνησης για την πώληση του λιμανιού στην Κόσκο, για τον οποίο εμείς αντισταθήκαμε, υπήρχε ένα παράδοξο, ο ΟΛΠ, ο οποίος χρησιμοποιεί τους δρόμους και τις υποδομές του Δήμου για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του, δεν πρέπει [σ.σ. σύμφωνα με το νόμο] να πληρώνει ανταποδοτικά τέλη σε αυτόν, σε αντίθεση με χιλιάδες φτωχούς και ανήμπορους συνδημότες μας, καθώς και με τους επαγγελματίες της πόλης. Εμείς διαφωνήσαμε και συντάξαμε τη σχετική τροπολογία. Για να σώσουμε τουλάχιστον τα χρήματα που με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις είχαν πιστωθεί στο Δήμο και την οποία προφανώς προώθησαν δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων κι έτσι πέρασε από τη βουλή το 2016. 



3η) Για τα κοινωνικά προγράμματα του δήμου

Προεκλογικά δεν είχαμε τάξει τίποτα. Μιλούσαμε για την πολιτική κατάσταση της χώρας και τα αδιέξοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τότε μας λέγανε «πέστε μας τι θα κάνετε για την… λακκούβα στο δρόμο». Σε αυτή την λογική, είχαμε πει συγκεκριμένα πράγματα.  Βασική προτεραιότητα μας ήταν, επειδή βλέπαμε που πηγαίνουν τα πράγματα,  να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση. Θα κριθούμε  γι΄ αυτή μας την επιλογή.
Πριν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου, υπήρχε μια σύμβαση με έναν ιδιώτη ο οποίος σίτιζε 100 ανθρώπους και αυτή ήταν όλη κι όλη η κοινωνική πολιτική του δήμου, σε μια εποχή που οι πολίτες είχαν τσακιστεί από τις πολιτικές των μνημονίων και της λιτότητας.
  
Τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα ο Δήμος; 
Υπάρχει μια εξαιρετική απόφαση που λέει ότι ο δήμος από τους τσακισμένους ανθρώπους πολύτεκνους, τρίτεκνους, άνεργους, δεν θα παίρνει ανταποδοτικά τέλη. Θα τα πάρουμε από αλλού. Από πού; Από αυτούς που έχουν ή που είναι σε καλύτερη οικονομική  κατάσταση απ’ αυτό το κομμάτι των ανθρώπων. 
Φτιάξαμε δομές από το πουθενά, κι έτσι σήμερα έχουμε κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο με ευθύνη των υπηρεσιών του Δήμου και  δεκάδων εθελοντών, καθώς και με διαφανή κριτήρια, στηρίζει περίπου 300 οικογένειες.
Λειτουργήσαμε το κοινωνικό ιχθυοπωλείο, ίσως το μόνο πανελλαδικά. Στο διάστημα της λειτουργίας του μοιράσαμε σε συμπολίτες μας- από ομάδες που έχουν επιλέξει οι κοινωνικές υπηρεσίες πάλι βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων- 25.000 τόνους φρεσκότατο ψάρι που μας παραχωρεί η ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Αυτή τη δομή, κρατάνε στα χέρια τους πάλι εθελοντές.
Διαχειριζόμαστε επίσης, διάφορα προγράμματα όπως το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, πρόγραμμα της περιφέρειας. Θέλαμε χώρους για τη διανομή τροφίμων.  Στα 9 ΚΑΠΗ, οι ηλικιωμένοι, οι εργαζόμενοι του δήμου και οι εθελοντές, μοίραζαν τρόφιμα σε 120-130 οικογένειες. Έτσι, δεν είδαμε στο Κερατσίνι και την Δραπετσώνα συνδημότες μας να στήνονται σε ουρές ή στις  πλατείες ανθρώπους να σηκώνουν το χέρι και να παρακαλούν για μια σακούλα τρόφιμα. Είμαι περήφανος που η Δημοτική Αρχή μπορεί να διαχειριστεί με σεβασμό τους δικαιούχους, αλλά και πράγματα που δεν είναι δικά της. Αυτό έγινε 5 φόρες μέσα στο 2016. 
Δυο λόγια να πω και για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Είμαστε ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που όλα τα παιδιά που υποδεχόμαστε στους παιδικούς, τα υποδεχόμαστε χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, δίχως οι γονείς να πληρώνουν. Θεωρούμε ότι οι παιδικοί σταθμοί είναι κομμάτι του δημόσιου συστήματος παιδείας. Τελεία. Και πρέπει να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης όλα τα παιδιά μπαίνουν με μοριοδότηση. Μέχρι την ημέρα που αναλάβαμε όλοι γνωρίζετε πως γινόταν οι επιλογές των παιδιών, έπρεπε να έχεις γνωστό τον αντιδήμαρχο για να μπει το παιδί σου στον παιδικό σταθμό.
Παράλληλα, πέρυσι το καλοκαίρι στείλαμε παιδιά σε κατασκηνώσεις. Για φέτος προγραμματίζουμε να στείλουμε ακόμα  μεγαλύτερο αριθμό παιδιών δημοτών, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε κάπου για καλοκαιρινές διακοπές. Πέρυσι στείλαμε 200 παιδιά και φέτος θα στείλουμε περίπου 400. Πέρυσι στον προϋπολογισμό είχαμε 180.000 ευρώ για τις κατασκηνώσεις. 
Φέτος θα ξαναλειτουργήσει το καλοκαιρινό camp με πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και το σχέδιο μας είναι να φιλοξενήσει 600 παιδιά της πόλης. Επίσης θα απευθυνθούμε σε παιδιά με ειδικές ικανότητες, για τα οποία θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλειτουργήσαμε και τα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου.
Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να στέκεται δίπλα στις ανάγκες των ανθρώπων, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Έτσι, ξαναστήσαμε εξ αρχής τα καλλιτεχνικά τμήματα. Πάνω από 1000 άτομα συμμετέχουν στα προγράμματα του δήμου πληρώνοντας μικρό τίμημα και με κοινωνικά κριτήρια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρώνουν. Εμείς θέλουμε να μην παίρνουμε ούτε ένα ευρώ σε ό,τι προσφέρουμε στους δημότες μας. Να έχουμε ένα κολυμβητήριο όπως αυτό που στήσαμε και να μην παίρνουμε ευρώ. Να έχουμε καλλιτεχνικά τμήματα και να φοιτούν οι σπουδαστές δωρεάν. Όμως, έρχεται ο νόμος και μας υποχρεώνει αυτές οι υπηρεσίες να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δηλαδή ότι εισπράττεις τόσα να πληρώνεις. 
Το ίδιο, όπως είπα, κάνουμε και στο κολυμβητήριο. Το συγκεκριμένο κολυμβητήριο που ήθελε ο προηγούμενος δήμαρχος να δωρίσει σε ιδιώτη. Το επισκευάσαμε και έχουμε ένα πολύ καλό σύγχρονο κολυμβητήριο, στο οποίο έρχονται άτομα και από άλλες γειτονιές. Το κολυμβητήριο βγάζει το κόστος λειτουργίας του, αλλά μακριά από εμάς αυτή η λογική που βάζει το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.
Με δικά μας χρήματα, χωρίς να πάρουμε ούτε ευρώ από τους Κινέζους (από αυτούς θα πάρουμε ό,τι χρωστάνε στην πόλη και στους κατοίκους της), δώσαμε από μια δωροεπιταγή 50 ευρώ σε 500 παιδιά για να αγοράσουν παιχνίδια ή ρούχα, ανάλογα τι είχαν ανάγκη και περίπου 450 οικογένειες παρέλαβαν δωροεπιταγές για να αγοράσουν τρόφιμα τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Ξέρουμε ότι με αυτά όλα δεν λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, ανοίγουμε όμως δρόμους, γιατί στην φτώχεια του ο άνθρωπος πρέπει να στηρίζεται. Γι’ αυτό παίρνουμε ανάλογα μέτρα.




4η) Για την εργατικότητα και αποδοτικότητα των δημοτικών υπαλλήλων 

Να δούμε κατ’αρχήν την πραγματικότητα. Το πλέον βασικό ζήτημα που αφορά όλους τους δήμους, είναι ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα  από χέρια. Στα χρόνια των μνημονίων έχουν συνταξιοδοτηθεί στο Δήμο μας 150 άνθρωποι και δεν έχουν έρθει άλλοι στη θέση τους με μόνιμη και σταθερή εργασία. Υπήρχε επίσης έλλειψη εργαλείων για να είναι οι άνθρωποι αποδοτικοί. Ναι υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι εργαζομένων, αλλά αυτό δεν είναι παθολογία μόνο της αυτοδιοίκησης, που δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και είναι χαμηλή η αποδοτικότητά τους. Εμείς και στα τρία θέματα αυτά κάναμε κάποια βήματα προόδου.
Θέλουμε εργαζομένους με μόνιμη και σταθερή εργασία, αλλά επειδή αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, χρειάζεται ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Αξιοποιούμε όμως όλες τις νόμιμες ευκαιρίες και είμαστε δίπλα στους εργαζομένους και τις κινητοποιήσεις τους. 
Σήμερα ο δήμος έχει προσωπικό. Αξιοποιήσαμε ό,τι δυνατότητες είχαμε με οχτάμηνα και παρόμοιες μορφές εργασίας με έντιμο και διαφανή τρόπο.
Επίσης,  αγοράσαμε τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. 6 φορτηγά, 2 καινούργια σάρωθρα και μπορώ πλέον όταν κάποιο φορτηγό έχει κάποια βλάβη να κάνω πρόσκληση ενδιαφέροντος με απολύτως διαφανή τρόπο. Ταυτόχρονα, έχει αλλάξει η εικόνα του πράσινου στην πόλη. Γιατί άλλαξε; Γιατί δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν περισσότερα εργαλεία.

Ακόμη ένα σημαντικό θέμα έχει να κάνει με την συνέπεια. Πως εγώ θα ζητούσα από έναν ελαιοχρωματιστή του Δήμου να είναι συνεπής στη δουλειά του, όταν προηγουμένως είχε έρθει να μου βάψει το σπίτι μου; Αυτά γινόταν στο παρελθόν.
 Εμείς κοιτάμε τους εργαζομένους του Δήμου κατάματα και προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Τους έχουμε αποδείξει σε πολλές περιστάσεις ότι είμαστε δίπλα τους για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας άδικης πολιτικής και μ’ αυτή την έννοια έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε «αυστηροί» μαζί τους. Λύθηκε το πρόβλημα; Όχι. Όμως δεν υπάρχει κανένα τμήμα του Δήμου που να μην λειτουργεί πολύ καλύτερα από το παρελθόν και να μην δουλεύει πιο αποδοτικά.

 Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Βέβαια σημειώνω ότι η  εικόνα μερικές φορές αδικεί. Και εγώ στην αρχή είχα λανθασμένη εικόνα από την επαφή μου με συνεργεία, κυρίως από  το σχολείο που εργαζόμουν. Όμως οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν από τις 5.45 π.μ. Το ωράριο τους είναι 6 ώρες και 15 λεπτά, οπότε στις 11.00 πρέπει να σχολάσουν. Αυτό δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό, οπότε εύκολα παρεξηγούνται.  Στο δια ταύτα έχουν γίνει βήματα σημαντικά, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα πάμε ακόμα καλύτερα με σωστή οργάνωση, προγραμματισμό και ουσιαστικό έλεγχο.




5η) Τα διαχρονικά προβλήματα του δήμου.

Κατ΄ αρχήν ευχαριστούμε κάποιες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που όλα τα μεγάλα προβλήματα τα άφησαν για χρόνια σε εκκρεμότητα και περίμεναν να έρθουμε εμείς να τα λύσουμε μέσα σε δυόμισι χρόνια. Έχουν μάλιστα και το θράσος να μας εγκαλούν για καθυστερήσεις!
Εμείς, μέχρι σήμερα, καταφέραμε σε όλα τα πάγια ζητήματα του Δήμου να έχουμε δρομολογήσει καταστάσεις.

Καστράκι
Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το Καστράκι, μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε. Τους επόμενους μήνες θα μπει ο εργολάβος . Το έργο θα στοιχίσει περίπου 2.8000.00 ευρώ και ευελπιστώ ότι τέλος του 2018, αρχές του 2019 θα έχει παραδοθεί, χωρίς βέβαια να δεσμευόμαστε γι΄ αυτό, καθότι γνωρίζετε τους ρυθμούς που λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο.

Καχραμάνογλου
Προφανώς και δεν έχουμε υλοποιήσει ακόμη το όνειρο μας. Το καλοκαίρι που πέρασε και όλο το χειμώνα ένα τμήμα του παλιού εργοστασίου έχει ζωντανέψει και έχει δοθεί σε συμπολίτες μας να παρουσιάσουν την όποια  δουλειά τους. 
Φιλοξενήσαμε λοιπόν, μία ζωντανή έκθεση ζωγραφικής και τις δραστηριότητες των καλλιτεχνικών τμημάτων του δήμου με ένα πολύ αξιόλογο αποτέλεσμα. Φιλοξένησε επίσης διάφορες δραστηριότητες συλλογικοτήτων που μας ζήτησαν τον χώρο. Σε ένα κομμάτι του Καχραμάνογλου λειτουργεί σήμερα και η κεντρική αποθήκη του Δήμου. 
Όλα αυτά γιατί στη λογική μας είναι μέχρι να ολοκληρωθούν τα μεγάλα, τα ωραία και τα αληθινά που έχουμε στο μυαλό μας, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο. Όμως, για το εργοστάσιο Καραμάνογλου που είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης και της προοπτικής της θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με το Καστράκι. Θα γίνει ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ο οποίος θα αποτυπώσει τις χρήσεις.
 Εμείς έχουμε βάλλει τίτλο, θέλουμε να είναι χώρος πολιτισμού με μια ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορεί να ξεδιπλωθούν εκεί μέσα, για να υλοποιηθεί το δικό μας όραμα για τον χώρο. Μπορούμε να το κάνουμε όλο αυτό σε αυτή θητεία; Κάποια πράγματα ναι. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους δημότες ένα τμήμα του χώρου που κάθε φορά θα το μεγαλώνουμε.

ΝΑΦΘΑ 
Πρόκειται για το μεγάλο έγκλημα της πόλης. Δυο φορές δόθηκαν εκατομμύρια για να φτιαχτεί ένα πανέμορφο κτίριο και δυστυχώς είναι ερείπιο. Σκέψη μας είναι να προτείνουμε να μεταφερθεί το μουσικό σχολείο που δέχεται μαθητές από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Είναι μια δύσκολη συζήτηση την οποία θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε το επόμενο διάστημα με τους αρμοδίους. Εάν δεν τα καταφέρουμε θα αρχίσουμε να επισκευάζουμε τμηματικά  και να παραδίνουμε στους δημότες προς χρήση κτήρια της ΝΑΦΘΑ για δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού κ.λπ.

Τα 7,5 στρέμματα του Μελετόπουλου στη Δραπετσώνα 
Μετά από τον θρίαμβο (!) κάποιων δημοτικών αρχών να αφήσουν- και χρησιμοποιώ τον πιο επιεική όρο- την έκταση Μελετέπουλου να τελεσιδικήσει στο όνομά του, είχαμε δυο επιλογές όταν αναλάβαμε. Η μία να πούμε «Μελετέπουλε πάρε τα 7,5 στρέμματα» και η άλλη επιλογή, την οποία επιλέξαμε- και θα κριθούμε γι’ αυτή-, να δεσμεύσουμε 1,5 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό μας, για να απαλλοτριώσουμε την έκταση. Με τις ενέργειες μας έκλεισε ο δρόμος του Μελετόπουλου.

Βούρλα
Ένα ακόμα μεγάλο θέμα και για λόγους ιστορικής αποκατάστασης είναι και τα Βούρλα. Για περισσότερες ιστορικές πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει το σχετικό ρεπορτάζ στο τελευταίο τεύχος της «Πόλις».
Αυτή τη στιγμή έχουμε πλατεία στα Βούρλα την οποία κατασκευάζει ο επιχειρηματίας, όπως προέβλεπε η συμφωνία να  γίνει. Μια συμφωνία επωφελή για τον κατασκευαστή, η οποία έλεγε ότι ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών που κτίστηκαν μεταφέρονται μπροστά και ουσιαστικά αποκτούν μεγαλύτερη εμπορική αξία οι πολυκατοικίες. Εμείς συναντηθήκαμε με τον κατασκευαστή και απαιτήσαμε να υλοποιηθεί αυτό το συμφωνητικό που είχε υπογραφεί και το οποίο κανένας εδώ και 7 χρόνια δεν το είχε ζητήσει!  Σήμερα, με δικά του χρήματα και με δικό μας σχέδιο επιτέλους την κατασκευάζει και σύντομα θα δοθεί σε χρήση. Μια νέα πλατεία για τους δημότες είναι γεγονός.  

Πολυκατοικίες Αγ. Διονυσίου.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, με δική μας παρέμβαση και επιμονή, πέρασε σε νόμο ότι τα παραχωρητήρια στις νέες πολυκατοικίες θα τα πάρουν οι δημότες δωρεάν και με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Κέντρο  Υγείας
Μιλάμε για ένα κέντρο υγείας που έχει εγκαινιαστεί μέχρι τώρα δυο φορές από δύο διαφορετικές δημοτικές αρχές (!), μα δεν φρόντισε κανείς ώστε να υπάρχει χρηματοδότηση αφού δεν μπήκε στο προηγούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Το πρώτο που καταφέραμε είναι τα 4 στρέμματα (πίσω από του Σκλαβενίτη στο Σχιστό) που προορίζονται για κέντρο υγείας, να εξαιρεθούν από τη σύμβαση με τους Κινέζους. Οι Κινέζοι ήθελαν το χώρο, γιατί σε μια υποσημείωση της πώλησης του λιμανιού αναφέρεται ότι εάν σε δύο χρόνια δεν υλοποιηθεί το έργο θα μπορούν να το πάρουνε πίσω. Είμαστε έτοιμοι με τη μελέτη και όταν ανοίξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα την υποβάλλουμε. Φαίνεται ότι θα εγκριθεί το σχέδιό μας για το Κέντρο Υγείας, αλλά θα το ανακοινώσουμε επίσημα όταν θα πάρουμε και την υπογραφή.
Αυτά τα δύο χρόνια που ισχύουν ως όρος για τον χώρο του Κέντρου Υγείας, ισχύουν και για τα 86 στρέμματα της παραλίας, ότι δηλαδή αν σε δύο χρόνια δεν γίνουν  εκεί τα έργα για τα οποία παραχωρήθηκε η έκταση στο δήμο, θα μπορεί η Cosco να τα διεκδικήσει; 
Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος όρος στην σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ.  Ωστόσο περιμένουμε από υπουργούς να συνυπογράψουν τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των χώρων που εξαιρέθηκαν από την πώληση, ώστε να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε χρηματοδοτήσεις του Δήμου και της Περιφέρειας για έργα στο σύνολο της έκτασης των 86 στρεμμάτων.  
Διαβάσαμε ότι σε συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή συζητήσατε για χώρους που στα όρια του Δήμου μας που επιθυμούμε να παραχωρηθούν στον Δήμο. Είναι έτσι και ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης;
Στη σύμβαση πώλησης του ΟΛΠ καταφέραμε να μην παραχωρηθούν κάποιες εκτάσεις στους Κινέζους π.χ. το Καστράκι, ο πεζόδρομος Δραπετσώνας 16 στρεμμάτων, το λιμανάκι των αλιέων στο Κερατσίνι, τα 4 στρέμματα του Κέντρου υγείας κι ένα επικλινές οικόπεδο απέναντι από την ιθχυόσκαλα. Το ελληνικό δημόσιο οφείλει τώρα να παραχωρήσει τους χώρους αυτούς στους δήμους. Αυτό επιδιώκουμε να γίνει σε νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας που ετοιμάζεται να κατατεθεί στη βουλή.

Για την περιοχή που είναι εκτός σχεδίου στην περιοχή των Σιταποθηκών.
Τώρα που δημοσιεύονται οι δασικοί χάρτες μπορούμε να κάνουμε ένσταση ως δήμος οργανωμένα, είναι ένα βήμα μπροστά από ένα τέλμα που υπήρχε για πολλά χρόνια. Για εμάς η περιοχή δεν είναι δάσος, αλλά κατοικημένη περιοχή από τον πόλεμο και μετά, υπάρχουν οικογένειες. Το γιατί έγινε αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σε όλα τα άλλα ζητήματα ( ΔΕΗ, νεκροταφείο Αναστάσεως, REX) έχουμε κάνει ενέργειες, αλλά σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.






6η) Γενικά για την περιοχή της ανάπλασης.
α) Ποιοι είναι οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού σχεδίου που πάνω σ’αυτό θα γίνουν τα έργα στην παραλία των Λιπασμάτων που θα είναι έτοιμα πριν το καλοκαίρι;
β) Πόσο θα στοιχίσουν στο δήμο τα έργα αυτά;
γ) Αν έχουμε καταλάβει καλά, έχουν εγκριθεί από την περιφέρεια 17 εκ. για να προχωρήσει ο δήμος σε απαλλοτρίωση ενός τμήματος από τα 220 στρέμματα που ανήκουν στην Εθνική.
ι) Πότε σκοπεύετε να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία και πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί;  
ιι) Ως γνωστόν υπάρχουν οι Ν.1337/83, άρθρο 13 και Ν.2508/97, άρθρο 15, που αφορούν στις αναπλάσεις περιοχών και στις εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης. Αυτοί οι νόμοι υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες σε εισφορά σε γη και χρήμα για κοινόχρηστους σκοπούς. Γιατί δεν προχωρείτε βάσει αυτών των νόμων για να αποκτήσει ο δήμος κάποιες σημαντικές εκτάσεις από τα Λιπάσματα και από το Τσιμεντάδικο;
δ) Σε σχέση με το Τσιμεντάδικο
ι) Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία ώστε κάποια από τα κτίρια που υπάρχουν εκεί να κηρυχθούν διατηρητέα;
ιι) Έχετε ξεκινήσει να επεξεργάζεστε κάποιες ιδέες για το σταμάτημα της λειτουργίας του εργοστασίου και την απομάκρυνσή του από τον χώρο αυτόν ;
ε) Έχετε κάποιες συγκεκριμένες ιδέες που η υλοποίησή τους (και από ποιους) στον χώρο της ανάπλασης θα τις κάνει μοχλό της ανάπτυξης;

Επί 19 χρόνια τα ιδιωτικά συμφέροντα άφησαν την περιοχή στην τύχη της, μετατρέποντάς τη σε κρανίου τόπο. Εμείς λοιπόν σε ένα  χρόνο από τη μέρα που μας παραχωρήθηκε η έκταση, δείξαμε ότι αυτό το δημόσιο, με τις όποιες παθογένειες του, μπορεί να κάνει σημαντικό έργο. Μέχρι το καλοκαίρι, στην πάνω μεριά των λιπασμάτων, δίπλα στη μονάδα του Μελισσανίδη, σε αυτή την έκταση που αποκαλύψαμε, αφού βγάλαμε τόνους σκουπίδια και μπάζα θα έχουμε ένα ανοιχτό θέατρο που θα φιλοξενεί μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Θα έχουμε ένα γήπεδο 5x5, ένα γήπεδο  μπάσκετ, ένα γήπεδο τένις, μεγάλο παρκινγκ  και ένα χώρο περιπάτου στην πάνω μεριά. 
Στην κάτω μεριά του χώρου, θα υπάρχει ένας καθαρός και ασφαλής χώρος περιπάτου χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση. Μέχρι τώρα με δικές μας δυνάμεις έχουμε αποκαλύψει τα 86 στρέμματα. Η καθυστέρηση στον κάτω χώρο, στον Κράκαρη, οφείλεται στο ότι δεν είχαμε έγκαιρα την υπουργική απόφαση για την κατοχή του χώρου, ώστε να κάνουμε τη μελέτη και να ρίξουμε τα χρήματα. Όλα αυτά θα γίνουν με σχέδια των υπηρεσιών του Δήμου και με την καθοδήγηση της δημοτικής αρχής. 
Όλες οι κατασκευές είναι κινητές γιατί περιμένουμε τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού της περιφέρειας που αν μας πει ότι π.χ. η κατάλληλη θέση του θεάτρου δεν είναι εκεί να μπορούμε να το μεταφέρουμε. Όλα αυτά που σας περιέγραψα δεν θα στοιχίσουν στον Δήμο μας πάνω από 200.000 ευρώ.
 Στόχος είναι να μετατραπεί η περιοχή σε χώρο βιώσιμης ανάπτυξης, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού. Μέχρι τον Ιούνιο τα Λιπάσματα θα παραδοθούν στους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία, εκτός των άλλων, να απολαύσουν τα πολιτιστικά δρώμενα που διοργανώνουμε.
Τα 17 εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν στην περιφέρεια από την αρχή της θητείας μας και  υπάρχουν για να απαλλοτριώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι έκταση από την περιοχή  της Εθνικής Τράπεζας. Περιμένουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και τα αποτελέσματα του  για να επιλέξουμε την έκταση που θα απαλλοτριώσουμε εξηγώντας τι θέλουμε να κάνουμε.
Στο τσιμεντάδικο:
Βάλαμε «στοπ» στην όρεξη των ιδιοκτητών της Lafartz να φέρουν  στην περιοχή μας το εργοστάσιο έτοιμου σκυροδέματος.
Για ανάπτυξη
Οι χρήσεις στον συγκεκριμένο χρόνο είναι υγεία, παιδεία, πολιτισμός, ψυχαγωγία, πράσινο. Όποιος από τους ιδιοκτήτες σεβαστεί το νομοθετικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι καλοδεχούμενος. Εμείς σκεφτόμαστε και συζητάμε τις προτάσεις για Μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων – αυτό που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην σιταποθήκη του ΟΛΠ και τώρα επί Κοσκο δεν υπάρχει στα σχέδια- για τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, για Εκθετήριο παραδοσιακών προϊόντων όπως π.χ κρασιά. Αυτές είναι μερικές προτάσεις, ανάμεσα σε εκείνες που θα επιδιώξουμε να γίνουν στον χώρο αυτό των 640 στρεμμάτων.





7η) Για τις δύο εταιρείες του Μελισσανίδη (πώληση πετρελαιοειδών - λιπαντικών και slop):

Είχαμε τον Μελισσανίδη με το διυλιστήριο και μια θυγατρική του ίδιου εγκαταστημένη σε 4 στρέμματα. Να εξηγήσουμε εδώ ότι η παραλιακή ζώνη που ανήκε στον ΟΛΠ και παραχωρήθηκε στο Δήμο μας ήταν 90 στρέμματα. Εμάς όμως μας παραχώρησαν τα 86. Η χρήση των υπολοίπων 4 στρεμμάτων που είχαν παραχωρηθεί στον Μελισσανίδη δεν ανήκουν πια σ’αυτόν κι έτσι αυτά πέρασαν στην Κοσκο.
Με τον Μελισσανίδη καταφέραμε-  με τη νομοθετική παρέμβαση που εμείς ετοιμάσαμε, την οποία η κυβέρνηση του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ πήρε στα χέρια της και η κυβέρνηση του διασπασμένου ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε- από τα 27 χρόνια που είχε υπογράψει αρχικά, να είναι πλέον υποχρεωμένος σε 12 χρόνια να σταματήσει τη βιομηχανική του δραστηριότητα, 11 από φέτος. Δεν είναι βιομηχανικός χώρος, ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Φυσικά όμως αυτό, εμάς δεν μας αρκεί.
 Ο Μελισσανίδης είναι νόμιμος με τις άδειες που έχει εξασφαλίσει, ωστόσο από την πλευρά μας μπορούμε να ελέγχουμε με τις υπηρεσίες της περιφέρειας τις δραστηριότητές του. Από την  μεριά μας θα αγκαλιάσουμε με δραστηριότητες το χώρο. Εάν με τις εκδηλώσεις μας και τα δρώμενα γεμίσουμε με κόσμο το χώρο, δεν ξέρω πως ένα διυλιστήριο θα μπορέσει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται. Οι άνθρωποι είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι αυτή η παρέμβαση του εν λόγω επιχειρηματία έχει απομειώσει τις περιουσίες τους, πέρα από το πλέον βασικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την υγεία των πολιτών, η οποία κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή από μια τέτοια δραστηριότητα. Το «Σεβέζο» εξάλλου είναι φρέσκο και νωπό στη μνήμη μας.
Επίσης, κοιτάξτε να δείτε, εάν ο Μελισσανίδης είχε τη δυνατότητα να «πείθει» υπουργούς και δημάρχους ώστε με νόμιμο τρόπο να φτιάξει ένα διυλιστήριο στα 70 μέτρα από την πόλη, εμένα δε μου φταίει ο Μελισσανίδης. Μου φταίνε αυτοί που έκλειναν τα μάτια για αυτό και του επέτρεψαν να το κάνει. Δεν απαιτώ από τον ίδιο  να φύγει, δεν θα το κάνει ποτέ. Απαιτώ όμως από μία κυβέρνηση, κάποια στιγμή, να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει..




8η) Διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο

Στη δική μας αντίληψη τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια είναι «θησαυρός». Δυστυχώς όμως ζούμε σε μια χώρα που τα σκουπίδια τα έβλεπε πάντα ως βάρος και έβρισκε υποβαθμισμένες περιοχές ώστε να φτιάχνει χωματερές. 
 Επίσης, ορισμένοι ετοιμαζόταν να τα κάνουν δώρο σε μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Σας υπενθυμίζω ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, σήμερα, επιλέγονται λύσεις που οδηγούν σε καύση με μεγάλα εργοστάσια. Είναι κάτι που  δεν το ξέρουν οι πολίτες, αλλά πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι σκοπεύουν τα απορρίμματα να παραδίδονται σε ιδιώτες , οι οποίοι με μακροχρόνιες συμβάσεις θα δουλεύουν με εγγυημένες ποσότητες. 
Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στην περιφέρεια Αττικής και μόνο στην περιφέρεια Αττικής να το πάμε αλλιώς το ζήτημα. Να πιάσουμε το θέμα «σκουπίδια» στην πηγή του. Να πάρουμε από αυτά το «χρυσάφι» τους, με ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ώστε στο τέλος να μένει ένα πολύ μικρό κομμάτι της παραγόμενης ποσότητας για ταφή. Αυτή είναι η λογική που υπάρχει. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, με αυτή τη λογική είμαστε σύμφωνοι. Παρόλα αυτά, δεν έχουν γίνει τα βήματα που θα θέλαμε.
Η πραγματικότητα είναι πως σε όλη την Ελλάδα έχει μείνει μόνο η περιφέρεια Αττικής να παλεύει αυτή την επιλογή. Σε αυτή τη λογική εμείς κουβεντιάζουμε με τους 4 δήμους της περιφέρειας Πειραιά. Συζητάμε, πέρα από τη δουλειά που κάνει ο καθένας στον δήμο του, το πως θα κουμπώσουμε σε ένα γενικότερο σχέδιο. Αυτή η κουβέντα όμως έχει βάρη και τεράστιες ωφέλειες. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και στο θέμα των βαρών, εάν αυτά μοιραστούν με δίκαιο τρόπο, θα αναλάβουμε αυτό που μας αναλογεί.
Επειδή όμως κάποιοι λένε ότι «ήρθε αυτός για να φέρει τα σκουπίδια στην πόλη», θυμίζω ότι τα σκουπίδια είναι στην πόλη εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, είτε μέσα από τη χωματερή στο Σχιστό, είτε εδώ και 20 χρόνια που υπάρχει ο ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) στο Σχιστό. Ο ΣΜΑ συγκεντρώνει τα σκουπίδια από 17 δήμους, που φτάνουν, το χρόνο, τους 380.000 τόνους. Τα συμπιέζει και τα μεταφέρει στη Φυλή, εκεί όπου ζουν  κάτοικοι ενός κατώτερου θεού. 
Εμείς λοιπόν συζητάμε με τους 4 δήμους του Πειραιά και πρέπει να βρούμε ένα χώρο, ο οποίος θα κάνει μηχανική ανακύκλωση, δηλαδή θα επεξεργάζεται σκουπίδια και θα ξεχωρίζει ανακυκλώσιμα υλικά που δεν έχουν διαχωριστεί από την πηγή. Αυτό το κέντρο ανακύκλωσης θα αφορά μόνο τους 5 δήμους της περιοχής του Πειραιά. Σύμφωνα με το σχέδιο της Περιφέρειας όλα τα σημεία στην Αττική, που θα κάνουν αυτήν τη δουλειά, θα πρέπει να είναι 6. 

Ζητάμε λοιπόν από την περιφέρεια να βγει και να πει, εγώ χωροθετώ τα παρακάτω 6 σημεία όπου θα υπάρχουν τα εργοστάσια για μηχανική ανακύκλωση. Και στο Γουδί και στον Ελαιώνα και στην ανατολική Αττική και στην Νότια. Έξι σημεία. Επιπλέον θα πρέπει η περιφέρεια μέσα στην Αττική να χωροθετήσει και τα σημεία όπου θα γίνεται η ταφή του υπολείμματος από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης.
Και κάτι ακόμα, αυτό το εργοστάσιο που θα στήσουμε θα χωρά μόνο 120.000 τόνους. Αυτό θα είναι κλειδωμένο. Κάτι που δεν έγινε με το σταθμό μεταφόρτωσης, όπου δέχτηκε ο δήμος τα σκουπίδια και άλλων δήμων. 
Αυτή η επιλογή είναι σε μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος, των ανθρώπων, της τοπικής οικονομίας. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε όμως Ιφιγένειες σε ένα σχέδιο που δεν έχει αρχή μέση και τέλος. Για το κομμάτι της δικής ευθύνης, το κομμάτι της διαλογής στην πηγή με κάδους τεσσάρων ρευμάτων, έχουμε κάνει μικρά βήματα. Έχουμε όμως δυσκολίες. Για παράδειγμα μπορούμε πολύ εύκολα να κάνουμε τις 72 σχολικές μονάδες, σημεία ανακύκλωσης της οικογένειας.
 Η δυσκολία είναι ότι νομοθετικά δεν έχουμε το δικαίωμα να το αξιοποιήσουμε, και αυτό πρέπει να το αλλάξουν, για να μπορεί ο Δήμος να πάει στο σχολείο και να πει ότι η ανακύκλωση που κάνετε έφερε και 10 πίνακες μαρκαδόρου.
Όταν έχουμε μια τέτοια αντιπολίτευση απέναντι μας, η οποία έκανε γαργάρα την κακή λειτουργία του ΣΜΑ για 20 χρόνια και τώρα διαδίδει ψευδώς ότι «αυτός θα φέρει τα σκουπίδια» ή όπως κάποιοι άλλοι λένε «έφερε τους πρόσφυγες, θα φέρει και τα σκουπίδια», αυτό είναι τουλάχιστον- για να μην πω κάτι πιο βαρύ- ανέντιμο.
 Ναι να μας μαυρίσει ο κόσμος στις εκλογές αν θέλει να το κάνει, αλλά να μας μαυρίσει για τους σωστούς λόγους και όχι για ψέματα και κακεντρέχειες που διαδίδονται εκ του πονηρού.




9η) Για το αν αυξάνεται το πράσινο στην πόλη μας λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι εδώ και χρόνια αυξάνουν διαρκώς στα πεζοδρόμια τα κομμένα δένδρα που δεν ξεριζώνονται και έτσι δεν είναι δυνατόν να φυτευτούν στη θέση τους καινούργια.

Το λιγοστό πράσινο που υπήρχε στην πόλη, προσπαθούμε να το συντηρήσουμε και να το αυξήσουμε. 
Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι βέβαια. Είναι όμως ολοφάνερο ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο, όπως επίσης ότι κάναμε παρεμβάσεις σε χώρους με μεγάλη επιτυχία. Για παράδειγμα στο πάρκο Σελεπίτσαρι. Οι υπηρεσίες του Δήμου κατάφεραν και έφτιαξαν ένα χώρο που είναι σπάνιος για την Αττική. Θα είμαστε περήφανοι σε λίγο καιρό και για την πλατεία Καρπάθου, αυτό το «έγκλημα» που είχε γίνει στην άκρη της πόλης. 
Κάνουμε επίσης, προσπάθεια να δώσουμε και καινούργιους χώρους στην πόλη. Το καλοκαίρι η παραλία των λιπασμάτων  θα έχει περισσότερα από 1000 δέντρα, ενώ ταυτόχρονα παίρνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα με αυτόματο πότισμα, ώστε να αλλάξει εικόνα η περιοχή. Βεβαίως, αρχή μας είναι όποιο δέντρο κόβεται για κάποιο λόγο να αντικαθίσταται από νέο, κατάλληλο για την περιοχή. Υπάρχουν κομμένα δέντρα στην πόλη, είναι αναγκαίο κακό. 
Τα δέντρα αυτά σηκώνουν τα πεζοδρόμια, δεν είναι δέντρα κατάλληλα για την πόλη. Πρέπει να σχεδιαστεί αντικατάσταση των δέντρων. Είναι βέβαια δύσκολο αυτό, καθώς υπάρχουν 14.000 δέντρα στην πόλη, αλλά οφείλει να γίνει με ένα συγκεκριμένο σχέδιο σε βάθος χρόνου.





10η) Οι διαχειριστικοί έλεγχοι στις δημοτικές επιχειρήσεις.

Στην ΔΗΚΕΠΑ δεν έγινε διαχειριστικός έλεγχος. Έκλεισε η επιχείρηση. Να θυμίσω ότι πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά φρόντισε με νόμο να απαλλάξει από όλες τις ευθύνες δημοτικές αρχές και πολιτικά πρόσωπα που ήταν στη διοίκηση των δημοτικών επιχειρήσεων και τις χρησιμοποιούσαν ως πλυντήριο. Την ΔΗΚΕΠΑ ήδη ο δήμος την έχει πληρώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ και έπεται συνέχεια.
Διαχειριστικός έλεγχος γίνεται στο ΚΕΚ, ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα είναι διαθέσιμος (ανοιχτός) για να τον διαβάσουν όλοι οι δημότες και εάν προκύπτουν ευθύνες θα πάει το πόρισμα στον εισαγγελέα. Όμως προσέξτε το ρίσκο που πήραμε, εάν το πόρισμα βγάλει «λαγούς» θα κληθούμε να πληρώσουμε το μάρμαρο, παράδειγμα εάν προκύψει πλαστό τιμολόγιο θα κληθούμε να πληρώσουμε τα πρόστιμα που αναλογούν. Είναι πολιτική μας απόφαση να βγάλουμε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της πόλης. 

Κάπως έτσι έγινε στη ΔΗΚΕΠΑ, ένα καπρίτσιο του προηγούμενου δημάρχου το πλήρωσε ο Δήμος μας  1 εκατομμύριο ευρώ. Πως προέκυψε αυτό; Έγινε έλεγχος σε μια εταιρεία και βρέθηκε ένα πλαστό τιμολόγιο που είχε αποδέκτη τη ΔΗΚΕΠΑ. Πλαστό τιμολόγιο δεν σημαίνει πλαστή συναλλαγή. Βρέθηκε το πλαστό τιμολόγιο και μπήκε πρόστιμο 300.000 χιλ ευρώ. Το θέμα είναι γιατί ο Δήμος που είχε υποχρέωση να προφυλάξει τα συμφέροντα των δημοτών και να κάνει ένσταση δεν έκανε τίποτα. Έτσι, όταν εμείς αναλάβαμε, αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε το αρχικό πρόστιμο συν 650.000  προσαυξήσεις και επιπλέον πρόστιμα.



11η) Χρηματοδοτήσεις έργων

Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε χρηματοδότηση από το ΈΣΠΑ για ένα πρόγραμμα, ώστε να στήσουμε κοινωνικό μαγειρείο. Αυτό σημαίνει πως αντί να πληρώνουμε για να μας φέρνουν το φαγητό, θα το παρασκευάζουμε εμείς οι ίδιοι και έτσι θα καλύπτουμε τις ανάγκες περισσοτέρων ανθρώπων. 
Επίσης σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα κοινωνικό φαρμακείο, καθώς και να προσλάβουμε εργαζόμενους για το κοινωνικό παντοπωλείο.
Είμαστε επίσης, έτοιμοι για το πρόγραμμα που αφορά το Κέντρο Υγείας και όλα αυτά τα κυνηγάμε. Γενικά είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε προτάσεις για οποιοδήποτε ουσιαστικό πρόγραμμα ανοίξει που να αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ανάγκες της πόλης. Είμαστε όμως αντίθετοι με επικοινωνιακού τύπου έργα βιτρίνας.




12η) Για τα έργα στο γήπεδο του Σαλπέα και στις παιδικές χαρές

Από την «περιπέτεια» με το γήπεδο ποδοσφαίρου «Π. Σαλπέας» μάθαμε κάποια πράγματα. Μάθαμε ότι το ελληνικό κράτος το 2017 έχει ένα νομικό πλαίσιο για τους δήμους φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο,  ώστε να καθυστερεί ένα έργο για τους δημότες που υποφέρουν. Όλοι είμαστε στο έλεος μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας που δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια ούτε τον απαιτούμενο σεβασμό στα χρήματα των ανθρώπων.
Επειδή λένε διάφορα, θα ξαναπώ τα εξής: Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου βρήκαμε 900.000 ευρώ για 8 παιδικές χαρές. Η ευθύνη μας σε αυτή την υπόθεση ήταν ότι καθυστερήσαμε 5 μήνες και παίρνουμε την ευθύνη γι΄ αυτό, γιατί σκεφτήκαμε ότι με τα ίδια λεφτά μπορούμε να φτιάξουμε 15 παιδικές χαρές.

 Κάποιοι από την αντιπολίτευση με κατηγορούν  ότι είμαι ανίκανος. Με κατηγορούν συνειδητά και λένε ψέματα, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες και το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται  για να φτάσουμε στο σημείο ώστε να ξεκινήσει ο εργολάβος τα έργα. Σήμερα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, εδώ και 1,5 μήνα και έχει υπογράψει σύμβαση  με τον Δήμο και την Περιφέρεια που του δίνει δυνατότητα να τελειώσει το έργο σε 15 μήνες. Σε αυτή τη φάση, μετά από συνεννόηση με τον εργολάβο, ξεκίνησαν τα έργα σε 6 παιδικές χαρές και όταν θα ολοκληρωθούν  σε αυτές, θα ξεκινήσουν στις υπόλοιπες. Τον Ιούνιο λοιπόν, θα έχουμε έτοιμες, ασφαλείς και πιστοποιημένες 6 παιδικές χαρές για τα παιδιά.
Το γήπεδο «Π. Σαλπεάς» είναι έτοιμο και παραδόθηκε στους αθλητικούς συλλόγους. Το παράδειγμα του «Σαλπέας» δείχνει όμως και πως λειτουργούν ορισμένοι σε αυτή την πόλη. Ξέρετε ότι εάν δεν γίνει ένα έργο, η δημοτική αρχή θα «μαυριστεί» στις εκλογές. Το να μη γίνει όμως ένα έργο για να καταψηφιστεί η δημοτική αρχή στις εκλογές, είναι πολιτική ανεντιμότητα. Το γήπεδο «Π. Σαλπέας» ήταν μια στημένη δουλειά για το πως θα δείξουν ότι «ο τύπος είναι ανίκανος». Πως;  Με το να μην γίνει το γήπεδο. Βέβαια ξεχνούν ότι αυτό το γήπεδο έκαναν να το φτιάξουν 10 χρόνια. 

Κορόιδευαν τους ανθρώπους με υποσχέσεις από εκλογές σε εκλογές ότι δήθεν το γήπεδο θα φτιαχτεί. Ερχόμαστε εμείς τώρα και βρίσκουμε έτοιμη και εγκεκριμένη μία μελέτη, η οποία όμως είχε προβλήματα. Έτσι χάσαμε 3 μήνες πιστεύοντας ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη μελέτη και να προχωρήσαμε σε διεθνή, διαδικτυακό διαγωνισμό. Αναδείχτηκε  ο εργολάβος και τελικά το έργο το σταμάτησε ο επίτροπος με το σκεπτικό ότι η μελέτη δεν πληροί τις προδιαγραφές σε τεχνικό επίπεδο. 
Το ελεγκτικό συνέδριο δέχτηκε την εισήγηση του επιτρόπου και δεν έγινε το έργο με την αρχική μελέτη που έγινε επί δημαρχίας Τζανή. Όμως, επειδή δεν θέλαμε να καθυστερήσουμε κι άλλο το έργο αποφασίσαμε να το κάνουμε με χρήματα του δήμου (200.000 ευρώ) και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες δημοπρατήσαμε το έργο. Αυτές τις μέρες το παραδώσαμε στην ιστορική ομάδα του Κερατσινίου.  





13η) Οι πρόσφυγες στο Σχιστό Περάματος

Είμαστε ο μόνος δήμος που από την πρώτη μέρα βρισκόμαστε εκεί, στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στο Σχιστό. Ήμασταν παρόντες με τους εργαζόμενούς μας, και με όποια δυνατότητα είχαμε στηρίξαμε υλικοτεχνικά αυτή την ιστορία. Με δικές μας δυνάμεις. Αυτό, γιατί το θεωρούσαμε υποχρέωση μας απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και τα πιστεύω μας. 
 Επίσης, βοηθήσαμε κάθε φορέα και συλλογικότητα που ήθελε να προσφέρει στους πρόσφυγες και με διάφορες πρωτοβουλίες βοηθήσαμε ουσιαστικά τους ανθρώπους που ζουν στον συγκεκριμένο χώρο. Αρχικά βοηθήσαμε ώστε να  έχουν το χώρο του σχολείου τους μέσα στη δομή, πριν τους υποδεχτούμε στα σχολεία μας. 
Η πόλη έδωσε μια μάχη για το συγκεκριμένο θέμα και πήρε άριστα με τη στήριξη των κατοίκων που έκλεισαν τα αυτιά  στα ρατσιστικά και ξενοφοβικά μηνύματα ορισμένων. Στήριξαν το κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό, καθώς και τα προσφυγόπουλα, τα οποία φοιτούν πλέον στο 5ο Δημοτικό Κερατσινίου και στο 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας.



14η) Για το κάπνισμα στους κλειστούς δημοτικούς χώρους

Στους χώρους του δημαρχείου και όλων των δημοτικών καταστημάτων απαγορεύεται το κάπνισμα.


15η) Η ανάρτηση του πόθεν έσχες του δημάρχου και των αντιδημάρχων στην ιστοσελίδα του δήμου σύμφωνα με τον Ν 3852/2010, άρθρο 61 παρ.4

Υπήρξε μια καθυστέρηση στη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του δήμου. Οφείλεται σε κάποια τεχνικά προβλήματα. Το δικό μου πόθεν έσχες και των συνεργατών μου θα φανεί στο επόμενο διάστημα και στην ιστοσελίδα του δήμου.




16η) Το κλίμα στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δυστυχώς η πόλη δεν μπορεί να δει τις διαδικασίες και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, είναι πρακτικά αδύνατο. Βέβαια οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για τους δημότες  και ανακοινώνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα του δήμου. Το πρώτο πρόβλημα είναι η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων.  Εάν μπορούσε η πόλη να έχει άμεση εικόνα θα έβλεπε και θα μάθαινε ότι 3 από τους επικεφαλής των συνδυασμών που είναι μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν πατάνε στις συνεδριάσεις του οργάνου!
Υπάρχει μάλιστα επικεφαλής δημοτικής κίνησης που έρχεται σε κάθε 3 συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων, για να δίνει το «παρών» και αμέσως φεύγει. Αν λοιπόν οι συνδημότες μας μπορούσαν να δουν όλα αυτά τα τραγελαφικά, θα μπορούσαν  επίσης  να δουν ότι πάρα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δεν έρχονται στις συνεδριάσεις. Αυτό λοιπόν θα ήθελα να το μάθει η πόλη, ώστε την επόμενη φορά που θα κληθούν στην κάλπη να το γνωρίζουν,  όχι για να ψηφίσουν κατ’ ανάγκη εμάς, αλλά για να ψηφίσουν ανθρώπους που θα τιμάνε την ψήφο τους.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ποιότητα της συζήτησης. Προφανώς τη βασική ευθύνη την έχει η δημοτική αρχή, όχι όμως τη μοναδική. Καλό είναι να έχει ο καθένας προσωπική εικόνα, να παρακολουθήσει κάποια δημοτικά συμβούλια και θα δούμε τότε  τι συμπεράσματα θα βγάλει. Διότι στις συνεδριάσεις του δημοτικού  συμβουλίου υπάρχουν κραυγές, όχι από τη δημοτική αρχή, αλλά από τη μεριά ορισμένων δημοτικών συμβούλων που αυτό ήξεραν να κάνουν μόνο. Τοποθετήσεις χωρίς επιχειρήματα, συνειδητή παραπληροφόρηση που, δυστυχώς, κάποια μπλογκ’ς της πόλης αναπαράγουν με ατέλειωτη υποκρισία. Έτσι δημιουργείται μια ψευδή εικόνα ότι δήθεν υπάρχει ένας δήμαρχος «αυταρχικός», ο οποίος σε κάθε ερώτηση «θα σε ειρωνευτεί, θα σου φωνάξει, θα σε βρίσει, θα σου πετάξει λάσπη».
Σας καλώ, εσάς προσωπικά, αλλά και κάθε δημότη, να έρθετε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί θα διαπιστώσετε μόνοι σας τι εικόνα κυριαρχεί. Θα δείτε ένα δήμαρχο που δεν τον  αφήνουν να ολοκληρώσει μία πρόταση, διακόπτουν κάθε μέλος της Δημοτικής Αρχής για ασήμαντη αφορμή, γνωρίζοντας μάλιστα ότι το βράδυ που θα πάμε σπίτια μας θα διαβάσουμε ανυπόστατες  καταγγελίες, για έναν δήμαρχο που από συγκεκριμένο μπλογκ της πόλης παρουσιάζεται τη μια βδομάδα ως «Στάλιν», την άλλη βδομάδα ως «Χότζα», την τρίτη βδομάδα κάτι άλλο. Νομίζω ότι έχετε υποχρέωση από την πλευρά σας, να ενημερώσετε για το τι γίνεται πραγματικά στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.




17η) Για τη λήξη του προγράμματος της Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων στο δήμο μας.

Η «Ουνέσκο» διαχειριζόταν ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την καταπολέμηση της φτώχειας με τη συνεργασία του δήμου σε ένα κτίριο επί της Ελ.Βενιζέλου, το οποίο με τις συνεχείς παρατάσεις που πήρε έφτασε έως και τον Φεβρουάριο.  Αυτό το πρόγραμμα που έπαιρνε η Ουνέσκο ο Δήμος αποφάσισε να το αναλάβει με τις υπηρεσίες του, γιατί πιστεύει ότι μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα. Τελείωσε για την Ουνέσκο, αλλά θα συνεχιστεί από τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.




18η) Για την κυβέρνηση σε σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι αλήθεια πως έχει καταφέρει να βελτιώσει την κατάσταση σε κάποιους τομείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως, η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία πάλευε για δεκαετίες ως αντιπολίτευση, δεν έχει μεταμορφώσει την αυτοδιοίκηση. Μακριά από μένα η αντίληψη «τι Πλαστήρας τι Παπάγος», εξάλλου αυτή την αντίληψη την έχει πληρώσει η Αριστερά και ο λαός. Προφανώς ο Πλαστήρας είχε διαφορές από τον Παπάγο

Προφανώς αυτή η κυβέρνηση έχει διαφορές και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο από τις προηγούμενες ανάλγητες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. 
Έχει κάνει πράγματα; Βεβαίως ναι. Μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε εργαζόμενους στο Δήμο, με 8μηνα. Είναι κάτι σημαντικό, δεν είναι όμως αυτό για το οποίο παλεύαμε για χρόνια: για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μας έχει δώσει τη δυνατότητα να έχουμε απέναντι μας ένα πιο φιλικό κράτος, να μπορεί να κουβεντιάζει ο υπουργός με τον δήμαρχο, χωρίς να φωνάζει για τιμωρία όπως π.χ. έγινε με τους 27 εργαζόμενους του δήμου μας και μας απειλούσε ο Μητσοτάκης στις αρχές της θητείας μας. Είναι όμως θέμα της κυβέρνησης να βγει και να απαριθμήσει τα θετικά που έκανε για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι δική μου υποχρέωση.
 Δική μου υποχρέωση είναι να είμαι απέναντι σε κάθε κυβερνητική απόφαση που βλάπτει το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της και ταυτόχρονα να αξιοποιώ κάθε δυνατότητα επαφής με το κυβερνητικό επιτελείο για να προωθηθούν τα μεγάλα ζητήματα του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.



19η) Το στοίχημα του προσωπικού στίγματος

Θέλω να είμαι ένας καθαρός, τίμιος και αριστερός δήμαρχος που θα δημιουργήσει μέσω του δήμου ένα αριστερό έργο στην πόλη μας.




20η) Αν  άλλαξε κάτι και τι στην προσωπικότητά σας αυτά τα δυόμιση χρόνια που ασκείται εξουσία.

Θέλω να πιστεύω ότι οι συνεργάτες και οι συναγωνιστές μου, μαζί με τους οποίους δώσαμε αυτή τη μάχη και καταφέραμε αυτό που καταφέραμε αυτά τα 2,5 χρόνια, λέγοντας τότε στο ξεκίνημα στην πόλη, ότι αυτός ο υποψήφιος είναι ένας από εμάς, αυτοί λοιπόν, ακόμη κι εάν είχα την πρόθεση να αλλάξω, δεν θα με άφηναν. Εξακολουθώ να θεωρώ ότι είμαι ένας από τους ανθρώπους της πόλης, ότι είμαι ένας απ’αυτούς που μαζί δουλεύουμε για το καλό της πόλης μας.
Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας μου δεν έχει μεταβληθεί. Ένα όμως χαρακτηριστικό μου τα τελευταία 20 χρόνια είναι ότι είχα γίνει λιγότερος δύσκαμπτος σε κάποιες από τις απόψεις μου, όχι στις βασικές απόψεις που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα και την προσωπικότητα μου.  Θεωρώ ότι κάποια πράγματα από τότε που διαχειρίζομαι τις υποθέσεις του δήμου, όχι επί της ουσίας, αλλά στον τρόπο που τον διαχειρίζομαι, ναι έχουν αλλάξει. Ένα παράδειγμα:  θεωρούσα πριν γίνω δήμαρχος ότι έχω καθήκον να αγωνίζομαι ενάντια στις αιτίες που παράγουν την φτώχεια.
 Όμως τώρα από το πόστο του δημάρχου διαχειρίζομαι τις συνέπειες της φτώχειας, την πείνα των ανθρώπων, την εξαθλίωση. Ναι, εδώ έχω αλλάξει. Δεν έχω αλλάξει στην ουσία. Όταν όμως μια πόλη είναι τσακισμένη, δεν μπορώ να λέω ελάτε παιδιά να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό και να μένω σε αυτό. Πρέπει να τους λύσω- σαν Δήμος- και ένα καθημερινό πρόβλημα.

 Όταν ξέρω ότι αυτό διευκολύνει, βοηθάει, απαλύνει, την απανθρωπιά της κεντρικής πολιτική, οφείλω να το κάνω κι ας μην είναι αυτό η παγκόσμια επανάσταση. Ναι λοιπόν, σε αυτά τα πράγματα μπορείτε να με δείτε λίγο διαφορετικό.