Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

"Πόλις", ανανεώθηκε (;) και κυκλοφορεί



Στην εποχή που οι εφημερίδες διαβαζόταν(!), στα παραπολιτικά σχόλια μεγάλων εφημερίδων,  πυκνά συχνά παρουσιαζόταν η ιλουστρασιόν εφημερίδα κάποιου δήμου συνοδευόμενη από το σχόλιο, ότι κάθε δημοτική αρχή, "που σέβεται τον εαυτό της", θέλει την εφημερίδα της!
Σήμερα οι εφημερίδες γενικώς δεν διαβάζονται, η κυκλοφορία τους πέφτει αργά, αλλά σταθερά Εφημερίδες κλείνουν, οι πολίτες έχουν στραφεί προς την διαδικτυακή ενημέρωση, αλλά κάποιοι δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, επιμένουν παραδοσιακά, στην έκδοση εντύπου. 
 Σίγουρα υπάρχει κάποιο κοινό το οποίο δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, όμως δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι διαθέτει χρόνο για μια τοπική εφημερίδα με την υπερ-πληροφόρηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Την εφημερίδα, τις περισσότερες φορές, θα την δει κατά κύριο λόγο ο αναγνώστης που ασχολείται πιο ενεργά με τα δημοτικά θέματα και έχει κάποια σχέση με τον δήμο.

Αυτές τις μέρες με μια ποικιλία από γνωστές ειδήσεις, κυκλοφορεί το 6ο τεύχος (εδώ) της εφημερίδας "Πόλις". Στο αρχικό εισαγωγικό κείμενο η  έκδοση παρουσιάζεται με τον τίτλο "Η εφημερίδα του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Πόλις», ανανεώθηκε και κυκλοφορεί!"  Είναι μια προσεγμένη  έκδοση σε γενικές γραμμές, η οποία, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, θα περάσει απαρατήρητη, πεταμένη στην είσοδο της πολυκατοικίας ανάμεσα στα διαφημιστικά έντυπα έτοιμου φαγητού.

Στην εφημερίδα παρουσιάζονται θέματα που έτρεξαν τους προηγούμενους μήνες στον δήμο όπως η υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα, χρήσιμη ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου και άρθρο, αφιέρωμα στα καλλιτεχνικά τμήματα τα οποία ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά ο δήμος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κείμενο για τα θρυλικά Βούρλα και την πλατεία που φτιάχνεται εκεί.  Αακόμα, μεγάλο μέρος της εφημερίδας αφιερώνεται και πάλι στο «αγαπημένο» θέμα (στο 3ο τεύχος, εδώ, υπήρχε σχετικό κείμενο και σχέδιο) για τα σχέδια που υπάρχουν για την περιοχή των Λιπασμάτων και τα έργα που ξεκίνησαν εκεί.  Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει σελίδα με κείμενα της αντιπολίτευσης, μακριά από το υπόλοιπο concept της εφημερίδας, πυκνογραμμένα και χωρίς φωτογραφίες.


Χωρίς να μηδενίζεται καμιά προσπάθεια, η αλήθεια είναι, ότι δεν και ό,τι πιο απαραίτητο ένα τέτοιο έντυπο στην εποχή της φτώχειας και των περικοπών! Σήμερα, ποιος γίνεται σοφότερος διαβάζοντας για εκδηλώσεις που έγιναν ή για τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Όλα αυτά είναι τα αυτονόητα, αυτά που θα πρέπει να κάνει ένας δήμος. Τις πολιτικές, τις στρατηγικές, τις  δράσεις του δήμου οι δημότες τις βιώνουν και τις αξιολογούν στην καθημερινότητα τους! Γιατί θα πρέπει να τις δουν και τυπωμένες;
Κλείνοντας, μια πρόταση,  αφενός  για το κάλεσμα της εφημερίδας, όπως αναφέρεται και στο editorial της συντακτικής ομάδας,  ότι η εφημερίδα δεν θέλει να «οργανώσει ένα διαφορετικό σημείο ορατότητας των προβλημάτων που υπάρχουν» και αφετέρου  για την πρόθεση να «ορίσει την επαφή της με την κοινωνία, τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των πολιτών» η εφημερίδα μπορεί: να ανοίξει και να έχει μόνιμες στήλες όπως επιστολές δημοτών, παρουσιάσεις τοποθετήσεις φορέων και συλλογικοτήτων, έρευνες για μεγάλα θέματα, όπως π.χ. τι φταίει για το αναιμικό πράσινο στο δήμο, στήλη των νέων, η σελίδα του δημοτικού συμβουλίου με ρεπορτάζ από σημαντικές τοποθετήσεις για κάποιο σημαντικό θέμα, νέα της περιφέρειας που αφορούν τον δήμο, φάκελος για μεγάλα θέματα, ΝΑΦΘΑ, Καχραμάνογλου, ΔΕΗ, δράσεις φορέων της πόλης κλπ.