Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Bloomberg: Τα τρία σενάρια των εκλογών...

...το καλό, το κακό και το άσχημο...

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η συζήτηση για το...
σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Η Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο, μπορεί να οδηγηθεί σε συζητήσεις διαρκείας για το σχηματισμό κυβέρνησης που ενδεχομένως θα δυσκολέψουν την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας. 
Η Ελλάδα πρέπει να δράσει γρήγορα μετά τις εκλογές λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. Ο μέσος όρων των τελευταίων 10 δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρό προβάδισμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο topontiki.gr, γράφει το Bloomberg, το αποτέλεσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι ισόπαλο. 
Στη συνέχεια το πρακτορείο περιγράφει τα τρία πιθανά μετεκλογικά σενάρια.

Το καλό σενάριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το καλό σενάριο θα είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση συνεργασίας με ισχυρή εντολή υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, στην οποία θα ηγείται είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ. λέει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης αναλυτής στη Royal Bank of Scotland Group Plc.
Ο Λευτέρης Φαρμάκης αναλυτής στη Nomura International, υποστηρίζει ότι το καλό σενάριο θα ήταν μία συγκυβέρνηση της ΝΔ με πιο μετριοπαθή κόμματα. 
Ο Τσίπρας, συμπληρώνει η εφημερίδα έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους Ευρωπαίους μετά την υπογραφή της συμφωνίας και λίγο πριν η χώρα οδηγηθεί στην έξοδο από το ευρώ. Σήμερα φαίνεται ως το πιο σίγουρο στοίχημα για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, είπαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο που θέλησαν λόγω της ευαισθησίας του θέματος να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο θα ήταν να σχηματιστεί μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά χωρίς την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε αυτή την περίπτωση η εφαρμογή του μνημονίου θα εξαρτάται από τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Για το κ. Φαρμάκη, το κακό αποτέλεσμα θα είναι ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να λαμβάνουν πολύ μικρά ποσοστά. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν περισσότερα μικρά κόμματα, για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει επίσημη πηγή του πρακτορείου, πέντε κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμευθεί στην εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και αυτό είναι θετικό στοιχείο. 
Εάν η Ελλάδα δεν πιάσει το τελευταίο σωσίβιο που της ρίχνει η Ευρώπη δεν θα δοθούν περισσότερα χρήματα και το Grexit θα επιστρέψει στην ατζέντα πριν το τέλος του 2015.

Το άσχημο σενάριο
Το χειρότερο σενάριο θα είναι ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο όπου θα χρειαστεί η συμμετοχή τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή να χρειαστεί ο Τσίπρας τη στήριξης της ΛΑΕ, λέει ο κ. Μιχαηλίδης. Ένα κόμμα που όπως συμπληρώνει το πρακτορείο είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ.Το καταστροφικό σενάριο θα ήταν να λάβει υψηλά ποσσοτά, λέει ο κ. Φαρμάκης, αλλά όπως συμπληρώνει αυτό είναι ένα σενάριο που πολύ δύσκολα θα συμβεί. topontiki.gr