Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

700 κενά εκπαιδευτικών στον Πειραιά...

 Ενώ τα κενά ξεπέρασαν τα 700 στο ΠΥΣΠΕ Πειραιά (πρωτοβάθμια εκπάιδευση), όλοι συζητούν για το 23% ΦΠΑ στα ιδιωτικά!

Σε λίγες μέρες θα ζωντανέψουν τα σχολικά κτίρια. Οι μαθητές μετά το «περίεργο» καλοκαίρι θα επιστρέψουν στα μαθήματα τους. Δυστυχώς δεν θα βρουν σε όλα τα σχολεία δασκάλους.
Το πρόβλημα είναι οξύτερο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των ολοήμερων, όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις δασκάλων και νηπιαγωγών. Επίσης, στα γυμνάσια και τα λύκεια καταγράφονται κενά σε βασικές ειδικότητες, όπως είναι φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί και χημικοί. 
Στην ευρύτερη περιοχή Πειραιά, σύμφωνα με τον αιρετό (εδώ) τα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ξεπερνούν τα 700. 
Σύμφωνα με το υπουργείο παιδείας τα κενά θα είναι περίπου 12.000, ενώ οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών υπολογίζουν ότι τα κενά των εκπαιδευτικών θα είναι περί τις 25.000. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει από προγράμματα του ΕΣΠΑ πιστώσεις που επαρκούν για την πρόσληψη περί των 6.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ από το υπουργείο Οικονομίας έχουν εγκριθεί κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού για την πρόσληψη επιπλέον 3.000 αναπληρωτών.

Κι ενώ το θέμα σε όλα τα μέσα θα έπρεπε να είναι το ξεκίνημα της χρονιάς με τα τόσα κενά, όλοι, με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να δίνουν το τόνο, σαν να τους χτύπησε μύγα τσε-τσε συζητούν και χτυπιούνται στα κανάλια και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς για το 23% ΦΠΑ στα δίδακτρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό είναι το πρόβλημα της νέα σχολικής χρονιάς;
Φαίνεται, ότι για πολλούς είναι πιο σημαντικό θέμα ο φόρος στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και όχι τα προβλήματα στα δημόσια σχολεία. Σχολεία όπου οι γονείς, μέσα στη γενικότερη παραζάλη των ημερών θα αφήσουν τα παιδιά τους και θα τρέξουν για το μεροκάματο ή οι άνεργοι θα τρέξουν για μια θέση στον ήλιο! 
Δυστυχώς ξεχνούν, δημοσιογράφοι,  κόμματα και πολιτικοί ότι η πλειοψηφία των μαθητών φοιτούν στη δημόσια εκπαίδευση και όχι στην ιδιωτική. Στην ιδιωτική κατά κύριο λόγο φοιτούν αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Τα παιδιά των ανέργων, της πλειοψηφίας των εργαζομένων φοιτούν στο δημόσιο σχολείο (!) και το σίγουρο είναι ότι, στο επόμενο διάστημα, πολλά σχολεία δεν θα έχουν τη δυνατότητα δώσουν πρόγραμμα μαθημάτων και να λειτουργήσουν κανονικά...

Υ.Γ. Επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο και στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, η Δημοτική αρχή θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες να αναδείξει το πρόβλημα (μόνιμο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων για την περιοχή) ή θα περιοριστεί στην "συμβολική" ετήσια ανακοίνωση;