Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Η «μάχη» των ελληνικών πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

Το 2021, έτος-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, ο θεσμός των πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985 χάρη στη Μελίνα Μερκούρη, επιστρέφει για μια ακόμα φορά, μετά τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006, στη χώρα μας, όπου μια πόλη θα μοιραστεί το χρίσμα μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας.
 Με το που έγινε γνωστή η απόφαση αυτή, μεγάλος αριθμός δήμων  έδειξε έντονο και ζωηρό ενδιαφέρον για τον τίτλο «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», μια όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, που απαιτεί σοβαρή προετοιμασία ως την τελική επιλογή.

Μέχρι σήμερα, 19 πόλεις έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους ή έχουν λάβει τις σχετικές αποφάσεις για να υποβάλλουν φάκελο υποψηφιότητας – μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, οπότε λήγει και η σχετική προθεσμία – για να διεκδικήσουν τον πολυπόθητο τίτλο. Οι πόλεις αυτές, όπως τις καταγράψαμε μετά από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):


  1. Άργος
  2. Βόλος
  3. Ελευσίνα
  4. Ιωάννινα
  5. Καβάλα
  6. Καλαμάτα,
  7. Κέρκυρα
  8. Λάρισα
  9. Μεσολόγγι
  10. Ναύπλιο
  11. Ξάνθη
  12. Πειραιάς
  13. Ρόδος
  14. Σαλαμίνα
  15. Σάμος
  16. Σπάρτη-Μυστράς -Μάνη
  17. Σύρος
  18. Τρίπολη
  19. Χαλκίδα

Κάποιες από αυτές τις πόλεις, φαίνεται να έχουν πάρει πιο «ζεστά» το θέμα της υποψηφιότητας τους, καθώς έχουν ξεκινήσει δυναμικά εδώ και καιρό την προετοιμασία για την πρόταση που θα υποβάλουν ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο προετοιμασίας.

Τέλος, μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα λογότυπα/σήματα έχουν σχεδιάσει και δώσει στη δημοσιότητα η Σύρος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα και η Σαλαμίνα ενώ οι δύο πρώτες πόλεις έχουν εγκαινιάσει και τους επίσημους ιστότοπους τους για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Σε κάθε των περιπτώσεων, ο ανταγωνισμός των ελληνικών πόλεων αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015, οπότε και είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του σχετικού φακέλου-αιτήματος από κάθε πόλη.



Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου, της πολυμορφίας, αλλά και των κοινών πολιτιστικών πτυχών στην Ευρώπη, με σκοπό να συμβάλει στην προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών και τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης.

Καθιερώθηκε, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985. Στη χώρα μας έχει ήδη απονεμηθεί ο τίτλος τρεις (3) φορές (Αθήνα 1985, Θεσσαλονίκη 1997, Πάτρα 2006). Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται κάθε χρόνο σε μία πόλη των δύο κρατών μελών που αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα της νέας Απόφασης αριθ. 445/2014/ΕΚ.

Για το έτος 2021, τα δύο κράτη-μέλη που θα φιλοξενήσουν το θεσμό είναι η Ελλάδα και η Ρουμανία. Για το ίδιο έτος θα φέρει τον τίτλο και μία πόλη από υποψήφια ή εν δυνάμει υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε.Ε. Στην πόλη του κάθε κράτους μέλους που θα φέρει τον τίτλο θα χορηγηθεί και χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, με την προϋπόθεση ότι έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναφέρονται στην αίτησή της.

Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα κριτήρια για την απονομή του τίτλου, τη χορήγηση του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής. Μία ομάδα ανεξάρτητων ευρωπαίων και εθνικών εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να αξιολογήσει τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από τις υποψήφιες πόλεις, θα καταλήξει σε έναν αριθμό προεπιλεγμένων πόλεων και στο τελικό στάδιο επιλογής θα προτείνει μία πόλη για να της απονεμηθεί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».

Διαβάστε περισσότερα για το θεσμό ΕΔΩ

Για να ενημερωθείτε για τις παλαιότερες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης στην Ελλάδα πατήστε ΕΔΩ