Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ιστορικός περίπατος στη Δραπετσώνα ...για εκπαιδευτικούς!

Την Κυριακή 17 Μάη ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά 'Η πρόοδος" καλεί τους εκπαιδευτικούς και ...όχι μόνο σε  περίπατο, ιστορικό, στη Δραπετσώνα με την ιστορικό Ελένη Κυραμαργιού!  
Το σημείο συνάντησης είναι η  γέφυρα Αγίου Διονυσίου, ώρα συνάντησης: 11.00 πμ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:  Με αφετηρία τη γέφυρα του Αγίου Διονυσίου θα περπατήσουμε δίπλα στις παράγκες και τα παραπήγματα των προσφύγων, στα ερειπωμένα εργοστάσια και στις εργατικές πολυκατοικίες και θα συζητήσουμε για την ιστορία της πόλης και τις ιστορίες των κατοίκων της. 
Η περιδιάβασή μας στις γειτονιές της Δραπετσώνας θα φωτίσει πλευρές της ιστορίας της και την καθημερινότητα εκείνων που μεγάλωσαν και έζησαν στις παράγκες, εργάστηκαν στα Λιπάσματα και τα Τσιμέντα, πολέμησαν με τον ΕΛΑΣ και εξορίστηκαν τη περίοδο της χούντας. 
Οι «επικίνδυνοι πολίτες» της Δραπετσώνας θα μας ξεναγήσουν στις δικές τους γειτονιές: από την προσφυγογειτονιά του Μεσοπολέμου με τις μεγάλες απεργίες στα εργοστάσια, τους αγώνες της Κατοχής και την Αντίσταση, στη μεταπολεμική προσπάθεια ανασυγκρότησης και το γκρέμισμα των παραπηγμάτων μέχρι τη σημερινή προσπάθεια να αποκτήσει η πόλη διέξοδο στη θάλασσα.

Πρόγραμμα συνάντηση στις 11.00 π.μ. 
Σημείο εκκίνησης: η γέφυρα του Αγίου Διονυσίου. Η Δραπετσώνα των αρχών του 20ού αιώνα, η περίοδος που εγκαθίστανται οι πρώτοι κάτοικοι και που ξεκινούν τη λειτουργία τους τα πρώτα εργοστάσια. 
Πρώτη στάση: Βούρλα Τα πορνεία και οι φυλακές των Βούρλων, οι ρεμπέτες, οι τεκέδες και τα πορνεία πριν το 1940. Η μετατροπή των πορνείων σε φυλακές και η μεγάλη απόδραση των Βούρλων.
Δεύτερη στάση: Πλατεία Βάρναλη. Στο κέντρο του προσφυγικού συνοικισμού θα μιλήσουμε για την προσφυγική εγκατάσταση, την αυτοστέγαση και τα παραπήγματα. Η αδιαφορία του Κράτους για την αποκατάσταση των προσφύγων, οι αγώνες των κατοίκων με αποκορύφωμα την μάχη της παράγκας και η αποκατάστασή την περίοδο της δικτατορίας. 
Τρίτη στάση: Γκρεμός, οδός Καζαντζάκη Η βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Αναφορά στις επιχειρήσεις, το προσωπικό τους αλλά και τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις.
Τέταρτη στάση: Κερατζάκη (Βενιζέλου και Αναπαύσεως) Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος και οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944. 
Θα ακολουθήσει οινοποσία και τραπέζι ρεφενέ στο shake raki(Ελ. Βενιζέλου & Αναπάυσεως στη Δραπετσώνα)