Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Στροφή στην "καθημερινότητα..."

Καθώς περνούν οι μέρες, στα πάρκα, στις πλατείες, στους δρόμους «βαραίνει η ατμόσφαιρα» και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια προς τη δημοτική αρχή σε κάθε επίπεδο. 
Κατά ένα ανεξήγητο λόγο η διοίκηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ οργάνωσης, στήριξης και συν διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις, αλλά έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα αυτό που ονομάζεται καθημερινότητα του πολίτη. 
Τα πάρκα, οι παιδικές χαρές, η καθαριότητα, οι αθλητικοί χώροι, ο φωτισμός, τα πεζοδρόμια, οι λακκούβες στους δρόμους, μάταια, περιμένουν τα συνεργεία του δήμου. Το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου, 1567, δέχεται καθημερινά πολλές κλήσεις από δημότες και στο δεύτερο όροφο του δημαρχείου επικρατεί ησυχία!
Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει ένα γενικότερο μπλοκάρισμα. Η στελέχωση της διοικητικής μηχανής με ανθρώπους που είχαν ακούσει τη λέξη διοίκηση και είχαν πλειοδοτήσει σε λεκτικούς αυτοματισμούς την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση είναι, ίσως, η πρώτη αιτία της αδράνειας. Σίγουρα η δεύτερη και σημαντική είναι η έλλειψη προσωπικού. Όμως η έλλειψη προσωπικού, κύρια δικαιολογία που προβάλλεται από τους υποστηρικτές, υπήρχε από παλιά και θα συνεχίσει να υπάρχει με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. 
Σε αυτό το σκηνικό, είναι αξιοσημείωτο ότι κανένας δε ζητά θαύματα. Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν προσαρμοστεί στη νέα εποχή. Θέλουν το μικρό και αυτονόητο! Και είναι μικρό και αυτονόητο π.χ., να γίνει ένα συμμάζεμα στις παιδικές χαρές ενόψει του καλοκαιριού ή να υπάρχει μια σχετική καθαριότητα στα πάρκα. 


Δυστυχώς τα προβλήματα έπνιξαν τους δημοτικούς άρχοντες! Προβλήματα, τα οποία σε συνδυασμό με τις εκκρεμότητες που κληρονόμησαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, δυστυχώς καθορίζουν το πλαίσιο.
Όμως σε κάθε περίπτωση, παρά τις δυσκολίες, και μέχρι να έρθει προσωπικό, είναι επιβεβλημένη η στροφή προς την καθημερινότητα! Και η στροφή μπορεί να επιτευχθεί, όχι με "πλατιές" εισηγήσεις και σχέδια επί χάρτου, αλλά με καλύτερο συντονισμό, αναδιάρθρωση υπηρεσιών, καθαρή ματιά, καθορισμό προτεραιοτήτων, διοικητική οργανωσιακή υποστήριξη, και ενεργή υποστήριξη των αιρετών που κατέχουν, τουλάχιστον, αμειβόμενες θέσεις ευθύνης…