Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τα "Λιπάσματα" μετατρέπονται από "χαβούζα" σε "ανάσα" ζωής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ  από την Αυγή
Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς, δεν θα ξεπουλήσει, δεν θα ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια περιουσία 
Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η προχθεσινοβραδυνή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας, αφού ανοίγει τον δρόμο για την ανάπλαση των 640 στρεμμάτων της πρώην βιομηχανικής ζώνης, τα "Λιπάσματα", στη Δραπετσώνα.
 Η δημοτική Αρχή διεκδικεί τα "λιπάσματα" και ζητάει τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική ζώνη, την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, την προκύρηξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση, καθώς και τη διακοπή των διαδικασιών κατασκευής και λειτουργίας του διυλιστηρίου πετρελαιοειδών αποβλήτων της Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη. 
Στόχος, η μετατροπή των "Λιπασμάτων" σε περιοχή πρασίνου με χρήσεις και δραστηριότητες που αφορούν αθλητισμό, πολιτισμό, εκπαίδευση, υγεία και αναψυχή με παράλληλη ανάδειξη της ιδαίτερης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και ιστορίας της περιοχής. 
"Σήμερα ανοίγουμε μια ιστορική σελίδα γιατί μετά από χρόνια ερημοποίησης και απραξίας προχωράμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια σε βήματα χειροπιαστά που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε λιθαράκι- λιθαράκι την ανάπλαση της περιοχής", σχολίασε ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος. Παράλληλα, κάλεσε σε σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στην περιοχή.  

Ο κόσμος και το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει τον χώρο του 
Η συνεδρίαση - σταθμός για την πόλη πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες, φορείς και συλλογικότητες, παρουσία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη. Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Β' Πειραιά, Ε. Καρακώστα και Δ. Καμμένος, καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος Δ. Κουτσούμπα. 

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 4277/2014, την απόφαση Μανιάτη που εν μιά νυκτί, αλλάζοντας τους όρους δόμησης, επέτρεψε τη βαριά βιομηχανική χρήση. "Θέλουμε να αποδοθεί ο χώρος στον λαό, με δραστηριότητες που θα προσφέρουν ζωή στον πολίτη. Θέλουμε να γίνει ανάσα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Χρειάζεται σχέδιο από τον δήμο, την περιφέρεια και την κυβέρνηση, μα κυρίως η λαική κινητοποίηση", σημείωσε. 
Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση "δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς και στα διλήμματα για να ξεπουλήσει και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια περιουσία", επεσήμανε πως είναι μεγάλο "πισωγύρισμα" η εγκατάσταση της OiL One στον χώρο των λιπασμάτων.
"Μέχρι σήμερα έχουμε δεσμεύσει χρήματα στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τη διενέργεια διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, έχουμε αποδεσμεύσει χρήματα από τον προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθούν για απαλλοτριώσεις, και έχουμε ξεκινήσει έναν γύρο ελέγχων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εκεί. Είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμο για τα επόμενα βήματα", επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης.  

Άδεια στον Μελισσανίδη 4 μέρες πριν από τις εκλογές 
Όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος, η απελθούσα κυβέρνηση, μέσω του πρώην ΥΠΕΚΑ, έκανε, λίγο πριν καταρρεύσει, "δώρο" στον Δ. Μελισσανίδη την άδεια λειτουργίας διυλιστηρίου για την επεξεργασία υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων πλοίων (Slop), τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουρίου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή ιδιοκτήτες της έκτασης της πρώην Βιομηχανίας Λιπασμάτων και της ΑΓΕΤ "Ηρακλής" είναι η Εθνική Τράπεζα, η Γαλλική Λαφάρτζ, ο ΟΛΠ και ο δήμος, ένα κομμάτι η ΔΕΗ και η Oil One, που είχε εξαγοράσει την BP και είχε εγκαταστήσει από το 2013 αποθήκες διάθεσης πετρελαιοειδών και λιπαντικών για πλοία.