Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Κάλεσμα στη σύσκεψη για την περιοχή των Λιπασμάτων

Οι μαζικοί φορείς του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, οι οποίοι συμμετέχουν στο "Συντονιστικό αγώνα μαζικών φορέων Κερατσινίου-Δραπετσώνας", καλούν φορείς και δημότες 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 στις 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ στο ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ σε σύσκεψη-συζήτηση, ώστε να αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης για τη διεκδίκηση και Ανάπλαση του χώρου της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας!
 

Αναλυτικά το κείμενο-κάλεσμα του Συντονιστικού Μαζικών Φορέων: αναφέρει:   
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Κερατσινίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας από τον υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Μανιάτη μαζί με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της βουλής βάζουν ταφόπλακα σε μια περιοχή 700 στρεμμάτων για μια Ανάπλαση που αντί να υπηρετεί τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού μας υπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Πιο συγκεκριμένα, με την τροποποίηση του ΓΠΣ δίνεται η δυνατότητα στην OIL ONE Α.Β.Ε.Ε συμφερόντων Μελλισανίδη που αγόρασε την ΒΡ αντί πινακίου φακής (82.500 τετραγωνικά μέτρα 5.618.716,07 € ή 70 € το μέτρο) να παράγει και να επεξεργάζεται λιπαντικά και πετρέλαιο, να παραλαμβάνει, να αποθηκεύει και να διακινεί καύσιμα και ετοιμάζεται για εργοστάσιο επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών και γενικά αποβλήτων από τα πλοία (slops). Αφήνει δε ανοιχτό στο μέλλον για επέκταση και άλλων δραστηριοτήτων.
Με λίγα λόγια, η «ανάπλαση» της περιοχής μας αλλά και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της λιμενικής ζώνης του Πειραιά, κόβεται και ράβεται για άλλη μια φορά, στα μέτρα και στις ανάγκες, όχι των κατοίκων, αλλά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που χρόνια τώρα λυμαίνονται την περιοχή κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά τους.

Αξίζει να θυμηθούμε όταν λειτουργούσαν τα εργοστάσια, χημική βιομηχανία Λιπασμάτων, Γυαλάδικο Τσιμεντάδικο, Γυψάδικο κλπ. οι συνθήκες περιβάλλοντος ήταν τραγικές και άθλιες. Η θάλασσα κοκκίνιζε από τα παραπροϊόντα του σιδηροπυρίτη, ο φωσφογύψος όταν ριχνόταν στη θάλασσα νέκρωνε κάθε ζωή ( ενώ τα πάνω από 10 εκατομ. τόνοι αυτού του ραδιενεργού υλικού είναι στην περιοχή του Σχιστού και συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των κατοίκων). 
Η ατμοσφαιρική ρύπανση τραγική, οξείδια του θείου, του άνθρακα και του αζώτου, αμμωνία και φθόριο, σε συνδυασμό με την τσιμεντόσκονη και τη σκόνη του γυψάδικου, δημιουργούσαν ένα θανατηφόρο μείγμα.
Μετά από αγώνες όλα αυτά σταμάτησαν και αντί να δούμε μια πόλη αναβαθμισμένη, αναπτυγμένη με κοινωνικές υποδομές, πράσινο, ελεύθερη δημόσια παραλία, μας ξαναγυρίζουν στην υποβάθμιση.
 

Αλλά ποιος θα νοιαστεί για όλα αυτά ;
Αυτοί που έχουν καταδικάσει εκατομμύρια κόσμο στην ανεργία ;
Αυτοί, που συρρικνώνουν τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας του πολιτισμού και της κοινωνικής φροντίδας ;
Αυτοί που έχουν καταδικάσει ολόκληρη την περιοχή της Ν/Ζώνης στο μαρασμό και τη φτώχια και μας …. «τάζουν» τώρα τάχα … κάποιες θέσεις εργασίας ;
Η απάντηση είναι ΟΧΙ 


Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, έχουμε καθήκον, να αγωνιστούμε για τη ζωή και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Σ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.
Οι μαζικοί φορείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πήραμε την πρωτοβουλία και δημιουργήσαμε ένα Συντονιστικό Αγώνα,(ανοικτό και σ’ άλλους φορείς) για να, αγωνιστούμε 
ΝΑ ΜΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» ΜΕ :
· Παραλία δημόσια με ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση για το λαό μας.
· Πράσινο επιπέδου πόλης συνδυασμένο με άλλες κοινωνικές λειτουργίες για να δημιουργήσει ασπίδα στην περιβαλλοντική υποβάθμιση.
· Κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και των νήσων.
· Αθλητικές εγκαταστάσεις, δημιουργία Δημοτικού Ανοιχτού Αθλητικού Κέντρου (γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβου, 5χ5, μπάσκετ, τένις κλπ).
· Πολιτιστικές Εγκαταστάσεις, δημιουργία χώρων πολιτισμού με παράλληλη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης της περιοχής και ανάδειξη της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας.
· Μουσείο σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας, διατήρηση και αξιοποίηση κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, ανάδειξη των νεωτέρων και αρχαιολογικών μνημείων.
· Κυκλοφοριακό, Συγκοινωνιακό. Κυκλοφοριακή & Συγκοινωνιακή μελέτη και δίκτυο σταθερής τροχιάς ελαφρύ μετρό ή τραμ.
· Δημόσιο Φορέα Ανάπλασης, Δήμος με αποφασιστικό ρόλο και λαϊκό έλεγχο.
 
ΑΜΕΣΑ ΖΗΤΑΜΕ :
1) Την ανάκληση όλων των αδειών λειτουργίας Βιομηχανικών Μονάδων στην περιοχή της «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ» και τη τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής που χαρακτηρίζει την ΖΕΙ Λιμενοβιομηχανική Ζώνη την συγκεκριμένη περιοχή , και αυξάνει το συντελεστή δόμησης..
2) Απορρύπανση του χώρου της «Ανάπλασης» και το κόστος να το πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.
3) Αξιοποίηση των χώρων που ανήκουν στο Δήμο (Πάρκο Εργατιάς, Πέτρινο, κλ) από τον Δήμο, ώστε και η περιοχή να αναβαθμιστεί, και να διεκδικήσουμε τα παραπάνω από ευνοϊκότερες θέσεις. 
Στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Διεκδικούμε αυτά που μας στέρησαν αυτά που μας αξίζουν. Αξίζουμε περισσότερα, Αξίζουμε καλύτερα 
ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ