Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχει σχέδιο;

Την Τετάρτη διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε μια οικογένεια στη Χαραυγή με 4 μικρά παιδιά και 2 άνεργους γονείς λόγω χρόνιας αδυναμίας να αντεπεξέλθει στο λογαριασμό της ΔΕΗ.  Έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο ποσό που αδυνατεί να πληρώσει. Μετά από ενέργειες αντιδημάρχου δόθηκε προσωρινή λύση, αλλά δε λύθηκε το πρόβλημα.
Το ποσό το οποίο ζητά η ΔΕΗ για διακανονισμό είναι μεγάλο για τα δεδομένα της οικογένειας. Στον δήμο δεν λειτουργεί ακόμα η Ειδική Επιτροπή για τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιµολογίου για την επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύµατος σε ευπαθείς κοινωνικές οµάδες. Έργο και σκοπός της Επιτροπής είναι ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύµατος των ευπαθών καταναλωτών. 

 Η αλήθεια είναι ότι, όταν η οικογένεια απευθύνθηκε στον Δήμο συνάντησε ζεστά λόγια και το ενδιαφέρον των νέων δημοτικών αρχόντων, αλλά όχι ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ερώτηση που προκύπτει, χωρίς ίχνος κριτικής διάθεσης, είναι: υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τέτοια ακραία περιστατικά;
Η εμπειρία του περιστατικού έδειξε ότι η διοίκηση δεν έχει μια ξεκάθαρη εικόνα, κάποιον αυτοματισμό (πήγαινε στο τάδε γραφείο κλπ) για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα. Έχει καλή διάθεση, ζεστά λόγια, ακτιβιστές, όχι όμως κάτι πιο οργανωμένο και αποτελεσματικό. Αυτό όμως δεν φτάνει. Η Ειδική Επιτροπή για τη χορήγηση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που προβλέπεται από  (παρ. 2 του άρθρου 2 Α της με αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ.29/10205/2014) έπρεπε να είναι έτοιμη από χθες για να δώσει λύσεις, έστω αυτές τις μικρές λύσεις που προβλέπονται. 
Από εκεί και πέρα  θα πρέπει να υπάρχει και κάτι παραπάνω! Οι δημότες αναμένουν κάποιες πρωτοβουλίες,  κάποια πολιτική παρέμβαση ίσως, προς τη ΔΕΗ ή όπου αλλού (ειδικοί όροι για την περιοχή, π.χ. διακανονισμό, ανάλογο με τις οικονομικές τους δυνατότητες). Πως αλλιώς θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση "κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα"

ΥΓ. Τελικά οι σύλλογοι γονέων του σχολείου ανέλαβαν δράση για να βοηθήσουν την οικογένεια.
ΥΓ2. 20-10-2014: Μαζεύτηκαν κάποια χρήματα και έγινε διακανονισμός. Η οικογένεια έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΔΕΗ όμως υπήρξε σκληρός διαπραγματευτής και οι δόσεις είναι ιδιαίτερα μεγάλες παρά τις παρεμβάσεις της αντιδημάρχου. Το κέρδος από τη δημοσιοποίηση του θέματος είναι η προσπάθεια να μπει στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο η οικογένεια, με έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας και η προσφορά εργασίας στον πατέρα από ευαίσθητο συμπολίτη μας. Το ερώτημα παραμένει: υπάρχει σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τέτοια ακραία περιστατικά;