Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Εκλογές ΟΤΑ: Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν πρώτη την… αποχή!

Τεράστια αποχή που μπορεί να φτάσει και το 60% την πρώτη Κυριακή (18 Μαΐου) δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, δημοσκοπήσεις για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε όλη της χώρα.
Όπως λένε στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων με τα οποία μίλησε η aftodioikisi.gr, «είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες εμφανίζουν τέτοια απροθυμία να πάνε στις κάλπες ακόμη και για να εκλέξουν το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη (σ.σ. παλαιότερα το νομάρχη)».
Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους υποψηφίους δημάρχους, περιφερειάρχες οι οποίοι αναμένεται να αποδυθούν σε αγώνα για να πείσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους να φτάσουν μέχρι τις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εκτίμηση είναι ότι η μεγάλη αποχή ευνοεί τους νυν δημάρχους και περιφερειάρχες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τους ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, καθώς διαθέτουν εκ των πραγμάτων καλύτερο μηχανισμό για τη μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων.
Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ευνοούνται τα κόμματα των οποίων λειτουργούν στοιχειωδώς οι τοπικές οργανώσεις όπως, κατεξοχήν το ΚΚΕ αλλά και η ΝΔ.
Υπενθυμίζεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 η αποχή είχε κυμανθεί από 39,12% (στον α΄ γύρο) έως 63,32 (στο β΄γύρο).