Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο Χ. Βρεττάκος μιλά για τη Δραπετσώνα & το Κερατσίνι


Απαντήσεις σε διαδημοτικά και όχι μόνο ερωτήματα έδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος με την Κίνηση Πολιτών Κερατσινίου-Δραπετσώνας «Άλλος Δρόμος» Χρήστος Βρεττάκος στην «Αττική free press». Στη συνέντευξη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προτεραιότητές του, σκιαγράφησε την κατάσταση στους δήμους, ενώ σχολίασε και την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. Επιπλέον, απάντησε σε όσους ενδεχομένως τον χαρακτηρίσουν απολιτίκ υποψήφιο, ενώ κατέθεσε την άποψή και τις προτάσεις του για το θέμα της ανεργίας σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα. Τέλος, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό σε σχολεία του δήμου, μαθητές των οποίων εκλήθησαν να απολογηθούν στην αστυνομία για τις σχολικές καταλήψεις. 
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν σε κλίμα πόλωσης. Ποιά η γνώμη σας για τα χρίσματα ή τη στήριξη κομμάτων; 
«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν εν μέσω ενός πολέμου, που έχει κηρύξει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενάντια στην κοινωνία εξοντώνοντάς τη. Mετά από 3,5 χρόνια εφαρμογής του μνημονιακού Καλλικράτη μετατρέπει τους δήμους σε “μακρύ χέρι” της κεντρικής διοίκησης και τους απογυμνώνει από κάθε κοινωνική δομή. Σ΄ ένα τέτοιο κλίμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφεύγουν να δώσουν χρίσμα σε υποψηφίους τους.  Καταλαβαίνετε γιατί οι εκπρόσωποί τους, που τόσα χρόνια “σφάζονταν” για το ποιος θα κερδίσει την εύνοια των κομμάτων τους, προσπαθούν να πείσουν για την ανεξαρτησία τους, αποφεύγοντας τη λαϊκή οργή.  Οι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη για να καταδικάσουν την απάνθρωπη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, αλλά και για να γκρεμίσουν τα τοπικά της στηρίγματα».

Αν και έχετε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, κατεβαίνετε ως ανεξάρτητος. Δεν σας φοβίζει η ταμπέλα του απολιτίκ; 
«Όχι , δεν κατεβαίνω στις εκλογές ως ανεξάρτητος. Η εξάρτηση η δική μου, αλλά και όσων δημιουργήσαμε τον “ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ” είναι βαθιά, πολύχρονη και δεδομένη. Ο “ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟ”» και η υποψηφιότητά μου έχουν χρώμα και ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα.  Είμαστε εξαρτημένοι από την απόφασή μας να παλέψουμε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στο δήμο και στη χώρα μας σε όφελος των πολιτών. Στον δικό μας δρόμο βαδίζουν από την πρώτη στιγμή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτοι αριστεροί, δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας που δοκιμάζεται κι αγωνίζεται , αλλά και συμπολίτες μας που μπορεί να μη συμμερίζονται το όραμα της Αριστεράς για συνολική ανατροπή, πείθονται όμως ότι τα πράγματα στον δήμο πρέπει να αλλάξουν. Σ΄ αυτές τις εκλογές συγκρούονται πολιτικές και πρόσωπα που εκφράζουν πολιτικές. Το κουστούμι του απολίτικου δεν ταιριάζει σ’ εμάς.  Αυτό φοριέται τελευταία από εκείνους που θέλουν να κρύψουν τις τεράστιες πολιτικές τους ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα».

Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» -παρά τους ισχυρισμούς πως θα δώσει νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, εκ του αποτελέσματος δημιούργησε «ασφυξία» στους δήμους, καθώς ανάλαβαν να διεκπεραιώσουν μια σειρά από νέες αρμοδιότητες, χωρίς πόρους. Κάντε μας ένα σχόλιο. 
«Το εγχείρημα του Καλλικράτη έχει δείξει ξεκάθαρα το στόχο του: Δήμος επιχειρηματίας- Δημότες πελάτες. Ταυτόχρονα μετατρέπει την κοντινότερη προς τον πολίτη εξουσία σε “μακρύ χέρι” του κεντρικού κράτους .Οι δήμοι είναι δεμένοι χειροπόδαρα, η  χρηματοδότησή τους έχει μειωθεί 60%, ενώ μετατρέπονται σε φορείς ενοικίασης κοινωφελών  δράσεων και υποδομών σε ιδιώτες. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ έχει ανοίξει και έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων, που προσελκύουν ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτά υλοποιεί ο “Καλλικράτης” με την ανοχή και τη συνενοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δημοτικών Αρχών. Εφόσον λοιπόν οι πόροι του κράτους προς του ΟΤΑ περικόπηκαν κατά 60%, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν: Θέλουν δήμαρχο αγωνιστή ή δήμαρχο λογιστή; Δήμαρχο που θα διαχειρίζεται τη μιζέρια εφαρμόζοντας πολιτικές Στουρνάρα-Γεωργιάδη, προκειμένου να μην παρουσιάζει ελλείμματα;».


Με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, πιστεύετε ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής στον δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας αποτελεί πρόβλημα; Το ψηφοδέλτιό σας έχει αντιφασιστικό περιεχόμενο; 
«Ο λαός της πόλης δε θα επιτρέψει στους φασίστες να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο νομιμοποιώντας το μέσα από την ψήφο του. Ο λαός της πόλης μας θα τιμωρήσει με την ψήφο του όσες δυνάμεις δώσουν στέγη και κάλυψη σε κρυφούς ή φανερούς υποστηρικτές της ναζιστικής αυτής συμμορίας. Εμείς δε θα χαϊδέψουμε αυτιά. Όποιος επιλέγει να στηρίζει τη Χρυσή Αυγή δίνει μια ακόμα μαχαιριά στο κορμί του Παύλου, σε όλους εμάς και στις δημοκρατικές παραδόσεις αυτού του τόπου. Ο “ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ” στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην τοπική κοινωνία: Εμπρός να υψώσουμε τείχος απέναντι στο φασισμό, στα μνημόνια, τη φτώχεια και το ρατσισμό».

Ένα από τα «αγκάθια» για τους κατοίκους του δήμου είναι η ανεργία (π.χ. Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη). Θα δρομολογήσετε σειρά δράσεων για το εν λόγω ζήτημα; 
«Η κατάσταση στην πόλη σήμερα είναι τραγική. Οι εργαζόμενοι, που οι περισσότεροι απασχολούνταν στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και στις οικοδομές, έχουν πάνω από 3 χρόνια να κάνουν μεροκάματο. Εκατοντάδες μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο, βιοτεχνίες κλείνουν στέλνοντας στην ανεργία τους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες τους. Μια Δημοτική Αρχή δεν έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στο δράμα των ανθρώπων, αλλά να μπει μπροστά και να ματαιώσει τα σχέδια ξεπουλήματος του ΟΛΠ, που θα βάλει “ταφόπλακα” και στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο δήμος οφείλει σε συνεργασία με το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και τα εργατικά σωματεία να πάρει πρωτοβουλίες για μέτρα, που θα τονώσουν την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο και να διεκδικήσει προγράμματα ΕΣΠΑ, που με τη σωστή αξιοποίηση θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα σε αυτούς που δοκιμάζονται. Η Δημοτική Αρχή δε μπορεί να λύσει συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας. Μπορεί όμως να μελετήσει και να υλοποιήσει προτάσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης, να σταθεί δίπλα τους ενισχύοντας την τοπική αγορά, φέρνοντας με αυτό τον τρόπο θέσεις εργασίας. Σε συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους πρέπει να δει σοβαρά το θέμα της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, που μπορούν να φέρουν στην πόλη έσοδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας».

Πριν λίγες ημέρες η αστυνομία κάλεσε μαθητές του δήμου σας να απολογηθούν για τις μαθητικές καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος. Πείτε μας τη γνώμη σας. 
«Το μήνυμα που προσπάθησαν να στείλουν με το συγκεκριμένο γεγονός είναι τριπλό: Η κυβέρνηση προειδοποιεί όλους όσους αγωνίζονται να προσέχουν. Ο νόμος και η ‘’τάξη’’ θα επιβληθούν. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις θα τιμωρείται. Απ’ την άλλη μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και συλλογικότητες της πόλης απάντησαν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Έδειξαν με τη στάση τους τον δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Δεν φοβούνται και συνεχίζουν. Αρνήθηκαν να κατονομάσουν κι άλλους συμμαθητές, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις παρά τις πιέσεις των οργάνων της τάξης. Απαίτησαν και πέτυχαν να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των μαθητών. Αυτή η νίκη είναι η αρχή. Οι επόμενες μεγάλες νίκες είναι μπροστά μας. Είμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους που μπορούν να ονειρεύονται και τολμούν να αγωνίζονται».

Για ποιο λόγο καλείτε τους δημότες να εμπιστευτούν εσάς και όχι τον απερχόμενο δήμαρχο Λ. Τζάνη; 
«Όσοι απαρτίζουμε τον “ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ” δεν μπερδεύουμε τον ίσκιο μας με το μπόι μας. Εμείς δε θα υποσχεθούμε στους συνδημότες μας ότι μ’ ένα μαγικό ραβδί θα μεταμορφώσουμε την πόλη σε παράδεισο. Μέσα από τη δράση μας δείξαμε ότι προσεγγίζουμε την πολιτική μακριά και έξω από κυκλώματα, παρεούλες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Κλείσαμε τις πόρτες  σε όσους με τη δράση τους στήριξαν τις πολιτικές επιλογές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση τον δήμο. Στις γραμμές μας θέση δεν έχει κανείς από τους “επώνυμους” πολιτικάντηδες καριέρας, που θέλουν ακόμα και σήμερα -αν και στρατηγοί χωρίς στρατό- να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που τόσο καλά ξέρουν “για το καλό μας”».

Εάν σας καλούσα να ιεραρχήσετε τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον δήμο σας, με ποια σειρά θα τα αξιολογούσατε;  
«Άμεση προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυ προστασίας για τους δημότες που φτωχοποιούνται με την επέκταση της κοινωνικής πολιτικής και τη συγκρότηση δομών αλληλεγγύης. Επίσης:

  • Η εγγύηση της δημόσιας δωρεάν πρόσβασης όλων των δημοτών στα κοινωνικά αγαθά που οι ίδιοι έχουν πληρώσει ( βρεφονηπιακοί σταθμοί, δομές στήριξης παιδιών και ηλικιωμένων)
  • Η προστασία της Δημοτικής περιουσίας από τα μεγάλα επιχειρηματικά  συμφέροντα που καιροφυλακτούν.
  • Η προστασία και ενίσχυση των Δημοτικών Υπηρεσιών με αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών.
  • Η βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη
  • Η πολιτιστική άνθιση  με την επαναλειτουργία των πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά.
  • Η στήριξη του δημόσιου σχολείου, εφαρμόζοντας σε τοπικό επίπεδο, πολιτικές που θα έχουν στόχο να περιορίσουν τις ανισότητες που γεννά η πολιτική που εφαρμόζεται». από τη Σέβη Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr)  πηγή