Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

"Τοπική δημοσκόπηση" ...και μια άλλη ανάγνωση!Οι δημοτικές εκλογές τον προσεχή Μάιο θα είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες. Τα χρίσματα και οι επιρροές των κομμάτων απ΄ ότι φαίνεται θα έχουν το μικρότερο ειδικό βάρος και το μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θα θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς. 
Ήδη η πρώτη δημοσκόπηση για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας δημοσιεύτηκε στην πειραιώτικη ιστοσελίδα mellon.gr  (εδώ) και προξένησε πολλές αντιδράσεις και ερωτηματικά! 
Όμως σε κάθε περίπτωση, είτε αποδέχεται κάποιος, είτε όχι, την αλήθεια των ποσοστών, η δημοσκόπηση περιέχει κάποια στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα και δίνουν συμπεράσματα τα οποία τα επιτελεία των εν δυνάμει υποψηφίων σίγουρα θα λάβουν υπόψη τους. Μια άλλη ανάγνωση λοιπόν θα μπορούσε να κρατήσει ότι:

  • Οι δημότες οι οποίοι ζουν τη δική τους σκληρή, γεμάτη από σοβαρά προβλήματα καθημερινότητα δεν έχουν όρεξη για ό,τι πολιτικό. Στην πρόθεση ψήφου προς κάποιον υποψήφιο σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν: δεν γνωρίζω - δεν απαντώ (38,48%) και 16,50% κανένας. Οι δύσκολες κοινωνικές - οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και τα  πρόσωπα τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον διαμορφώνουν ένα ρευστό και αμφίρροπο τοπίο. Το ποσοστό αυτό είναι μια πραγματικότητα, αλλά και είναι ένα καμπανάκι ότι υπάρχει χώρος και για άλλες υποψηφιότητες ή ότι οι υπάρχουσες έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους.
  • Η αξιολόγηση του έργου της δημοτικής αρχής και το αναιμικό ποσοστό του δημάρχου, του πλέον προβεβλημένου από τα μέσα ενημέρωσης δήμαρχου της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, δεν είναι άσχετο με την πορεία της δημοτικής αρχής όλη την τριετία και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
  • Το ποσοστό που δίνεται στον επικεφαλής της «Αναγέννησης» είναι σημαντικό και δεν ήρθε από το πουθενά. Τρία χρόνια είναι παρόν σε όλα τα θέματα του Δήμου, έχει δημοσιεύσει θέσεις, σε σημείο υπερβολής, για ό,τι σχετικό με τα δημοτικά, έχει σταθεί δίπλα στους εργαζομένους της ΔΗΚΕΠΑ, έχει διοργανώσει αρκετές δημόσιες εκδηλώσεις, έχει ανοίξει γραφεία, έχει βρεθεί σε χώρους εργαζομένων, έχει παρουσιάσει και στηρίζεται σε μια νέα ομάδα στελεχών και έχει, αργά αλλά σταθερά, απομακρυνθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.
  • Το ποσοστό του υποψηφίου του «άλλου δρόμου», 5 μήνες πριν της εκλογές, είναι έκπληξη. Η αλήθεια είναι, ότι η όλη προσπάθεια έχει χτιστεί σε συνδικαλιστικά μοτίβα με έντονα φορτισμένες λέξεις και μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστές θέσεις  σε σημαντικά θέματα στο ευρύ κοινό!  Κυρίως προβάλλεται, ακόμα και με ντουντούκες στις γειτονιές, μια αντιπαράθεση εφ΄όλης της ύλης, ενώ δεν έχει πολωθεί τοπικά το κλίμα. Παράλληλα έχει παίξει το ρόλο της στο μικρό ποσοστό και η διακριτική αποχή από "κορυφαία στελέχη", τα οποία είχαν πρωτοστατήσει για την ίδρυση της κίνησης, όπως και η άγνωστη εξέλιξη της άλλης παράταξης που αναγγέλθηκε στο χώρο.
  • Τα μικρά ποσοστά των άλλων υποψηφίων, όσοι δεν βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο και τα ονόματα μπήκαν στην έρευνα, κινούνται σε φυσιολογικά όρια, άλλωστε τελευταία ακούγεται ότι άρχισαν να δραστηριοποιούνται και όχι επίσημα. Βέβαια οι ζυμώσεις και τα "μαγειρέματα" για το ποιος θα συνταχθεί με ποιόν, τα οποία τελευταία δίνουν και παίρνουν δημιουργούν ένα ομιχλώδες παρασκήνιο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις κάνει καχύποπτους τους πολίτες.  
  • Τα ποσοστά των επικεφαλής παρατάξεων οι οποίες βρίσκονται στο δημοτικό συμβούλιο κινούνται σε αναμενόμενο επίπεδο.  Η θητεία τους πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και η πάγια τακτική στις παλιότερες αναμετρήσεις ήταν η συσπείρωση κομματικών δυνάμεων και η είσπραξη κερδών από την «τακτική του ώριμου φρούτου».