Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ...


Με ευφάνταστα παιδικά εργαστήρια, θεματικές παρουσιάσεις για ενήλικες, Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες, οικογενειακά αρχαιολογικά παιχνίδια, ...κεράσματα και πολλές ακόμη εκπλήξεις, το Μουσείο Ακρόπολης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του την φετινή εορταστική περίοδο.
Παιδικό εργαστήριο «Δώρα για θεούς και ανθρώπους»
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν με τους αρχαιολόγους - φροντιστές του Μουσείου την έννοια του δώρου στην αρχαιότητα και σήμερα. Θα περιηγηθούν στις αίθουσες του Μουσείου και θα παρατηρήσουν την ποικιλία και την ομορφιά αρχαίων δώρων προς τους θεούς που κατασκευάστηκαν από υλικά που μένουν στο χρόνο. Σε κινητό εργαστήρι θα κατασκευάσουν σύγχρονα δώρα, εμπνευσμένα από τα αρχαία για να τα δωρίσουν σε αγαπημένα τους πρόσωπα στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων.
Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και Σάββατο 28 Δεκεμβρίου: 11 π.μ. και 5 μ.μ. Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου: 5 μ.μ. και 6 μ.μ.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 50 λεπτά.

Παιδικό εργαστήριο «Η Ειρεσιώνη» Το Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς του φίλους να στολίσουν την Ειρεσιώνη, ένα κλαδί ελιάς, όπως έκαναν στην αρχαία Αθήνα. Θα γνωρίσουν από που προέρχεται αυτό το έθιμο και θα φτιάξουν τα δικά τους στολίδια εμπνευσμένα από αντικείμενα του Μουσείου.

Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου. Ώρες προγράμματος: 11 π.μ., 12 μ.μ., 1:30 μ.μ., 2:30 μ.μ.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων: 25 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά.

«Φτιάχνουμε αρχαία γλυκίσματα στο Μουσείο» Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την έννοια της προσφοράς εδεσμάτων στην αρχαιότητα και τη σχέση της διατροφής με τη γιορτή και την καθημερινότητα. Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου, μπροστά από όμορφα εκθέματα, θα συζητήσουν με τους αρχαιολόγους - φροντιστές για δώρα από υλικά που συνήθως δεν μένουν στο χρόνο. Μέσα στο φωτεινό χώρο του εστιατορίου θα κατασκευάσουν με υλικά της αρχαιότητας το δικό τους γλύκισμα, δώρο σε αγαπημένα τους πρόσωπα στο πνεύμα της γιορτής των Χριστουγέννων. Στο τέλος, θα γευθούν σύγχρονα εδέσματα με αρχαία υλικά.
Ημέρες προγράμματος: Κυριακή 22 Δεκεμβρίου και Κυριακή 29 Δεκεμβρίου
Ώρες προγράμματος: 11 π.μ. και 1 μ.μ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 7-12 ετών. Για την συμμετοχή απαιτείται η προμήθεια ειδικού εισιτηρίου (συμβολικό αντίτιμο 3 ευρώ για κάθε παιδί). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας (αριθμός συμμετεχόντων ανά εργαστήρι: 15 παιδιά). Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα και 30 λεπτά.
 
«Γιορτές της αρχαίας Αττικής»
Στιγμιότυπο από περυσινό χριστουγεννιάτικο παιδικό πρόγραμμα από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου Ακρόπολης. Πλήθος μικρών και μεγάλων γιορτών αναστάτωναν την καθημερινότητα των Αθηναίων. Οι γιορτές αυτές, αφορμές συχνά για προσευχές, πομπές, προσφορές, χορούς, διαγωνισμούς και φαγοπότι, έφερναν κοντά τους συμμετέχοντες, αποτελούσαν ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή τους και τελικά διαμόρφωναν την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε περιοχής. Με βάση τα εκθέματα του Μουσείου, οι επισκέπτες μπορούν να συζητήσουν με τους αρχαιολόγους - φροντιστές για τη μορφή σημαντικών γιορτών και τη σχέση τους με τις εποχές του χρόνου και με ιδιαίτερες στιγμές της ανθρώπινης ζωής. Ημέρες παρουσίασης: Σάββατο 21 Δεκεμβρίου και Σάββατο 28 Δεκεμβρίου Ώρες παρουσίασης: 12:30 μ.μ. & 6:00 μ.μ.
Συμμετοχή: Έως 25 επισκέπτες ανά παρουσίαση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Δήλωση συμμετοχής με το εισιτήριο ημέρας στο γραφείο πληροφοριών στην είσοδο του Μουσείου.

Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες μελωδίες
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, το Μουσείο θα καλωσορίσει για πρώτη φορά το Μουσικό Σχολείου Ιλίου με γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από την Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων, στον χώρο του ισογείου.
Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν γιορτινές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Λοχαγού Μιχαήλ Χασούρη, στο ισόγειο του Μουσείου.

Το γούρι για το 2014
Το φίδι είναι ένα ασυνήθιστο γούρι. Για τους αρχαίους όμως είχε μια ιδιαίτερα θετική σημασία: ήταν ο φύλακας του Ερεχθείου στην Ακρόπολη, ήταν ο θεός Δίας Μειλίχιος που αγαπούσε τους ανθρώπους και τους χάριζε πλούτη. Τέλος, ήταν ο θεραπευτικός συνοδός του Ασκληπιού. Ένα τέτοιο «καλό φίδι» απεικονίζεται στην εντυπωσιακή στήλη του Σίλωνα του 4ου αι. π.Χ., από τη νότια πλαγιά της Ακρόπολης.
Όπως κάθε χρόνο, το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό 25 και 26 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου.
Πηγή : naftemporiki.gr