Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ανακοινώσεις για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου!

Τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου έχουν αναστατώσει την πόλη.
Αιτία των κινητοποιήσεων είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής και άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τους κρατάει στη δουλειά! 
Πρόκειται για εργαζόμενους με συμβάσεις Covid 19, οι οποίοι εργαζόταν περίπου τα 3 τελευταία χρόνια ως συμβασιούχοι και  με απόφαση του πρωτοδικείου επέστρεψαν στην εργασία!  Μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ των εργαζομένων του δήμου ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. 
Η μαζική συμμετοχή και  δυναμική αντίδραση των εργαζομένων οδήγησε τις δημοτικές παρατάξεις να δημοσιεύσουν ανακοινώσεις και να τοποθετηθούν για το θέμα! Οι ανακοινώσεις δημοσιεύονται παρακάτω.

Σε κάθε περίπτωση πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει η δημοτική αρχή και, βέβαια, όλοι (διοίκηση και αντιπολίτευση) κρίνονται! Σε αυτή την κατεύθυνση α) η ξεκάθαρη τοποθέτηση για τις ευθύνες που της αποδίδονται στις ανακοινώσεις των εργαζομένων, β) οι αναγκαίες διευκρινίσεις για τη στάση-θέση στη συνεδρίαση του δημοτικού  συμβουλίου που αποφάσισε να γίνει έφεση,  γ)  και το σχέδιο για την επόμενη μέρα θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης και ,ίσως, οδηγήσουν σε λύση! Το πρόβλημα είναι εδώ και σίγουρα η αφωνία δεν δίνει λύσεις!  Άλλωστε, οι δημοτικές αρχές είναι και για τα δύσκολα! 

...
Ανακοίνωση του Δημάρχου

<ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ 
Συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου για μόνιμη και σταθερή δουλειά ενάντια στον νόμο Βορίδη που επιβάλλει στα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρούν σε εφέσεις όταν υπάρχουν θετικές αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συμβασιούχους.
Όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις οι οποίες δεν συνοδεύτηκαν με το διάλογο που προτείναμε, επιλέγουμε την αφωνία.
Η πολιτική που συνθλίβει ζωές εργαζομένων και απειλεί με εξοντωτικές ποινές αιρετούς που θέλουν να σταθούν στο πλάι τους είναι ο κοινός αντίπαλος. Όσο μένει στο απυρόβλητο, εμείς επιλέγουμε την αφωνία.
Όσο το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων επιλέγει να μην αφήνει τους εργαζόμενους να μιλήσουν μαζί μας, επιλέγουμε την αφωνία.
Ένα είναι σίγουρο. Όταν μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, και θα μιλήσουμε, θα ξαναβρούμε τη φωνή μας και θα συνομιλήσουμε και με την κοινωνία.
Μέχρι τότε θα επικρατήσει αφωνία.>


Δήλωση Παντελή Καμά για τις Κινητοποιήσεις των Εργαζομένων
Αντιλαμβάνομαι πλήρως τα αισθήματα, οργής, και ανασφάλειας των Εργαζόμενων Συμβασιούχων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Κατανοώ, ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν είναι ψεύτικα λόγια, ψεύτικες υποσχέσεις. Το τελευταίο πράγμα που μπορούν να ανεχθούν είναι ψηφοθηρία στην πλάτη τους.
Για αυτό το λόγο εγώ, δεν θα πάω να βγάλω φωτογραφία στην κινητοποίησή τους. Δεν θεωρώ ότι το δικαιούμαι. Δεν θα ψηφοθηρίσω πάνω στο πόνο κανενός.
Θέλω όμως να τονίσω κάποια σημεία αυτής της υπόθεσης.
  • Σημείο πρώτο : Το Ελληνικό Κράτος, και μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, συνέχισε να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας του με συμβασιούχους. Αυτό δεν είναι Συνταγματικό επιτρεπτό. Οφείλει η Πολιτεία, αντί να νομοθετεί απαγορεύσεις με βαρύ τον πέλεκυ του Νόμου, για όσους τις παραβούν, να λύσει το πρόβλημα, με μία ρύθμιση, όπως το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου. Αυτή η κατά παρέκκλιση του Συντάγματος Διαδικασία , είναι ανεκτή, γιατί εδράζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο, που υπερτερεί του Ελληνικού.
  • Σημείο Δεύτερο : Άκουσα την ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου των Εργαζομένων, εχθές στους Εργαζόμενους. Προκύπτει με σαφήνεια από αυτήν ότι όλος ο χειρισμός της υπόθεσης καταστρώθηκε από τη Δημοτική Αρχή, την Λαϊκή Συσπείρωση, και τις Νομικές Υπηρεσίες των δύο πλευρών. Οι λοιποί κληθήκαμε να ψηφίσουμε απλά. Είχαν μαζί τους την « πραγματική Αριστερά», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Οφείλω να συγχαρώ τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, για την συνέπειά της, δεν κατηγορώ όμως κανένα γιατί σκέφτηκε διαφορετικά.
  • Σημείο Τρίτο : Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν σηματοδοτεί από μόνη της , τον αιφνίδιο θάνατο για την Εργασία των Συμβασιούχων. Ο « θόρυβος» που δημιουργείται και οι απόψεις που διακινούνται στο διαδίκτυο, και κυρίως οι Δικονομικές Προσεγγίσεις, ακόμα και από επικεφαλής παρατάξεων, ενδεχομένως να προκαλέσουν το απευκταίο ατύχημα. Για αυτό εδώ αρμόζει η αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών.
  • Σημείο Τέταρτο : Η θέση μου όταν το θέμα έφθασε και στις συσκέψεις των επικεφαλής των Παρατάξεων, και στις συναντήσεις με τους Εργαζόμενους , ήταν αυτή που έφτασε ως το τέλος. Εγώ θα ψηφίσω κατά της άσκησης ενδίκων μέσων, δεν θα μπορούσα όμως να αποκρύψω από το Δημοτικό Σύμβουλο του Συνδυασμού μου, και τους Συνεργαζόμενους με εμάς Συμβούλους τις συνέπειες μίας θετικής ψήφου. Είναι θέμα εντιμότητας
  • Σημείο Πέμπτο : Όσοι εκφράζουν τη θέση ότι πρέπει να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή μόνη της, την παραίτηση από τα ένδικα μέσα, αν είναι έντιμοι, οφείλουν να δεσμευτούν για ένα αυτονόητο πράγμα. Αν ο Λαός τους επιλέξει ως Δημοτική Αρχή, ότι θα κάνουν ακριβώς αυτό που σήμερα προτείνουν. Διαφορετικά απλά ψεύδονται και κάνουν εξυπνακισμούς, σε βάρος της αγωνίας των ανθρώπων.
  • Σημείο Έκτο : Είμαι Εδώ, και είμαστε Εδώ, για να βρούμε ένα οδικό χάρτη. Εφόσον οι Εργαζόμενοι το θελήσουν, εφόσον το Σωματείο τους το επιζητήσει.
Αν υπάρχει μία ευθύνη, για αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, αυτή ανήκει στις Αντιδημοκρατικές Διατάξεις που ψήφισε ο κύριος Βορίδης, ανατρέποντας ακόμα και την ίδια την Κυβερνητική πολιτική. Είμαστε όμως εδώ για να παλέψουμε λέγοντας αλήθειες και μόνο αλήθειες.

 Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Τη στήριξη της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κερατσινίου - Δραπετσώνας, δηλώνοντας ότι συμπαραστέκεται στον πολύμορφο αγώνα που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα σημειώνει:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η παράταξη του ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή στάθηκε και θα συνεχίζει να στέκεται δίπλα στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του δήμου για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Ο αγώνας των εργαζομένων με συμβάσεις Covid 19 ενάντια στην απόφαση της δημοτικής αρχής και των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τους κρατάει στη δουλειά πρέπει να βρει την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Βορίδη όσο και οι προηγούμενες των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστια ευθύνη για την εργασιακή ομηρία των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με το μεροκάματο που με κόπο και δουλειά πάμε στα σπίτια μας.
Γίνεται ακόμη πιο καθαρό ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν κανέναν επίδοξο σωτήρα για να τους σώσει. Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι αυτός του οργανωμένου αγώνα απέναντι στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που μόνο στόχο έχουν την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον πολύμορφο αγώνα που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία».

Δελτίο Τύπου της Ελεύθερης Κίνησης Δημοτών Κερατσινίου       Δραπετσώνας - Παναγιώτης Διαλινάκης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αποφάσισαν τετραήμερη απεργία και σεβόμαστε απόλυτα το δημοκρατικό δικαίωμα της απεργίας, για την οποία βέβαια την αποκλειστική ευθύνη φέρει η δημοτική αρχή με τις παλινωδίες της, στην αντιμετώπιση του θέματος με την απόφαση πρόσληψης των εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω covid-19 στο δήμο. 
Είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια παραπληροφόρησης που γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών, από όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά το θέμα ενόψει και των εθνικών εκλογών κινδυνολογώντας σε βάρος των εργαζομένων. Είναι οι ίδιοι που αδιαφορούν για την ταλαιπωρία των δημοτών και για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη με τόνους σκουπιδιών στοιβαγμένους στους δρόμους.