Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Δυσοσμία στη Δραπετσώνα: Τι απάντησαν υποψήφιοι βουλευτές στη Β' Πειραιά!

<Τι μας απάντησαν υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων στη Β' Πειραιά για την ανθυγιεινή δυσοσμία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή οχτώ χρόνια τώρα

Στις 5 Μαΐου αποστείλαμε μία ερώτηση στους εξής 15 υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής στη Β' Πειραιά.
Ν.Δ: Βρεττάκος Γεώργιος, Λιβανός Μιχαήλ, Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος, Μπαρμπαγιάννη Ευγενία, Τραγάκης Ιωάννης
ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Αλεξιάδης Τρύφων, Θεόδοτος Μιλτιάδης, Καρακώστα Εύη, Κασιμάτη Νίνα, Ραγκούσης Γιάννης
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ : Αθανασιάδης Λεωνίδας, Διαμαντίδης Δημήτριος, Σαλαλές Χρήστος
ΚΚΕ: Μανωλάκου Διαμάντω
ΜεΡΑ 25 στο μέιλ του
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Τσιτούρης Ιωάννης.
Απαντήσεις λάβαμε μέχρι το Σάββατο 13.5 από τους : Καρακώστα Εύη, Σαλαλέ Χρήστο, Αθανασιάδη Λεωνίδα και Μανωλάκου Διαμάντω.

Όλοι όσοι ζούμε κι εργαζόμαστε στην περιοχή Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Πειραιά, ας έχουμε υπόψη μας αυτούς που δεν απάντησαν και γενικά και ειδικά εν όψει των επικείμενων εκλογών. Το βασικό στοιχείο για τη μη απάντησή τους εκτιμούμε ότι είναι πως οχτώ χρόνια μετά την έναρξη της υποβάθμισης της ποιότητας της καθημερινής μας ζωής και τις βαριές βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία μας, τα κόμματά τους δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα μία λύση στο 2ο μεγαλύτερο, μετά απ'αυτό της Φυλής, περιβαλλοντικό πρόβλημα της Αττικής. Και όσο να'ναι μία ευθύνη την έχουν κι αυτοί.
Στις απαντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων που μπήκαν στον κόπο και απάντησαν πέρα από γενικόλογες διακηρύξεις, δεν εντοπίσαμε μία συνολικά επεξεργασμένη και συγκεκριμένη πρόταση - λύση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η επιβλαβής για την υγεία μας δυσοσμία (μελισσανιδίλα), τέτοια που θα μπορούσε να ψηφιστεί από τη νέα Βουλή και να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν από την κυβέρνηση. Όσο δε λύνεται οριστικά αυτό το πρόβλημα τόσο η ζωή μας εξ αιτίας των κομμάτων, για άλλα λιγότερο και για άλλα περισσότερο, ένα είναι το σίγουρο, θα συνεχίσει να μαυρίζει.
Να προσθέσουμε επίσης πως μια παρόμοια ερώτηση πάνω στο θέμα της δυσοσμίας, δε θα έπρεπε σ'αυτή τη φάση να είχε υποβάλλει σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές της Β' Πειραιά και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας, με δεδομένο ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνούν στο ότι αυτή είναι κίνδυνος θάνατος για τους δημότες;

Οι απαντήσεις των τεσσάρων με τη σειρά που μας τις απέστειλαν :
Ακολουθεί η ερώτηση προς τους υποψήφιους βουλευτές,που τη διαμόρφωσαν τρεις δημότες Κερατσινίου Δραπετσώνας, οι Εμμανουήλ Γλαμπεδάκης, Θεολόγος Ιγνατιάδης (διαχειριστής της ιστοσελίδας Σταγόνα) και Νικόλαος Χάνος (διαχειριστής του μπλογκ Δραπετσίνι) και μετά οι απαντήσεις των τεσσάρων υποψηφίων

Από το 2015 μία περίεργη δυσοσμία πλήττει συχνά τους κατοίκους της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου και ανάλογα της έντασης και της φοράς των ανέμων φτάνει ως το Πέραμα και τον Πειραιά. Κάποιες ημέρες η δυσοσμία είναι τόσο έντονη και μεγάλη σε διάρκεια και ένταση που η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Μάλιστα πολλοί κάτοικοι έχουν αναφέρει ότι αυτή τους προκαλεί πονοκεφάλους, τσουξίματα στα μάτια και στον λαιμό και τάση για εμετό.
Οι έρευνες που διεξήγαγε τη διετία '18-'20 το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με ανάθεση από την Περιφέρεια Αττικής, απέδειξε ότι η πηγή της δυσοσμίας αυτής βρίσκεται στην περιοχή της ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Το ιδιαίτερο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων είναι πως οι μετρήσεις του «Δημόκριτου» έδειξαν ότι ανάμεσα στους αέριους ρύπους που εντοπίστηκαν, υψηλότατες τιμές συγκέντρωσης παρουσιάζει το καρκινογόνο βενζόλιο. Στην ουσία μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Αττική μετά απ’αυτό της Φυλής.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως στην περιοχή της ανάπλασης Δραπετσώνας η μόνη εταιρεία που ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές του 2015 είναι η Oil One, μία εταιρεία που επεξεργάζεται χιλιάδες τόνους αποβλήτων των πλοίων που πιάνουν ελληνικά λιμάνια.
Να σημειώσουμε επίσης πως αυτή η επικίνδυνη δυσοσμία όπου κυριαρχεί η μυρωδιά πετρελαίου, γίνεται αισθητή ιδιαίτερα τις μεταμεσονύκτιες και τις πρώτες πρωινές ώρες, και να τονίσουμε το γεγονός πως ακόμα και όταν πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά η δυσοσμία φτάνει μέσω του αποχετευτικού δικτύου και μέσα στα σπίτια.
Όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, τόσο ο δήμος όσο και διάφοροι σύλλογοι και δημοτικές κινήσεις διαμαρτυρήθηκαν εντόνως με συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που σταθερά επιδεινώνει την υγεία των κατοίκων. Οι πιέσεις τους όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν καρπούς.
Επειδή μόνο μία κυβέρνηση μπορεί να λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών σας απευθύνουμε το σχετικό ερώτημα.
Θα θέλαμε ως υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή μας να μας ενημερώσετε για:
α. την συγκεκριμένη πρόταση του κόμματός σας για το πώς σκοπεύει να λύσει αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
β. σε ποιες ενέργειες είστε αποφασισμένος να προβείτε εσείς ως βουλευτής, ώστε να λύσει λίαν συντόμως η νέα κυβέρνηση το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και εκείνοι οι οποίοι θα σας επιλέξουν (αναθέσουν) την εκπροσώπησή τους στη βουλή για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας τους.

Θα θέλαμε να μας αποστείλετε τις απαντήσεις σας το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 10 Μαΐου, για να τις αναρτήσουμε στο μπλογκ Δραπετσίνι και στην ιστοσελίδα Σταγόνα. πηγή