Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Μια θετική εξέλιξη για την πόλη.


   
του Γ. Τσιρίδη*

Με βάση τις πληροφορίες που έχω από τον Νίκο Μπελαβίλα, η μελέτη που κάνει το Πολυτεχνείο για τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την βιομηχανική ζώνη των 640 στρεμμάτων θα παραδοθεί σύντομα (εν μέρει) στον δήμο. 
Συγκεκριμένα θα υπάρξουν τρία παραδοτέα. 
Το πρώτο θα έχει μια ανάλυση του χώρου, το δεύτερο θα περιλαμβάνει ένα πακέτο προτάσεων και το τρίτο θα έχει το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο με παρακολούθηση και συμβολή του ΕΜΠ στην σχετική πολεοδομική μελέτη ανάπλασης. 

Το πρώτο παραδοτέο θα φτάσει σύντομα στον δήμο και θα το παρουσιάσει στο ΔΣ το ΕΜΠ.

Παραθέτω περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό το πρώτο παραδοτέο. Θα υπάρξουν πέντε κεφάλαια.
α) πρώτα θα αποδεικνύεται η αναγκαιότητα του πάρκου (με στοιχεία ελλείποντος πρασίνου κτλ).
β) Θα αποδεικνύεται η ανάγκη των νέων χρήσεων γης (πολιτισμού, αναψυχής, παιδείας, υγείας και αθλητισμού).
γ) Θα αναλύεται ο πληθυσμός με τα χαρακτηριστικά της περιοχής, την αξιολόγηση των προβλημάτων, του μορφωτικού επιπέδου, της εργασίας, της υγείας κτλ. στην περιοχή επέμβασης.
δ) Θα αναλύονται οι κοινωνικές υποδομές (σχολεία, μονάδες υγείας, κτλ), θα καταγράφεται τι υπάρχει (ρύποι θαλάσσιοι και αέριοι, μόλυνση κτλ) και θα τεκμηριώνεται η ανάγκης επέμβασης,
ε) Θα καταγράφεται το κοινωνικό αποτύπωμα, τι σημασία έχει ο τόπος για τους ανθρώπους και πώς θα επηρεάσει την ζωή τους.
Όπως γίνεται φανερό, αυτά τα πέντε σημεία του πρώτου παραδοτέου είναι ακριβώς η τεκμηρίωση που χρειάζεται ο δήμος για να αντιμετωπίσει την Εθνική Τράπεζα στο ΣτΕ. 
Υπάρχει η ένσταση της ΕΤΕ για την απαλλοτρίωση του χώρου, όμως το θέμα μας είναι να μην βγουν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις του 2015 (Λαφαζάνη-Σκουρλέτη) που προβλέπουν συντελεστή δόμησης 0.15 και χρήσεις ήπιες χωρίς μεταποίηση. 
Φυσικά αν μπορούσαμε να έχουμε την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα. 
Η δημοτική αρχή είχε άλλη (λάθος) εκτίμηση και δεν προχώρησε στην Μελέτη ήδη από το 2017 ή έστω από το 2019 ώστε να κατοχυρώσει τα δικαιώματά μας. Ακόμη και το 2021 την απέρριπτε. 
Ευτυχώς στη συνέχεια αντελήφθη το σφάλμα και το επιδιορθώνει με αυτή την μελέτη του ΕΜΠ. Έστω κι έτσι, λοιπόν, με το πρώτο παραδοτέο, τα επιχειρήματά μας ενισχύονται και βλέπω πιθανό πια ότι οι ρυθμίσεις του 2015 δεν θα εκπέσουν. Μια θετική εξέλιξη για την πόλη.
...
Στη φωτογραφία το εργοστάσιο Λιπασμάτων το 1960. Έτσι ήταν ως το 1999 που λειτουργούσε.

*Γ. Τσιρίδης: δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής δημοτικής κίνησης, πρώην αντιδήμαρχος Δραπετσώνας


ΥΓ. Πολλά ευχαριστώ στον Γ. Τσιρίδη που μπαίνει στο κόπο να ενημερώνει για τα θέματα της ανάπλασης της περιοχής των Λιπασμάτων, καλύπτοντας το έλλειμα της επίσημης ενημέρωσης για το θέμα από τη δημοτική αρχή!