Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι;

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 (ώρα έναρξης: 15:00 και ώρα λήξης 16.00) θα γίνει η 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια περιφοράς. Η ψήφος θα σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε συγκεκριμένη διεύθυνση.

Ποιο είναι το περίεργο θα ρωτήσει κάποιος; Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ανοίξουν το κινητό τους και θα ψηφίσουν, άλλωστε το προβλέπει και ο νόμος! Στην πρόσκληση αναφέρεται ως αιτία της νόμιμης μεν, μη διαζώσης δε συνεδρίασης, τα «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής τους». Βέβαια, ενώ στα γήπεδα και στα καταστήματα επιτρέπεται πληρότητα 100%, στα μέρη μας, ακόμη,  γίνονται συνεδριάσεις δια περιφοράς και  με το σταγονόμετρο δια-ζώσης !

Στη διαδικασία, "συνεδρίασης δια περιφοράς" δεν συζητιούνται τα θέματα, οι δημοτικοί σύμβουλοι διαβάζουν τον τίτλο των θεμάτων, συνήθως δεν έχουν απορίες, αλλά και να έχουν δεν θα τις ρωτήσουν (δεν υπάρχει ζωντανός διάλογος), δεν θα βοηθήσουν με ιδέες και προτάσεις στην βελτίωση των τελικών αποφάσεων και στο τέλος της ημέρας θα στείλουν τη ψήφο τους για να μετρηθεί και να προχωρήσουν,  "ψιλά γράμματα" δηλαδή. Το θέμα είναι: η "διεκπεραίωσις" να γίνει! Χωρίς καμία απολύτως συζήτηση, χωρίς ούτε καν να γνωρίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος τι ψήφισε ο άλλος και γιατί καταψήφισε ή υπερψήφισε ο άλλος. Απλά και σύντομα! 

Βέβαια τα θέματα της γειτονιάς, τα θέματα της καθημερινότητας της πόλης, τα θέματα για τα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν τη ψήφο μας για να μας εκπροσωπήσουν,  δεν συζητιούνται!  Γιατί δεν γίνεται με μαιλ συζήτηση για θέματα εκτός ημερησίας διάταξης, το  ουσιαστικό κομμάτι της λειτουργίας ενός δημοτικού συμβουλίου. 
 Στο παρελθόν στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, και γενικώς στην ιστορία της αυτοδιοίκησης,  ερχόταν ο ρυθμός της πόλης στην αίθουσα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπέβαλαν ερωτήσεις και η δημοτική αρχή έδινε τις εξηγήσεις της! Έτσι και η "εξουσία" είχε την αναγκαία ανατροφοδότηση από την κοινωνία.
Τώρα αυτά τελείωσαν, ούτε καν αυτός ο περιβόητος δημοτικός έλεγχος γίνεται! Ξεχάστηκε στο χρονοντούλαπο του δευτέρου ορόφου της Ελ. Βενιζέλου! Έγινε μία συνεδρίαση πέρυσι και τέλος!

 Όμως η πόλη έχει προβλήματα: Η δυσοσμία που ήρθε πάλι, η περίφημη τροπολογία που σε κάποιο συρτάρι ξεχάστηκε, το σκουπιδοεργοστάσιο που έρχεται, η αναπαλαίωση του εργοστασίου Καχραμάνογλου στο κέντρο της πόλης, όπου στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Κερατσινίου γίνεται ένα μεγάλο έργο που θα φέρει κόσμο στην πόλη και, δυστυχώς,  δεν προβλέπεται να  κατασκευαστεί πάρκινγκ και χώρος πρασίνου, κλπ! 
Όλα αυτά και άλλα τόσα  δεν είναι θέματα για να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και να τοποθετηθεί, να διαμορφώσει προτάσεις, να καταγγείλει, να αντιδράσει
...
Έχει περάσει κάποιος από την πλατεία Κύπρου;  Τελευταία  έγινε  ένα άναρχο καφενείο και όλοι οι επαγγελματίες θέλουν να τοποθετήσουν όλο και περισσότερα καθίσματα!  Σύντομα νέα καταστήματα  θα έρθουν και θα ζητήσουν χώρο για καθίσματα; Γι΄ αυτό έγινε η περίφημη ανάπλαση της πλατείας και ξεριζώθηκαν τα παλιά δέντρα; Το θέμα αυτό δεν απασχολεί τους δημοτικούς συμβούλους, δεν αξίζει να το συζητήσουν και να ορίσουν "κανόνες και αρχές"; 

Τελικά, στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρχουν δημότες που θα θέλουν να γίνουν δημοτικοί σύμβουλοι; Και γιατί να είναι κάποιος υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος; Για τον τίτλο ή για να στέλνει μηνύματα;