Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Καταργείται η διάταξη για τις "αποφάσεις δια περιφοράς" ! Ωχ...


Το άρθρο 48 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατετέθη στη Βουλή τη νύχτα της Δευτέρας 30ηςΜαΐου, καταργεί το έκτακτο νομικό πλαίσιο της πανδημίας ειδικά για τον τρόπο λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων Ο.Τ.Α.και των Διοικητικών Συμβουλίων των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων τους.

Συγκεκριμένα, το κατατεθέν άρθρο 48 προβλέπει:
«Η παρ.1 του άρθρου 10 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020 (Α’ 76), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 67 του ν.4830/2021 (Α’ 169), περί τρόπου λήψης αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Διοικητικών Συμβουλίων των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων τους, ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙαπό την έναρξη ισχύος του παρόντος.»
Η καταργούμενηπαράγραφος, όπως είχε αντικατασταθεί και ίσχυε, μέχρι τώρα ορίζει τα εξής:
«1. Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των Ο.Τ.Α. A’ και B’ βαθμού και των Διοικητικών Συμβουλίων των εποπτευόμενων Νομικών τους Προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα:

α) είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ.5 του αρ.67 και της παρ.1 του αρ.167 του ν.3852/2010,
β) είτε με τηλεδιάσκεψη με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών,
γ) είτε δια ζώσης
δ) είτε δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη.

Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συλλογικών οργάνων και των Διοικητικών Συμβουλίων της παρ. 1, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.
Συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων και των Διοικητικών Συμβουλίων της παρ.1, που ήδη έλαβαν χώρα με έναν από τους ανωτέρω τρόπους θεωρούνται νόμιμες.»

Μπορείτε να δείτε το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ και την ΕΚΘΕΣΗ που το συνοδεύει