Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ανησυχία: Τι θα πάρουν τελικά οι δήμοι από τον ΟΛΠ;

Προβληματισμός επικρατεί στους δήμους του Πειραιά για το ποσό που θα πάρουν τελικά από τον ΟΛΠ καθώς υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν να υπαναχωρούν από τα αρχικώς συμφωνηθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διαδικασία μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco, συμφωνήθηκε οι επιλιμένιοι δήμοι (Πειραιάς, Κερατσίνι-Δραπετσώνα, Πέραμα) να εισπράτουν το 3.5% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ ως αντισταθμιστικά οφέλη για τη λειτουργία του λιμανιού. Μάλιστα οι δήμαρχοι (Μώραλης, Βρετάκος, Λαγουδάκης) συμφώνησαν και τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η κατανομή μεταξύ τους. Η συνφωνία προβλέπει ότι η ΟΛΠ ΑΕ θα αποδίδει το ποσό που αντιστοιχεί στο 3.5% του τζίρου του στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του θα το κατανέμει στους δήμους.

Κάποια στιγμή στην πορεία εκείνων των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, προέκυψε ότι ένα κλάσμα του 3.5% θα παρακρατείται υπέρ της Δημόσιας Αρχής Λιμένων. Η απόφαση της δημιουργίας της ΔΑΛ ελήφθη από τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα, με πρόβλεψη ότι τα λειτουργικά της έξοδα θα χρηματοδοτούνται από το ποσοστό αυτό που θα καταβάλει κάθε χρόνο ο ΟΛΠ. Ο Θ.Δρίτσας δεσμεύτηκε πάντως προς τους δημάρχους ότι η λειτουργία της ΔΑΛ δεν θα απαιτήσει περισσότερο από το 0.3% του τζίρου του ΟΛΠ. Ως εκ του τούτου οι ενδιαφερόμενοι δήμαρχοι του Πειραιά συμφώνησαν υπολογίζοντας ότι θα μοιραστούν μεταξύ τους τουλάχιστον το 3.2% του ετήσιου τζίρου του ΟΛΠ.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πρώτη σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων των δήμων με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικού τύπου λεπτομέρειες που αφορούν την είσπραξη του σχετικού κονδυλίου. Πλην όμως, ο γραμματέας του δήμου Πειραιά και δυο αντιδήμαρχοι από το Πέραμα και το Κερατσίνι βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη καθώς η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών δεν δεσμεύτηκε ότι για τη λειτουργία της ΔΑΛ αρκεί μόνο το 0.3% που είχε συμφωνηθεί.
Η ανησυχία γίνετια πιο έντονη, αφού πέρα από τους πολύ σημαντικούς ουσιαστικούς λόγους (ποιο ποσό θα πάρουν τελικά οι δήμοι) υπάρχει και πίεση χρόνου, καθώς μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου οι δήμοι πρέπει να κλείσουν τον προϋπολογισμό του 2018 και άρα να γνωρίζουν το ακριβές ποσό που θα εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένται πάντως νέα συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών υπ.Οικονομικών – δήμων με τους πιο αισιόδοξους να ελπίζουν ότι τελικά θα τηρηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί. πηγή: portnet