Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

«τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…»

Η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε από τη δημοτική αρχή. 
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, όχι μόνο για τις  εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο χώρο, δείχνει τη δίψα, το απωθημένο, των δημοτών να περπατήσουν δίπλα στη θάλασσα και να γνωρίσουν το χώρο και βέβαια επιβραβεύει όλους όσους συνέβαλαν να υλοποιηθεί η ιδέα.

Και ποιοι συνέβαλαν να υλοποιηθεί η ιδέα;

 ...Πολλοί, με μια πιο πλατιά ανάγνωση, βέβαια, από ανακοινώσεις (εδώ) που περιορίζουν το εύρος!
 Η δημοτική αρχή, με αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις, είδαμε βήμα- βήμα σε φωτογραφίες κάθε πέτρα που χτιζόταν, άλλωστε έτσι κάνουν όλες οι δημοτικές αρχές, προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει για λογαριασμό της ό,τι έγινε στο χώρο. Όμως δεν είναι έτσι ακριβώς. 

Σε κάθε περίπτωση, η τωρινή δημοτική αρχή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτή την παρέμβαση και αυτό αναγνωρίζεται από όλους, τουλάχιστον αυτούς που δεν φανατίζονται. Όμως μερίδιο έχουν και άλλοι που τόσα χρόνια έμπαιναν μπροστά, αλλά και παλιές δημοτικές αρχές, οι οποίες, έστω υπό την πίεση του κινήματος των πολιτών, αντιστάθηκαν και είπαν όχι σε δελεαστικές προτάσεις και σε "άλλα" προγράμματα. Υπάρχουν δημότες που γνωρίζουν πολύ καλά, σχέδια, πιέσεις, το παρασκήνιο αλλά και αυτούς που με κόστος πολλές φορές δεν προχώρησαν στο επόμενο βήμα.

Μερίδιο έχει και ο προηγούμενος δήμαρχος, ο οποίος μέσα στην υπερβολή της διοίκησης του με τα τόσα προβλήματα, πήρε το ρίσκο και ανέβηκε στην μπουλντόζα, άνοιξε το δρόμο και για πρώτη φορά έδωσε πρόσβαση στη θάλασσα. Ακόμα, είναι σημαντικό, άφησε ένα σεβαστό ποσό στο ταμείο του δήμου, μαγιά για πολλές κινήσεις που γίνονται σήμερα.

Μεγάλη συμμετοχή έχει και η περιφέρεια η οποία ήταν παντού, στυλοβάτης και αρωγός, δεν στάθηκε εμπόδιο και προκήρυξε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την συνολική ανάπλαση της περιοχής.

Και τέλος μερίδιο έχει και η κυβέρνηση του σύριζα με τη σημαντική συμβολή του Δρίτσα που πάλεψε από θέση θεσμική. Είναι άδικο και μικρόψυχο να ξεχνιέται ότι η κυβέρνηση πήρε την ευθύνη, σε δύσκολη περίοδο, και με την cosco απέναντι, και άλλαζε την προηγούμενη ρύθμιση του 2014. Η ρύθμιση αυτή προέβλεπε ότι η περιοχή είναι πολεοδομήσιμη με ΣΔ 0.6 στο σύνολο της έκτασης με χρήσεις γης την μεταποίηση επαναφέροντας τα εργοστάσια. Και τελικά με νομοθετική ρύθμιση παρέδωσε 86 στρέμματα στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και στους δημότες.

Από εκεί και πέρα, ο δήμος πρότεινε σωστές τροπολογίες, συνεργάστηκε άψογα με την Περιφέρεια, προχώρησε σε μελέτες, διεκδίκησε έργα και τέλος πήρε τη σκυτάλη και προχώρησε στο επόμενο βήμα, σε μια πρώιμη παρέμβαση, μην περιμένοντας τον διαγωνισμό που προκήρυξε η περιφέρεια Αττικής, ο οποίος θα καθυστερούσε, ούτως ή άλλως, να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Και έκανε καλά, παρά τις αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, μιας και δημιούργησε «τετελεσμένο». Παρέδωσε στους πολίτες μια περιοχή για δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, η οποία μπορεί να μετεξελιχτεί στο μέλλον σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. 
Ακόμα η ιδέα για άνοιγμα της περιοχής από την πλευρά του υδατόπυργου ήταν εξαιρετική (αρχικά τα σχέδια του δήμου μιλούσαν για παρέμβαση από τον όρμο Κράκαρη), μιας και ουσιαστικά έχει μπλοκάρει στο ενδιάμεσο άλλες εκτάσεις για τις οποίες θα δοθεί μάχη στο επόμενο διάστημα.(μην ανοίξει η όρεξη για αλλαγή ρυθμίσεων για την «τυφλή» προς τη θάλασσα περιοχή)

Μεγάλο μερίδιο γι΄ αυτή την παρέμβαση έχει βέβαια ο δήμαρχος, ο οποίος με μια μικρή ομάδα, έγκαιρα άφησε πίσω φωνές που τον «δυσκόλευαν», κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά αναθέτοντας άτυπα, αλλά ουσιαστικά στον γενικό γραμματέα του δήμου το project. Το «πρόγραμμα» το πήρε εξ ολοκλήρου επάνω του ο γενικός γραμματέας, σε έναν άλλο ρόλο για γραμματέα, και με την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου, έκανε τις επιλογές χώρων, σίγουρα με την τεχνική ομάδα του δήμου, και παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, το ολοκλήρωσε με επιτυχία.

Η επόμενη μέρα βρίσκει μια δημοτική αρχή σε θέση οδηγού, έναν δήμαρχο με μεγάλη αποδοχή και την αντιπολίτευση με πλήθος ερωτημάτων. Θα ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια, εάν τις επόμενες μέρες δοθούν οι απαραίτητες και αναλυτικές εξηγήσεις που ζητούνται στις ενστάσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση, για το κόστος και για την «επικινδυνότητα» του χώρου.

Και βέβαια αυτό πρέπει να γίνει, χωρίς φωνές και πολιτικές υπερβολές από το «χρονοντούλαπο», αλλά με στοιχεία για τις επιλογές, χρονοδιαγράμματα, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Και πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και αυτό θα εκτιμηθεί και θα είναι κυριολεκτικά «άλλος δρόμος»…