Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Αθλητικά έργα που θα γίνουν μέσα στο 2016 στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Ο Δημήτρης Θωμαΐδης είναι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του "Άλλου Δρόμου" και εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού. 
Το απόγευμα της Τετάρτης 6 Απριλίου, οι Ιγνατιάδης Λάκης και Κουντουπίδης Οδυσσέας εκ μέρους της ιστοσελίδας stagona4u.gr και Χάνος Νίκος, από το μπλογκ "drapetsini" συναντήθηκαν με τον κ. Θωμαΐδη και του έθεσαν κάποιες ερωτήσεις σχετικές με τα αθλητικά έργα που σκοπεύει να φτιάξει η δημοτική αρχή εντός του 2016.
 
 Ποια ήταν η γενική εικόνα των αθλητικών χώρων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας όταν αναλάβατε τη διοίκηση του δήμου το Σεπτέμβριο του 2014;
Η εικόνα όλων των αθλητικών χώρων που παραλάβαμε όταν ο «Άλλος Δρόμος» ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου πριν ένα χρόνο ήταν μια εικόνα εγκατάλειψης. Για μια δεκαετία και πάνω, ίσως, δεν έχει μπει ένα λιθαράκι για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Από την ημέρα που αναλάβαμε για κάθε αθλητικό χώρο, για κάθε γήπεδο έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις και το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον υπάρχει ένα σχέδιο και ένα πρόγραμμα. 


Για το κλειστό Κερατσινίου «Παντελής Νικολαΐδης» τι σχεδιάζετε;
Είναι το γήπεδο που χρησιμοποιεί ο Φάρος. Ο Φάρος είναι ομάδα πλέον της Α1 του μπάσκετ. Όμως υπάρχουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή έχουμε διαθέσιμα 170.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για μόνωση της οροφής του γηπέδου και για να τοποθετηθούν επιπλέον εξέδρες. Υπάρχουν 700 θέσεις και θα τοποθετηθούν επιπλέον δύο εξέδρες των 140 θέσεων πίσω από τις μπασκέτες οπότε θα έχουμε επιπλέον 280 θέσεις. Ο Φάρος συμφωνεί με το σχέδιο και θα το δηλώσει έδρα για την Α1, και αυτό είναι τιμή μας! Ο Φάρος με το μπάτζετ που έχει θα μπορούμε να δηλώσει έδρα οπουδήποτε.


Για το κολυμβητήριο τι έχετε να πείτε;
Για το κολυμβητήριο δεν έχω να πω κάτι, είναι ένα στολίδι για την περιοχή. Θα κλείσει 1η Αυγούστου και θα συντηρηθεί εξ ολοκλήρου έως 30 Αυγούστου για να είναι έτοιμο την επόμενη σεζόν.
Στολίδι το παραλάβατε;
Στολίδι έγινε στην πορεία μετά από δικές μας ενέργειες. Το πήραμε διαλυμένο, αν θυμάστε ήταν κλειστό περίπου δύο χρόνια και μάλιστα θέλανε να το δώσουν σε ιδιώτες μέσω ΚοινΣεπ. Δεν υπήρχαν φώτα, τα πλακάκια ήταν σπασμένα, εικόνα αποσύνθεσης. Το συντηρήσαμε, αποκαταστήσαμε τις βλάβες, βάλαμε τους κατάλληλους ανθρώπους σε κατάλληλες θέσεις και το παραδώσαμε για χρήση και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Στο κολυμβητήριο έρχονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Γίνονται ειδικά προγράμματα για Α.Μ.Ε.Α., προπονούνται αθλητικά σωματεία πόλο και κολύμβησης, υπάρχουν προγράμματα κολύμβησης του δήμου για παιδιά και για μεγάλα παιδιά όπως εμείς, για αθλητικούς και θεραπευτικούς λόγους.
Πόσα λεφτά πρέπει να πληρώνει κάποιος για να κολυμπάει;15 ευρώ το μήνα για 3 φορές την εβδομάδα και 25 ευρώ για απεριόριστες χρήσεις!
Η παράταξη σας μιλούσε προεκλογικά για δωρεάν υπηρεσίες αθλητισμού και πολιτισμού για τους δημότες;
Το δωρεάν είναι έως ενός σημείου. Χρειάζονται μεγάλα ποσά για τη συντήρηση του κολυμβητηρίου και τουλάχιστον αυτή την περίοδο είναι δύσκολο. Όμως υπάρχουν πολλές κατηγορίες που απαλλάσσονται ή έχουν σοβαρές εκπτώσεις.


Ένα άλλο μεγάλο στάδιο του Κερατσινίου είναι το Δημοτικό Στάδιο στις Σιταποθήκες το οποίο χρησιμοποιείται από ομάδες ποδοσφαίρου και κλασικού αθλητισμού. Το κλειστό που βρίσκεται δίπλα του χρησιμοποιείται από ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, και χάντμπολ. Τι έχετε σχεδιάσει γι’αυτούς τους δύο αθλητικούς χώρους;
Για τον χώρο αυτό (ανοικτό γήπεδο και κλειστό γήπεδο) υπάρχουν 260.000 ευρώ, χρήματα της περιφέρειας και εντάχτηκαν στο προϋπολογισμό του 2015. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο κλειστό γήπεδο και στο ανοικτό ταυτόχρονα. Χρειάζεται οπωσδήποτε μόνωση στο κλειστό, θα επισκευαστούν τα φώτα, επισκευάστηκε ήδη η περίφραξη η οποία έπεφτε και ίσως στον αγωνιστικό χώρο να γίνει αλλαγή τάπητα ή κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις. Δουλεύει ο ΓΣΑ εκεί, (Αθλητικός Σύλλογος Κερατσινίου), σύλλογος με μεγάλες επιτυχίες στον κλασικό αθλητισμό, έχει πολλούς αθλητές και καλές εγκαταστάσεις τις οποίες παραχώρησε ο Δήμος και διαμορφώθηκαν με χρήματα του συλλόγου.
Αυτά όλα που λέμε σε ποιο βάθος χρόνου θα γίνουν;Ότι λέμε είναι για το 2016. Στόχος είναι να υλοποιηθούνε πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Πριν τον Οκτώβριο.


Για το αθλητικό πάρκο «Πρεσόφ» υπάρχει κάποιο σχέδιο;
Θα συντηρηθούν τα γηπεδάκια και η παιδική χαρά και θα διαμορφωθεί ο χώρος όπως πρέπει. Τα γήπεδα του τένις τα εκμεταλλεύεται ιδιώτης, έχουν δοθεί από τον δήμο και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε φέτος κάποια παρέμβαση.


Το γήπεδο της Χαραυγής επί της Παλαιολόγου;
Στο γήπεδο της Χαραυγής έχουν γίνει παρεμβάσεις στα φώτα, στις εξέδρες που είχαν σαπίσει και ήταν επικίνδυνες και τοποθετήθηκε έναν οικίσκος ISOBOX για να έχει αποδυτήρια και η πέμπτη ομάδα που γυμνάζεται εκεί. Το βρήκαμε σε κάκιστη κατάσταση, ο αγωνιστικός χώρος ήταν απελπιστικά άσχημος, οι εξέδρες διαλυμένες! Βάφτηκε, συντηρήθηκε μετά από 10 χρόνια, φτιάχτηκαν οι εξέδρες, δεν τελειώσαμε ούτε θα εγκαταλείψουμε τους χώρους που συντηρούμε και είναι ευθύνη μας.
Το γήπεδο αυτό ανήκει στην ΑΓΕΤ. Έχει γίνει κάποια κίνηση εκ μέρους του δήμου για να το διεκδικήσουμε;
Ήδη έχει γίνει αυτό, ζητήσανε ανανέωση, δεν ανανεώνουμε, διεκδικούμε! Τελειώσαμε με τη Χαραυγή.
 
Όχι δεν τελειώσαμε, υπάρχει και το 5Χ5 στη Σωκράτους και εδώ έχουμε τον ορισμό της εγκατάλειψης! Τι θα γίνει εκεί;
Υπάρχουν 50.000 για το γήπεδο 5χ5 της Χαραυγής. Θα φτιαχτεί και θα συντηρηθεί από την αρχή. Το παραλάβαμε διαλυμένο, με κατεστραμμένα αποδυτήρια, με αγωνιστικό χώρο χάλια. Αφού συντηρηθεί θα δοθεί σε ακαδημίες για προπόνηση, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει έτσι.
Ένας ακόμα αθλητικός χώρος, μάλλον ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων είναι το «Αθλητικό Πάρκο» στο Σελεπίτσαρι! Αυτό σε τι κατάσταση βρίσκεται;
Σε πολύ καλή κατάσταση. Εκεί δε θα γίνει παρέμβαση στους αθλητικούς χώρους

Στα γήπεδα της Δραπετσώνας: Κασιμάτειο;
Βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κεφάλαιο αυτή τη στιγμή, οπωσδήποτε όμως θα γίνει παρέμβαση στα φώτα. Και θα δημιουργηθεί γήπεδο beach βόλεϊ στον χώρο δίπλα.
Αθλητικό Κέντρο Δραπετσώνας, στα Φάρμακα (Αποθήκες)
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μπάτζετ. Θα συντηρηθεί για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε και κάποιες δραστηριότητες από το γήπεδο Παπαμιχαήλ της Δραπετσώνας, το οποίο φιλοξενεί πολλά παιδιά σε διαφορετικά αγωνίσματα.
Το κλειστό γήπεδο «Παπαμιχαήλ» στο οποίο γυμνάζονται πάρα πολλά παιδιά;
Υπάρχει μελέτη θα επισκευαστούν οι βασικές υποδομές και η στέγη. Για τα αιτήματα που υπάρχουν από τον ΔΑΣ Δραπετσώνας για τη ρυθμική γυμναστική και το τραμπολίνο δεν έχω να ανακοινώσω κάτι αυτή τη στιγμή*


Αφήσαμε τελευταίο το «Π. Σαλπέας» στο Κερατσίνι για το οποίο έχουν γραφεί πολλά και έχετε δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση. Τι γίνεται κάποια στιγμή θα ξεκινήσει το έργο;
Για το «Σαλπέας» υπάρχουν ευτράπελα, υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν ίντριγκες, υπάρχουν γκρίνιες, αλλά υπάρχει και μια πραγματικότητα. Όταν αναλάβαμε υπήρχε έτοιμη μία μελέτη για το «Σαλπέας», 365 χιλιάδων.
Ρωτάμε ανθρώπους που γνώριζαν το αντικείμενο και διαπιστώνουμε ότι έργο αυτό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με 250 χιλιάδες. Ψάχνοντας να βρούμε πως θα γίνει νέα μελέτη, καθυστερήσαμε τελικά ένα τρίμηνο, που αποδείχθηκε λάθος. Η σκέψη μας ήταν να αλλάξουμε τη μελέτη και τα 100χιλιάρικα να δοθούν για να γίνει ένα γήπεδο 8χ8 εκεί δίπλα. Όμως διαπιστώσαμε ότι δεν γίνεται να αλλάξουμε μελέτη και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε με την υπάρχουσα. Για να μην χαθούν τα χρήματα που αφορούσαν έργο του 2015, προκηρύξαμε ένα μειοδοτικό διαγωνισμό και κατοχυρώθηκε το έργο σε μία εταιρεία. Όμως η επίτροπος που ελέγχει τις αποφάσεις για τα έργα δεν το ενέκρινε και η εισήγησης της είναι να ακυρωθεί το έργο. Μιλάει για τεχνικά λάθη. Για να τα ξέρει όμως η επίτροπος που είναι δικηγόρος δεν πρέπει κάποιος να της το έχει πει;
 

Επομένως δε μπορεί να προχωρήσει το έργο και η υπόθεση μετά από ένσταση μας πάει στο ελεγκτικό συνέδριο. Όμως όποια και να είναι η απόφαση, το έργο θα γίνει. Ακόμα κι αν απορριφτεί από το ελεγκτικό συνέδριο η ένσταση μας το έργο θα γίνει. 
Πως; 
Εγκρίναμε στον φετινό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, του δήμου χρήματα κι όχι της περιφέρειας. Μ’ αυτά θα επισκευαστεί ο αγωνιστικός χώρος, να το πω με υπερβολή, με προδιαγραφές «Καραϊσκάκη»! Το έργο θα τελειώσει, είτε με το ποσόν της Περιφέρειας, είτε με του δήμου το ποσόν, πριν την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Εάν η εισήγηση του ελεγκτικού συνεδρίου είναι αρνητική θα χαθούν δυστυχώς τα 365.000 ευρώ για το έργο. Ακόμα σημειώστε ότι για το γήπεδο Σαλπέας υπάρχει ένα ακόμα ευτράπελο. Υπάρχει μέσα στο γήπεδο ένα κομμάτι του γηπέδου που ανήκει σε ιδιώτη. Πληρώσαμε τα ενοίκια του ιδιοκτήτη για 3 χρόνια.
Αυτό που λέγεται ότι βρήκε η πάρεδρος ότι υπάρχει και στα τρία Δ.Σ των κατασκευαστικών εταιρειών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό το ίδιο πρόσωπο ισχύει; 

 Η εισήγηση της επιτρόπου ήταν αρνητική λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά και για το λόγο που λέτε. Κυρίως όμως ήταν για τεχνικά προβλήματα που υπήρχαν στη μελέτη.
Απλώς θα πει η αντιπολίτευση ότι υπήρχε μια μελέτη έτοιμη τη ψάχνατε την ψάχνατε και τελικά κατεβάσατε την ίδια μελέτη και τελικά την πατήσατε;
 Δεν μπορούσαμε να μην την ψάξουμε την μελέτη, ήταν αναγκαίο για εμάς από τη στιγμή που διαπιστώσαμε ότι ήταν πανάκριβη. Υποχωρήσαμε στο τέλος για να δοθούν μέσα στο 2015 τα χρήματα από την Περιφέρεια στο δήμο μας.
Σε ένα φασαριόζικο δημοτικό συμβούλιο που έγινε πέρσι υπήρχε η διένεξη για το εάν θα γίνει ο χορτοτάπητας με φυσικό χόρτο ή με πλαστικό;
Υπάρχει διαφωνία για τον αγωνιστικό χώρο. Οπωσδήποτε καλύτερο είναι το χόρτο. Το χόρτο όμως θέλει καλύτερη συντήρηση και φροντίδα. Απλώς πρέπει οι ομάδες να το προσέξουν. Η εβδομαδιαία χρήση σε γήπεδο με φυσικό χόρτο δε μπορεί να ξεπερνάει τις 8 ώρες. Ως πρώην ποδοσφαιριστής επιλέγω γήπεδο με χόρτο.



Το «Γ.Βάζος» στην Δραπετσώνα σε τι κατάσταση το βρήκατε;
Δυστυχώς και το γήπεδο ποδοσφαίρου της Δραπετσώνας ήταν σε κακή κατάσταση. Αρχικά βάλαμε μια εξέδρα πριν λίγο καιρό. Κόστος σχεδόν μηδέν, 6.500 ενοίκιο το χρόνο, και φτιάχτηκε σε 30 ώρες. Επισκευάσαμε το φωτισμό, βάψαμε τους χώρους των αθλητών, και τώρα αρχίζει να μοιάζει με γήπεδο! Είχαμε 315.000 για εξέδρες από την περιφέρεια.
 

Ποιο είναι το σχέδιο για το «Γ. Βάζος»
Να δημιουργήσουμε ένα δημοτικό στάδιο, με 8 κουλουάρ για κλασσικό αθλητισμό, ένα γήπεδο 70Χ110, με διαστάσεις Α΄ εθνικής, με 15.000 θέσεις. Σε όλον τον Πειραιά σύγχρονο γήπεδο για κλασσικό αθλητισμό, από τότε που το Καραϊσκάκη διαμορφώθηκε αποκλειστικά μόνο για ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο κι αυτό στο Βάζος θα είναι το μοναδικό. Σχεδιάζουμε επίσης ένα γήπεδο με χλοοτάπητα 7ης γενιάς δίπλα στο Βάζος από την πλευρά του Υδατόπυργου. Τις εγκαταστάσεις αυτού του γηπέδου θα τις χρησιμοποιούν οι 4 ποδοσφαιρικές ομάδες της Δραπετσώνας και η γυναικεία που θα δημιουργηθεί, τα σωματεία κλασικού αθλητισμού και θα υπάρχει χρόνος για να χρησιμοποιεί και το κοινό τις εγκαταστάσεις (κουλουάρ) του στίβου. Το γήπεδο του Βάζου όταν ολοκληρωθεί θα το χρησιμοποιεί μόνο μία ποδοσφαιρική ομάδα.
Θα επιδιώξουμε να ξεκινήσει το έργο μέσα στο 2016. Τα χρήματα που συζητούνται να μας δοθούν από την Περιφέρεια, είναι 3,7 εκατομμύρια και σκοπεύουμε να φτιάξουμε μ'αυτά ένα χρήσιμο και σύγχρονο αθλητικό κέντρο.


Το Θεμιστόκλειο στην Υπαπαντή, που όποια μέρα και αν περάσεις θα δεις μέσα πολύ κόσμο να γυμνάζεται, ανήκει στο δήμο Πειραιά. Εμείς έχουμε τέτοιους χώρους; Γήπεδα δηλαδή, που να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να αθλούνται και οι δημότες που δεν είναι γραμμένοι σε ομάδες;
Όχι δεν έχουμε. Το Θεμιστόκλειο είναι ένα ειδικό γήπεδο για κλασικό αθλητισμό, ανοιχτό στο κοινό. Όμως σε κάθε γήπεδο υπάρχει και πρόβλεψη για το κοινό. Π.χ. στις Σιταποθήκες υπάρχουν διάδρομοι για τους συλλόγους και υπάρχουν διάδρομοι για το κοινό.
Υπάρχουν σκέψεις να ξεκινήσουν κάποια στιγμή προγράμματα τύπου «Αθλητισμός για όλους»;
Ναι το προσπαθούμε, είμαστε ακόμα στην αρχή. Δεν γίνονται όλα με μαγικό τρόπο! Όμως θα υπάρξουν προτάσεις και σε αυτή την κατεύθυνση




Ένα σχόλιο και σχετικές πληροφορίες των διαχειριστών που πήραν τη συνέντευξη.
Το σχόλιο
α) Η συζήτηση με τον κ. Δημήτρη Θωμαΐδη, εντεταλμένο σύμβουλο για τα θέματα αθλητισμού του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ήταν για εμάς που κουβεντιάσαμε μαζί του, μια ευχάριστη έκπληξη. 
Γνωρίσαμε ένα άνθρωπο ο οποίος «κατέχει» το θέμα και έχει διάθεση να ασχοληθεί! Ο κ. Θωμαΐδης μας ενημέρωσε για τους αθλητικούς χώρους και τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον καθένα, τις παρεμβάσεις που γίνονται και δεν φαίνονται πολλές φορές δια «γυμνού οφθαλμού», αλλά και το φετινό σχέδιο της δημοτικής αρχής για αποκατάσταση και σχεδιασμό νέων χώρων. 
Μακάρι να γίνουν τα περισσότερα ή και όλα από αυτά που έχουν σχεδιαστεί! Θα είναι μεγάλη επιτυχία, όπως μεγάλη επιτυχία θα είναι για τη δημοτική αρχή να μην αφήσει να περιέλθουν στην ίδια κακή κατάσταση οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

β.*Στη διάρκεια της κουβέντας, η οποία έγινε την Τετάρτη 6-4-2016, αφήσαμε ανοικτό το θέμα για το «μπαλόνι» και τα αιτήματα των σημαντικών συλλόγων (με μεγάλες επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο) ρυθμικής και τραμπολίνο που θεωρούν ότι η εγκατάσταση του θα λύσει μεγάλα προβλήματα για την προπόνηση των αθλητών τους. Ταυτόχρονα προέκυψε η παρέμβαση του ΔΑΣ ενόψει της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 11-4-2016 για την ανακατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου «Παπαμιχαήλ», η οποία συνδέει τα δύο έργα. Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι τους απασχολεί το θέμα, αλλά δεν είναι έτοιμος για ανακοινώσεις. Στο δημ.συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 10.4 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση της δημ,αρχής σχετικά με το κλειστό γυμναστήριο Α.Παπαμιχαήλ. Αυτή περιλαμβάνει διορθωτικές επεμβάσεις και επισκευές στο γυμανστήριο όχι όμως την κατασκευή του "μπαλονιού". Γι'αυτό ο δήμαρχος δήλωσε πως δεν απορρίπτουν την ιδέα της κατασκευής του "μπαλονιού" αλλά θα το σκεφτούν για μια άλλη θέση και όχι στο πάρκιγκ του Α.Παπαμιχαήλ.
γ. Βεβαίως οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι οι οποίοι χρησιμοποιούν τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για να ανταπεξέλθουν εισπράττουν κάποιο χρηματικό ποσό από τους γονείς, οι οποίοι στηρίζουν ουσιαστικά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Από την άλλη δίνουν ευκαιρίες και δυνατότητες στους μικρούς δημότες να συμμετέχουν, να γυμναστούν, να είναι μέλη μιας ομάδας, να γνωρίσουν τα καλά του αθλητισμού. Χρέος της δημοτικής αρχής, της όποιας δημοτικής αρχής, είναι να βρίσκει τρόπους και να προσφέρει προγράμματα αθλητισμού χωρίς χρηματική συμμετοχή. Ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να διαμορφώνει έτσι τους κανόνες ή ακόμα και να ευαισθητοποιεί τους υπευθύνους των σωματείων, ώστε παιδιά που θέλουν να γυμναστούν και δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται να έχουν τη δυνατότητα.
 

Οι πληροφορίες:Αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού 2016: Συράκου Σταυρούλα
 

Τα χρήματα: Το συνολικό ποσόν εξόδων του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας όπως αυτό αναγράφεται στον προϋπολογισμό του 2016 ανέρχεται στα 102.806.913 ευρώ. Για αθλητικά έργα θα δοθούν 793.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους και 1.203.000 μέσω της Περιφέρειας Αττικής.



 Τα γήπεδα και οι ομάδες:
Το κλειστό στάδιο "Απόστολος Νικολαΐδης" βρίσκεται δίπλα στο Κολυμβητήριο, στη διασταύρωση Σερρών και Σπετσών, κοντά στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Είναι η έδρα του Φάρου Κερατσινίου, ομάδα που θα αγωνιστεί στην Α1 του μπάσκετ την επόμενη σεζόν και του Απολλώνιου που οι ομάδες του ανδρών και γυναικών αγωνίζονται στην Β΄ Εθνική του βόλεϊ.


Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Κερατσινίου βρίσκεται στην οδό Σπετσών, πάνω από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και είναι η έδρα της Αθλητικής Ένωσης Κερατσινίου. Στο κολυμβητήριο τρέχουν και προγράμματα του Δήμου.


Το Δημοτικό Στάδιο στις Σιταποθήκες και το κλειστό Σιταποθηκών "Π.Μπακογιάννης" βρίσκονται στην οδό Γαληνού 4 στην περιοχή του Αγ.Αντωνίου και είναι έδρα των ομάδων ποδοσφαίρου: Άρη Αμφιάλης, ΑΠΣΕ Αμφιάλης, Δάφνη Ταμπουρίων και Πανιώνιος Κερατσινίου.


Το Αθλητικό πάρκο του Πρεσσώφ βρίσκεται στην αρχή της Λ.Σχιστού, δεξιά πηγαίνοντας προς Εθνική και πριν από τα σχολεία.


Το κλειστό στάδιο "Κασιμάτειο" βρίσκεται στα Ταμπάκικα, δίπλα στο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και είναι έδρα του ΔΑΣ και του Ηετίωνα Δραπετσώνας στην ρυθμική γυμναστική.


Το Αθλητικό Κέντρο Δραπετσώνας που διαθέτει και γήπεδο τένις, στεγάζεται στις πρώην Αποθήκες και βρίσκεται επί της Αλ.Παναγούλη. Εκεί τρέχουν και προγράμματα του Δήμου.
Το κλειστό γυμναστήριο "Α. Παπαμιχαήλ" βρίσκεται επί της Π.Κουντουριώτου και είναι η έδρα για τα τμήματα βόλεϊ, μπάσκετ, ρυθμικής γυμνατικής, τραμπολίνο, πυγμαχίας, τάε κβο ντο και κικ μπόξινγκ του ΔΑΣ Δραπετσώνας, καθώς και τρέχουν και προγράμματα του Δήμου.


Το γήπεδο "Π.Σαλπέας" βρίσκεται επί της λεωφόρου Σχιστού, αριστερά πηγαίνοντας προς Εθνική οδό, απέναντι από τα σχολεία και είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας Κερατσίνι Α.Π.Ο, ομάδα της Α΄κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά που βρίσκεται στη 2η θέση του 2ου ομίλου.


Το γήπεδο "Γιάννης Βάζος" βρίσκεται στη Δραπετσώνα, δίπλα στο Τσιμεντάδικο και επί της Γρ.Λαμπράκη. Είναι η έδρα του Α.Σ Δραπετσώνας, ομάδα της Α΄κατηγορίας του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά και βρίσκεται στην 14η θεση του 2ου ομίλου του τοπικού πρωταθλήματος. 


Το Δημοτικό γήπεδο της Χαραυγής βρίσκεται στη διασταύρωση Παλαιολόγου και Σωκράτους δίπλα στο Τσιμεντάδικο και απέναντι από τις δεξαμενές του Μελισσανίδη. Είναι έδρα των ομάδων: Α.Ε. Χαραυγή, Αστέρας Κερατσινίου, Ατρόμητος Κερατσινίου, Ολυμπιακός Κερατσινίου και Νέοι Ευγένειας

Στην Β΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά, στον 1ο όμιλο, παίζει ανήκει η Α.Σ Ποντίων που βρίσκεται στη 1η θέση, ο Αστέρας Κερατσινίου στην 5η θέση, οι Νέοι Δραπετσώνας στην 7η θέση και οι Νέοι Ευγενείας στην 10η θέση.
Επίσης στην Β΄κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά στον 2ο όμιλο ανήκει η Αμφιάλη, και βρίσκεται στην 6η θέση. Στον ίδιο όμιλο υπάρχουν και τα Αστέρια Δραπετσώνας που βρίσκονται στην 10η θέση.
Στην Γ΄ κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Πειραιά, παίζουν οι Ατρόμητος Κερατσινίου που είναι στην 1η θέση, ο Ολυμπιακός Κερατσινίου στην 6η και η Δάφνη Ταμπουρίων στην 7η. πηγή